Минералната вода в Павел баня съдържа флуор и радиоактивния газ

...
Минералната вода в Павел баня съдържа флуор и радиоактивния газ
Коментари Харесай

Минералната вода в Павел баня - подходяща за лечение, но не и за СПА

Минералната вода в Павел баня съдържа флуор и радиоактивния газ радон по тази причина съгласно експертите водата би трябвало да се употребява категорично и единствено по лекарско наставление. Това сподели пред " Хоризонт " шефът на Специализираната болница за рехабилитация (СБР) в Павел баня доктор Йордан Гечев. " В никакъв случай не трябва да се употребява в затворени пространства дълготрайно време. Това би трябвало да се изяснява на всички пациенти, а към този момент те ще вземат своето решение ", разяснява той.
Това е втората вода в България по количество на флуор след Овощник в казанлъшките минерални бани. Флуорът е детайл, който построява костите и зъбите при подрастващите и е много потребен, когато се употребява в естествени количества, само че лаическата му приложимост може да докара до отравяния, предизвести експертът.
Друга присъща специфичност на минералната вода в Павел баня е наличието на радиоактивния газ радон, поради което като всяка минерална вода се предлага използването й единствено по лекарско предопределение, посочи доктор Гечев.
„ Навремето имаше Институт по балнеология, където имаше създадени методики за всяка минерална вода и се прилагаха правилно. Сега към този момент тези неща започнаха да се подценяват и да се смесват спа и уелнес с водолечение, което е радикално друго и се получават деформации “, показа наблюденията си лекарят.
„ СПА процедурите са за наслаждение, за релакс. Те са извънредно нужни - след всекидневието, натовареното, човек да отпусне, да релаксира, само че те са за здрави хора, а балнеолечението към този момент е лекуване, изисква компетентността на лекаря по физикална и рехабилитационна медицина. Той дозира самата процедура какъв брой време да бъде, каква температура да бъде, какъв брой постоянно да бъде процедурата “.
Минералната вода в Павел баня не е за СПА процедури, изрично посочи Йордан Гечев. Подходящи за СПА процедури са едва минерализираните води.
В Павел баня се лекуват болести на опорно-двигателния уред и на периферната нервна система, по тази причина курортът и лекуването са профилирани, посочи доктор Йордан Гечев и напомни за специализацията на лечебните ни курорти от близкото минало: Хасковските минерални бани за съдови болести, а Банкя да вземем за пример за сърдечни.
Минералната вода в Павел баня е подобаваща за лекуване на болесттите на гръбначния дирек – дисковата болест, дегенеративни болести и цялата гама от травматологията.
Д-р Йордан Гечев описа за способ на лекуване на дискова херния с разпъване в ембрионална поза на тялото – полуседнало – най-отбременяващата позиция за гръбначния дирек, във водна среда. " Ефектът е голям. Това лекуване - ектензионната терапия - е неповторима. Екстензии са правени още по времето на Хипократ. Уникалното на екстензията в Павел баня е, че е във вода и в самото състояние на тялото. Всички останали екстензии по света се вършат в изправено състояние “.
Годишно към 6000 души минават през Специализираната болница в Павел баня – както по клинични пътеки и с посоки от Национален осигурителен институт, по този начин и на свободен банкет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР