Минаваме на домашна лютеница и всякаква друга зимнина, купена по

...
Минаваме на домашна лютеница и всякаква друга зимнина, купена по
Коментари Харесай

Българинът се спасява от Е-тата в мрежата, ето колко вървят лютеницата и суджука

Минаваме на домашна лютеница и всякаква друга зимнина, купена по разгласи в Интернет, сподели инспекция, написа „ Монитор “.

Според фермера Танчо Колев, ръководител на Националното съдружие на млеко и месопроизводителите, по този метод хората търсят метод да обезпечат на трапезата си хранителни артикули, приготвени по обичайни предписания и без консерванти и всевъзможни други добавки.

"Лос Анджелис Таймс " ни навря в ъгъла: Луканката не е българска!

В момента уеб страниците за разгласи в мрежата са цялостни с всевъзможни предложения за продажба на домашни консерви. Най-търсена си остава лютеницата, настояват осведомени.

Във “Фейсбук “ има разгласи за по 4 лева за бурканче от 314 грама. Купешката в огромните търговски вериги може да се откри за към 2 пъти по-ниска цена, само че хората са подготвени да платят повече, единствено и единствено да хапнат натурална храна.

В нета, измежду обявите за известния артикул, има и за лютеница с ябълки/карамел и лук, като тя се предлага на същата цена и в същата разфасовка.

Срещат се и разгласи за артикули, по-евтини, в сравнение с аналозите им в магазина. Такъв е образецът с домашното вино, което се оферира по 4 лева за литър.

Секира за суджуците и лютениците на баба в пратки по пощата

Подобна цена в бакалията мъчно към този момент може да се откри даже за питието в пластмасови бутилки, което познавачите биха купили единствено в краен случай и настояват, че има малко общо с същинското вино.

Мезетата за виното пък, като да вземем за пример магарешката пастърма в обществените мрежи се предлага по към 27 лева за кило.

Купешката опция - телешката пастърма се може да се купи в комерсиалните вериги малко по-евтино - за по 23 лева./кг. Конският суджук пък се оферира по 6,20 лева./бройката, без да се прецизира какъв е грамажът.

Подобна е и цената в множеството от най-големите супермаркети.

От другите месни артикули, усещане прави и офертата за кайзер пастърма за 43 лева./кг, прясната домашна сланина обаче върви единствено по петарка.

Суровият телешки судужук се оферира в мрежата по десетарка килото, а в във веригите цената е над 2 пъти по-висока.

За мераклиите сами да си подготвят салами от месо в мрежата в нета се оферират и вътрешности за пълнене. Една от обявите е за свински с дължина 90 м. Към тях има пояснение, че с тях могат да се създадат 55-60 кг месни артикули и желаната цена е 26 кинта.

За телешките офертата е за три пъти по-малка дължина и се оферират за 16 лева, като те могат да поберат 30-35 кила заряд.

Овчите вътрешности се оферират най-евтино - 60 м единствено за 10 лева, като те са планувани, съгласно обявата за 10-12 кг заряд.

Телешкото месо без кост се предлага в мрежата по 11 лева за кило, а домашните пилета се продават по десетина лв. килото.

Теглото на готовите за готвене пернати варира от 1600 до 2300 грама, се разяснява в обявата.

За домашно овче сирене в тенекиена кутия, съдържаща 8 бучки по кг, продавачите желаят 75 лева или под десетарка за кг. Домашното козе сирене (халуми) за скара се предлага по 20 кинта килото.

В мрежата има значително предложения и за туршии.

За огромен буркан от кило и 700 грама царска туршия се желаят 5 лева, а за буркан от 800 грама с кисели краставички се предлага в нега за по 3,50 лева Маринованите камби с добавка от мед вървят по към 6 кинта.

При компотите има по-голямо многообразие от разгласи. Компот от дренки, употребен за избавяне при разстройство, в буркан от 0,750 л се продава за 6-7 лева Компот от арония може да бъде платен през нета за 2 лева, само че в разфасовка от 0,210 л. Сиропът от бъз върви по 10 лева./л.

През нета можем да си купим и вишновка, против 23 лева за литър. Сладкото от зелени орехчета пък се предлага против петарка за буркан от 314 грама, а от динени кори, домашно киви или моркови с левче по-евтино за същото количество.

Според нормативната уредба, касаеща продажбите на храни у нас, всички интернет търговци би трябвало да развиват активността си единствено в обект, който е тестван и регистриран по реда на закона, с цел да се открива непоколебим надзор върху продуктите.

От Българската организация по сигурност на храните (БАБХ), разясниха импровизирано, че това е нерегламентирана търговия.

Когато от санитарното ведомство виждат евентуални нарушавания в интернет се сигнализира полицията и тя проверява случая, и като се откри нарушаване, се постанова санкция.

Относно рисковете за сигурността на храната, продавана през интернет от частни лица, Танчо Колев, ръководител на Националното съдружие на млеко и месопроизводителите, предложи контролните органи да влязат в ролята на клиент под прикритие, да си поръчат такава храна през мрежата и да я изследват.

„ От 2007 година призоваваме да се сътвори нормативна уредба за легална продажба на обичайните артикули, създавани от фермерите, както това е в цяла Европа.

В Гърция на всеки пазар може да се купи от сергията домашно сирене и други обичайни артикули “, изясни той.

На въпрос дали фермерските пазари не са мястото за реализацията на продукцията на по-малките стопани, Колев напомни, че на тях по закон може да се продава единствено част от създаденото.

„ За тях обаче не е одобрено с разпоредба да се продават главно обичайни храни като домашния суджук, който е единствено от месо, да вземем за пример “, добави фермерът.

Според него хората продават направената от тях зимнина, с цел да могат да изкарат някой лев и да оцелеят. По думите му, на тези продавачи най-малко са известни телефоните.

Слагаме токачка във фурната против 37 лева за кг

Кулинарите и хората, които желаят да опитат друго птиче месо могат да си купят домашно отглеждана токачка. Цената за кг е 37 лв..

Птиците въпреки всичко са относително дребни и леки, тъй че за тази сума евентуално ще получите две токачки.

Фермите за еко храни оферират и пъдпъдъци на цена 25 лв. за кг, като две птици са почти половин кг. Месото и на двете птици има усет на дивечово, макар развъждането във плантация.

Който желае да си хапне домашна кокошка ще би трябвало да се бръкне с 12 лв. за кг, като птиците нормално са към 2 кг.

Яйцата от „ щастливи “ кокошки също държат много висока цена, като да вземем за пример 70 ст. на численост.

Пъдпъдъчите са по-евтини, могат да се намерят и за 15 ст. От производители, които оферират стоката си непосредствено в обществените мрежи.

Допреди няколко години в магазините у нас съвсем не се оферираше месо за разнообразни стекове. Това, което можеше да се купи беше нормално телешко, постоянно от много пораснали телета.

Десетина ферми оферират онлайн телешко за ribeye steak против 29,90 лв/кг., за beef silverside за 25 лв/кг, както и за rump steak на цена от 23 лв/кг. Телешкият недопечен суджук обаче удря връх с 30 лв. за половин кг.

В уеб страниците за чиста фермерска храна се предлага и натурално свинско за малко над 15 лв/кг.

Двукилограмов заек пък коства също съвсем 30 лв/кг, т.е. 15-17 лв. за кг.

Между другото и кг кайма 60/40 – телешко и свинско коства 20 лева Ако е направена на кюфтета, подготвени за печене на скара – с 2 лв. от горната страна.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР