Минералната вода не само привлича днес туристи в Кюстендил, но

...
Минералната вода не само привлича днес туристи в Кюстендил, но
Коментари Харесай

Римските пълководци се лекували в Кюстендил

Минералната вода освен притегля през днешния ден туристи в Кюстендил, само че е и една от аргументите за основаването на града преди повече от 20 века. В древността, когато той носел името Улпия Пауталия, неговите извори били желано място за лекуване и възобновяване след борби на римските пълководци. Тогава е издигната втората по величина балнеолечебница на Балканите в чест на господ Асклепий, за което свидетелстват останките от римски терми, постройки, храмове и други археологически находки, открити в региона.

40 са минералните извори


в града, които притеглят двойки, мечтаещи да се снабдят с рожба. Те са с температура на водата 73 градуса и дебит 23 литра в секунда. Освен репродуктивни проблеми при мъжете и дамите, водата лекува още неврологични и кожни болести, повлиява добре обмяната на веществата, опорно-двигателни болести, в това число хронични.

Благодарение на богатото си наличие на сяра, кюстендилската вода благоприятства лекуването на упорити кожни болести като екземи, дерматити и псориазис, както и обезврежда отравяния с тежки метали. Според представители на медицинските среди водата в Кюстендил е измежду най-ценните лечебни минерални води в света поради негативния си редокс-потенциал. Водите с подобен капацитет се назовават още йонизирани и съгласно специалистите приемът им ускорява способността на човешкото тяло да се пази от заболявания. При пиянство пък кюстендилската минерална вода повлиява болести на стомаха и дебелото черво.

Непременно би трябвало да посетите издигнатата през 15-и век от Сюлейман паша

Чифте баня

 Античните терми се простирали на 3000 кв.м. Античните терми се простирали на 3000 кв.м.
Предполага се, че е издигната върху основите на Асклепион Пауталия. Двуетажната сграда е отчасти разрушена през 1910 година и от горната страна е издигната съвременна за времето си градска баня. Тя има две отделения, всяко от които разполага с три басейна с друга температура на водата, кабини за самостоятелно къпане и няколко необятни фоайета. Намира се в парка „ Банска градина “ в центъра на Кюстендил. Другите две непокътнати къпални са Алай баня или „ Войнишката баня “, издигната през късното Средновековие, и Дервиш баня, издигната през 1566 година

В центъра на града можете да разгледате и пощаденото от вековете от Античните терми на Пауталия. Големият комплекс в действителност бил водолечбница, отдадена на древногръцкия господ на медицината Асклепий. Той е повдигнат през 2-3 век, бил петият по величина в Европа и заемал повърхност от 3000 кв.м. Разкрити са огромни пространства с отоплителни системи, водопроводни канали, архитектурни детайли.

На 180 метра над Кюстендил се намира

крепостта „ Хисарлъка “


Тя е построена в края на 4-ти век и е претърпяла разпадането на Римската империя, възхода и разрухата на Византия, съдбините на Първата и Втората българска страна, трагичните години на Константиновото /Велбъждско/ княжество. Но е съборена от османските завоеватели през 15-и век. Площта на крепостта е малко над 2 хектара. Твърдината е била защитавана от 14 разнообразни по форма кули.

Сред другите наложителни спирки на туристите в Кюстендил е Художествената изложба „ Владимир Димитров-Майстора “. Тя е приютила непрекъсната експозиция с над 200 произведения на именития български художник, чието име носи.

Името на Добринище идва от “Добри неща”

 Минералната баня в Добринище Минералната баня в Добринище
Добринище е единствено на 6 км от Банско, само че не остана в сянката на огромния курорт. В основата на триумфа му е минералната вода, която е освен лековита, само че и огромна екстра в комбиниране със ските през зимата и екотуровете през лятото.

Градът е ситуиран на 842 м надморска височина. Заобиколен е от три планини – Рила, Пирин и Родопите. Голяма част от територията му, по-специално височинният пояс, е включена в рамките на националния парк “Пирин”. Селището е първоначален пункт за туризъм, екскурзионна отмора, а покрай хижите “Гоце Делчев” и “Безбог” има и седалков въжен превоз. Извори, гори, езера, водопади – неизброими са хубостите в близост. Добринище е прелестно комбиниране от алпийска природа, минерални извори и атмосфера на типично българско малко градче. Тази неповторима композиция го трансформира от град с богата история в перспективен курорт.
 Сребърният извор Сребърният извор
Добринище е оповестено за балнеоложки курорт още през 1979 година поради фамозните си 17 минерални извора с температура 30-43 градуса и общ дебит 18 литра в секунда. Водата е слабоминерализирана – сулфатна, натриева, флуорна, силициева. Освен това е бистра, без аромат и наслойка, което я прави подобаваща и приятна за пиянство. На лечебни балнеопроцедури в Добринище можете да се насладите както в публичната минерална баня, по този начин и в открития плувен комплекс, и по хотелите.

Когато се ползва посредством минерални бани, водата оказва удобно влияние върху болести на половата и нервната система, ставите и костите. Попаднала в организма посредством усвояване, лекува много сполучливо болести на стомашно-чревния тракт и отделителната система. С инхалации се въздействат добре някои белодробни болести и проблеми на горните дихателни пътища.

Най-известен в Добринище е Сребърният извор, богат на сребърни йони и на история. Той лекува най-добре болежки в очите. Някога, в антични времена, в него се къпели с часове римляните, които живели по тези места. Сега лековитата вода притегля хиляди туристи от страната и чужбина. Още в антични времена първите заселници по тези места по този начин били пленени от хубостта на региона, че не спирали да се оглеждат в близост, да цъкат с език и да повтарят: “Добри неща, положителни неща”.

А съчетанието на бани в града със ски в планината е неповторимо за страната ни. Затова е напорът на посетители, а половината от 3-те хиляди поданици на Добринище се препитават точно с помощта на туризма.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР