“Минерално-суровинната индустрия е един от най-развитите сектори в страната, въпреки,

...
“Минерално-суровинната индустрия е един от най-развитите сектори в страната, въпреки,
Коментари Харесай

Инвестициите в минната индустрия достигнаха 5,5 млрд. лв.

“Минерално-суровинната промишленост е един от най-развитите браншове в страната, макар, че броят на предприятията в бранша е невисок, те основават 4-5% от Брутният вътрешен продукт на страната. Заради това сме и на трето място в стопанската система по продуктивност ”, съобщи проф. Николай Вълканов, ръководител на Българската минно-геоложка камара по време на честването на професионалния празник на сектора.

По думите му вложенията в бранша към този момент са над 5,5 милиарда лева

“Въпреки спада на цените на цветните метали, никой не от бранша не си е помислил да понижи заплатите на работноците си ”, сподели Вълканов и добави, че годишно тя доближава съвсем 19 000 лева и не стопира да пораства.

Той загатна като добър образец за сектора и един от новите планове – първият рудник в страната от 40 години насам – Ада Тепе, за преправка на златосъдържащи руди.

“Отрасълът има стратегическо значение за стопанската система на страната и развиването на общините ”, сподели Теменужка Петкова, енергиен министър.

Според Петкова държавното управление е направило стъпка към поддръжка на сектора, а точно да се криминализира противозаконният рандеман на първични материали.
 Снимки: Пламен Стоименов  Снимки: Пламен Стоименов  Снимки: Пламен Стоименов  Снимки: Пламен Стоименов  Ден на миньора  Снимки: Пламен Стоименов  Снимки: Пламен Стоименов  Снимки: Пламен Стоименов  Ден на миньора  Снимки: Пламен Стоименов
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР