Минералната баня Панчарево - традиции от римско време до днесПанчаревските

...
Минералната баня Панчарево - традиции от римско време до днесПанчаревските
Коментари Харесай

Минералната баня Панчарево - традиции от римско време до днес

Минералната баня Панчарево - обичаи от римско време до през днешния ден
Панчаревските минерални извори имат богата история, която датира от тракийско и римско време, те се намират край София, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Траките оценили по достолепие минералните води и хубостите на Панчарево и се заселили в местността, която тогава носела името Риляник.

Римляните, след завладяването на македонското царство, разположили собствен боен лагер, наблюдателна цитадела и населено място наоколо до изворите.

Според остаряла легенда, римската баня била издигната по заръка на император Константин Велики, който е живял в Сердика дружно с щерка си. По това време са издигнати седем огромни и дребни басейни. Нарекли баните "Чезаре - Царски".

По време на Османската империя, покрайнината е била фамозна с водата, която извира тук. Турските бани/хамами/ в региона на днешно Панчарево са били измежду най-посещаваните.

Веднага след Освобождението почнали да се вършат изследвания на минералните извори и бани в региона на София, при което се потвърдило, че новите бани са издигнати върху остарели римски основи.

Минералната баня в Панчарево през днешния ден е единствената към момента функционираща социална баня в региона на София. Водата в банята се слави като извънредно лековита. Тя е естествено чиста - не съдържа санитарно-химични, антропогенни и микробиологични замърсявания, не съдържа микрокомпоненти с неизяснено и токсично деяние, има постоянен физико-химичен състав и свойства.

Водата е бистра, безцветна и без аромат, извира с температура към 49 градуса. Препоръчва се за лекуване на редица болести и контузии. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР