Минералните солени бани в Провадия са изградени през 60-те години

...
Минералните солени бани в Провадия са изградени през 60-те години
Коментари Харесай

Баните в Провадия се рушат, търсят се 4 млн. лв. за ремонт

Минералните солени бани в Провадия са построени през 60-те години на предишния век и умерено можем да ги назовем неповторими. Единственият техен аналог в света е фамозният курорт „ Карлови Вари” в Чехия, само че съгласно мнозина експерти водата тук е с доста по-добри индикатори. От 20 години обаче баните в Провадия не действат и както можете да видите – тънат в тотална съсипия.

Изградени през 1962 година баните в Провадия имат чудотворно деяние поради лековитата вода, която идва от минералните и солените извори в региона.

" Здравният резултат от баните беше по този начин – на третия ден ставите им се раздвижваха. И там след 15-20 дни към този момент се изправяха - които идваха с патерици, хвърляха патериците ", комeнтира Пенко Димитров.

Преди 1989 година Провадия целогодишно е курортен град. В баните работят повече от 100 чиновници, които лекуват годишно по 6000 души от страната и чужбина.

Има ли средства – общината ще способства по всевъзможен метод за възобновяване на минералните бани, разяснява Петър Петров.

Около 4 млн. лв. са нужни за възобновяване на баните. От регионалната администрация във Варна дадоха обещание, че те ще проработят още веднъж, само че занапред ще се търсят пари и ще се възнамерява по какъв начин да стане това.

Ако минералните бани бъдат възобновени, това ще отвори десетки нови работни места тук в града, където безработицата надвишава 14%. -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР