Миналото лято плешив мъж на средна възраст в бежов анорак

...
Миналото лято плешив мъж на средна възраст в бежов анорак
Коментари Харесай

Евгений Пригожин: От продавача на хот-дог до кандидата за заместник на Путин

Миналото лято плешив мъж на междинна възраст в бежов анорак стоеше в двора на съветски затвор и се обръщаше към десетки пандизчии в сини гащеризони.

„ Аз съставлявам частната военна компания „ Вагнер “ – може би сте чували за нея? “, попита той

Присъствието му там беше знак какъв брой зле вървят нещата за армията на Владимир Путин в Украйна: Евгений Пригожин, който също е някогашен пандизчия, трансформирал се в милиардер и другар на Путин, се опитваше да помогне на военните старания в Украйна, като набираше пандизчии за частната си войска.

Дотогава тази паравоенна мощ е служила като всекидневен външнополитически инструмент на Кремъл, осигурявайки съветска мускулатура на разнообразни диктатори по света, изключително в Африка.

В началото на войната в Украйна някои бойци на „ Вагнер “ бяха изпратени в Киев в несполучлив опит да убият президента Володимир Зеленски

По време на обиколката си Пригожин има едно обръщение към пандизчиите – в случай че се съгласят да се запишат и оцелеят шест месеца на фронта, те ще бъдат свободни и ще се приберат вкъщи с публично опрощение. Ако избягат – ще бъдат разстреляни.

„ Имате пет минути, с цел да вземете решение “, сподели им той.

 Снимка: Twitter

Откакто е сниман този видеоклип, „ Вагнер “ съумява да вербува повече от 20 000 пандизчии и Пригожин поема все по-видна роля във войната. Пригожин неотдавна сподели, че стопира набирането на бойци от пандизите. Историите за бруталността на „ Вагнер “ към наказаните, употребявани като пушечно месо, може да е намалилила ентусиазма на пандизчиите да се записват. Той също по този начин сподели, че групата няма да може да „ извърши обсега от задания, които бихме желали “.

В обществените медии се появиха видеоклипове, на които той посреща вкъщи първата група от 200 новобранци в края на шестмесечното им предопределение. Други клипове демонстрират по какъв начин Путин помилва и връчва медали за смелост.

Мрачната истина зад този спектакъл обаче е, че хиляди мъже от този „ углавен батальон “ са били изклани в границите на дни или даже часове след идването им на фронта

Много други са били екзекутирани от личните си хора.

„ Те събираха тези, които не желаеха да се бият, и ги застрелваха пред очите на новодошлите “, споделя Андрей Медведев, новобранец във „ Вагнер “, който в този момент търси леговище в Норвегия.

„ Погребаха ги в окопите, които бяха изкопани от стажантите. “

Други, които са били хванати от Украйна, разказват по какъв начин командири, стоящи зад тях с оръжия, им подреждат да бягат против вражеските линии. Ако не го създадат, ще бъдат убити. Тези истории са като ехтене на руските изтезания на дезертьори от борбата при Сталинград през Втората международна война. През февруари, на фона на известия за внезапен спад на морала, се появиха фрагменти, които явно демонстрират по какъв начин бойците на „ Вагнер “ бият грубо един от личните си командири с лопати. Въпреки това наподобява, че тези офанзиви са създали разлика на фронта, позволявайки на Пригожин да се хвали за известно време за напредъка по време на борбата за източноукраинския град Бахмут, до момента в който подлага на критика съветското министерство на защитата и „ ужасната военна администрация “, която беше попречила на „ Вагнер “ да превземе града до новата година.

Някога малко повече от потребен инструмент за Кремъл, Пригожин се реалокира в друга лига – все по-мощна и самостоятелна фигура, която наподобява се любува на живота под светлините на прожекторите. През януари той се похвали, че „ Вагнер “ е може би най-опитната войска в света “.

Въпросът, който доста анализаторите си задават в този момент, съгласно The Times е, дали той може да го употребява тази популярност, с цел да изтласка Путин надалеч от властта?

Влиянието и упоритостта на Пригожин постоянно са изглеждали неограничени: с цел да освободи изнасилвачи и убийци, които да се бият в Украйна, той трябваше да вземе сан пред разнообразни могъщи групи, които дават отговор единствено на Путин, не на последно място ФСБ. Това накара коментаторите да заключат, че интернет шоуменът с бръсната глава, трансформирал жестоките приказки и бруталността в персонална марка, има вяра, че неговият миг е настъпил.

Съобщава се, че Пригожин е в развой на основаване на политическа партия, пишат от The Times.

Но решението му да спре набирането на бойци от пандизите съответствува с отчетите, че съветската войска към този момент е почнала да набира пандизчии по същия метод, което може да е знак за наново налагане на граници на Пригожин.

Доказателствата, че шефът на „ Вагнер “, в миналото прочут единствено с робската си лоялност към Путин, се вижда в конкуренцията за заместител на президента, евентуално ще изправят Кремъл на нокти.

„ В Москва царува атмосфера на надълбоко предусещане “, споделя източник от разузнаването. „ Има обща суматоха, дружно със клюки, че Путин приготвя „ Ноев ковчег “ за себе си в чужбина, ако му се наложи да избяга. “

Някой обаче се пробва да търси отговорност от Пригожин: до момента в който Украйна и Русия се приготвят за пролетна акция, основаният в Обединеното кралство юрист по правата на индивида Джейсън МакКю  стартира лична атака, с цел да притегли милиардера към дело пред Върховния съд в Лондон, търсейки обезщетение за десетки хиляди жертви на „ Вагнер “. Очакват се и други процеси в други страни. МакКю се надява да конфискува интернационалните активи на групата като отплата за украинците като част от по-широка „ законова “ акция по света против съветската военна машина.

През януари държавното управление на Съединени американски щати дефинира „ Вагнер “ като „ транснационална незаконна организация “. Това беше „ стъпка в вярната посока “, споделя МакКю пред The Times. „ Но би трябвало да ги маркираме като това, което са – терористична организация. Те сложиха експлозиви до атомна централа в Украйна. Кой прави такива неща, с изключение на терористична група? “

Пригожин отговори на делото с нормалното си безочливо пъчене – той безсрамно предложи самичък да финансира прокуратурата, като сподели: „ МакКю няма пари “.

МакКю отвърна: „ Казах: „ Не, няма да ви вземем парите “ и цитирах тези украински момчета от Змийския остров, които отхвърлиха да се предадат на съветските сили – „ Отиди на майната си “.

МакКю, който е женен за водещата на Times Radio Мариела Фроструп, беше ранен пионер на правото, спечелил повече от милиард лири в разнообразни искове за компенсации за жертви на деспоти и терористични групи, от Истинската ИРА до починалия либийски деспот Муамар Кадафи.

„ Нещото при закона е, че ви разрешава да прецакате другата страна стратегически, да осуетите съветската военна машина “, споделя той пред The Times. „ Ние можем да бъдем бодил в очите им, болежка в задника. “

При скорошно посещаване в Украйна той беше сюрпризиран да бъде приветстван като воин и избавител. „ Представиха ме като „ доктор МакКю, интернационален мъдрец, бранител на човешките права и бранител на украинската религия “.

Като част от акция за групово финансиране на правосъдни каузи, Украйна направи МакКю основният воин на видео меме в TikTok, в което той приказва на конференция в Киев: „ Когато споделям, че законът ще бъде болежка в задника за военната машина на Путин, това ще бъде по този начин. “

„ Ще забия точилка в задника на Путин “

За някои от най-крайните националисти в Русия 61-годишният Пригожин се трансформира в един тип национален воин. Собственик на поредност от компании по света, в това число мултинационална минна компания, той е един от най-богатите олигарси в страната. Но това не му попречи да се изрича яростно в обществените мрежи за богатите руснаци, „ тези, които живеят в чужбина, отглеждат деца в чужбина, прокламират високи полезности, само че все пак поддържат Запада “.

Изглежда, че това се харесва на масите, тъкмо както неговият прям апел към наказаните. „ Той е един от нас “, сподели новобранец, отбелязвайки, че шефът на „ Вагнер “ е излежал девет години затвор. Пригожин от своя страна обясни за какво се интересува от тях:

„ Имам потребност от вашите престъпни гении “, сподели им той.

Това беше имитация, която можеше да пристигна от „ Мръсната дузина “ – американския филм от 1967 година за съюзническите офицери, които вербуват жестоки пандизчии, с цел да убиват немски офицери във войната.

 Снимка: БГНЕС/EPA/MAXIM SHIPENKOV

„ Наказателният батальон “ на Пригожин също наподобява на бригадата „ Дирлевангер “ на Адолф Хитлер, чиито нарушители трансфораха бойци в изнасилвачи и убийци из Европа в името на SS. Той е кръстен на Оскар Дирлевангер –  пълководец, наказан за обезчестяване.

„ Можете да намерите хора в пандиза с малко морал, когато става въпрос за принуждение “, споделя военачалник сър Ричард Барънс, някогашен пълководец на английската войска. Наемниците като цяло са свободни да вършат „ ужасни неща на бойното поле, тъй като не носят отговорност. Те могат да работят безнаказано. ” Той прибавя, че

Пригожин вижда себе си като „ емблематична фигура, която се оправя с компликациите в името на страната си

„ Той не е човек, който се отблъсква от зверствата – не го е грижа за нищо от това. Той не е шеф, който бих желал “, изяснява Барънс.

Историята на наемниците е дълга и кървава, от „ варварите “, които се бият за Римската империя, до италианските кондотиерски армии от Средновековието. Оръжията чартърен също са помогнали за образуването на новата история. Любопитен образец е Уилям Уокър, американски авантюрист, който завоюва революция в Никарагуа през 19-ти век, с цел да стане де факто държател на това, което за известно време стана известно като „ Уолкерагуа “.

Днес наемниците избират да бъдат известни като частни военни компании (ЧВК) и са се популяризирали на всички места. Те не са предпазени от законите на войната – Женевските онвенции не ги признават за законни бойци. Но бизнесът процъфтява. „ Много млади мъже желаят да се запишат, без даже да са били в армията “, споделя един английски боец, който отхвърля да бъде разпознат, пред The Times. „ Те търсят живот цялостен с завършения. “ Той обаче упорства, че съветските наемници са разнообразни: „ Техният морал не е нашият “. Той разказва случай край Африканския рог преди няколко години

„ Момчетата от Вагнер бяха хванали няколко пирати. Вързаха ги, върнаха ги в лодката им, заляха ги с бензин и ги възпламениха “

Пригожин даде да се разбере, че няма никакви терзания по отношение на рисковото принуждение на хората си. „ Смърт на куче за куче “ реагира той на видео, излъчено онлайн, на което се виждаше по какъв начин бойци на „ Вагнер “, които бият до гибел един от другарите си с чук. Жертвата, Евгений Нужин, е бил наказан палач, вербуван от „ Вагнер “, който е бил обвинен в предаване на информация на Украйна, откакто е бил хванат и изпратен вкъщи в Русия при замяна на пандизчии. Пригожин се пошегува за „ отличната режисьорска работа, която може да се гледа на един мирис “.

Това не е първото ликвидиране на Вагнер с чук, което е снимано на видео. Войници са употребявали този способ в Сирия години по-рано, с цел да разбият китките и глезените на пандизчия. След това те го разчлениха, обезглавиха и смеейки се изгориха останките. „ Те са отвън надзор. Не мисля, че това е изолиран случай “, споделя Денис Коротков, съветски публицист, който съумя да разпознава един от убийците като някогашен съветски служител на реда.

Зверствата излизоха нескрито на всички места, където „ Вагнер “ работи. „ Сигналите за тях са от 2018 година, само че никой не е обръщал изключително внимание до момента “, споделя Сорча Маклауд, член на работната група на Организация на обединените нации за наемниците.

През януари Организация на обединените нации упрекна „ Вагнер “ във „ военни закононарушения “ против цивилни в Мали, чието държавно управление ангажира наемниците, с цел да помогне за спечелването на дългогодишна война против джихадистите след изтеглянето на френските сили при започване на предходната година.

„ Те са направили цялостен набор от жестокости в региона на човешките права, както и военни закононарушения, като стотици хора са били убити при една офанзива против град Мура през март предходната година “, споделя Маклауд. „ Хората са били принуждавани да копаят личните си гробове, преди да бъдат екзекутирани по бърза процедура. “

Пригожин наподобява се е научил на свирепост от ранна възраст
 Снимка: БГНЕС/EPA/SERGEI ILNITSKY/POOL

Като младежи той и приятелите му са взели участие в редица грабежи и набези в Санкт Петербург. Съдебните документи описват по какъв начин една вечер през 1980 година те нападнали жена на улицата. Пригожин я душил до загуба на схващане, с цел да откраднат златните й обеци. Различни други грабежи са осъществени в продължение на месеци, до момента в който Пригожин не е задържан и наказан на 13 години затвор. Той е освободен през 1990 година, тъкмо когато Съветският съюз стартира да се разпада, и взема решение да стартира бизнес като продавач на хот-дог.

Скоро рублите се трупаха в скромната кухня на майка му по-бързо, в сравнение с той можеше да ги преброи. Той закупи дял във верига супермаркети и отвори ресторант, като нае английски хотелски админ, който преди този момент е работил в Savoy в Лондон, който да ги ръководи. Тя се трансформира в магнит за поп звезди и предприемачи.

„ Бяха луди по това да ядат котлети с водка “, сподели Пригожин пред списание за съветско общество. Бившият кмет на града Анатолий Собчак беше постоянен клиент. Такъв беше и неговият заместител Путин, офицер от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и родом от града.

След като Путин стана президент през 2000 година, той предложения президентите Жак Ширак и Джордж Буш във различен ресторант, който Пригожин отворя на лодка. На фотосите от събитието Пригожин е на назад във времето. Путин беше впечатлен.

„ Той видя по какъв начин построих бизнеса си, започвайки от павилион за хот-дог “, споделя Пригожин пред друго списание. „ Видя по какъв начин не съм прекомерно горделив, с цел да поднасям и чинии. “

Връзката донесе богати дивиденти. Той стана прочут като „ основният готвач на Путин “, когато неговата компания Concord завоюва огромни контракти за кетъринг от съветската страна. Бизнесът скоро стартира да изхранва възпитаници и бойци в цяла Русия.

Пригожин стана фантастично богат, с дворци и частен аероплан

Въпреки навика му да пази живота си в загадка, все та излязоха някои детайлности за персоналния му живот от фотоси, оповестени преди няколко години от двете му пораснали деца в Instagram. Едната демонстрира сина му Павел, който се разхожда гол на палубата на фамилната 115-футова яхта. Други фотоси посочваха ретро автомобилът Lincoln Continental, за който се допуска, че е обичаната кола на Пригожин.

Сред фотосите на щерка му Полина имаше кадър от гористия ваканционен комплекс на фамилията в курортен град на Черно море. Той разполага със личен пристан за яхтата и е издигнат в предпазена горска зона, където строителството сякаш е неразрешено.

След години обслужване на военните, се оповестява, че Пригожин е показал проект на Путин по какъв начин да предизвиква съветските ползи по света, без да замесва Кремъл. „ Вагнер “ е основана през 2014 година в съдействие с ГРУ – съветската военна разследваща работа, която даде провинциално място за образование покрай личната си база, както и съоръжение.Шефовете на военното разузнаване явно не са имали избор: интервенцията е била утвърдена от „ шефа “ – Путин.

Докато Пригожин хвърчаше по всички страни в своя аероплан, ежедневното управление на тази частна войска беше оставено на Дмитрий Уткин – някогашен офицер от ГРУ и специфичните елементи на „ Спецназ “. Русия споделя, че задачата й е да „ денацифицира “ Украйна, само че Кремъл може и да има нацистки проблем в личните си редици: Уткин е предан неонацист със знаци на SS, татуирани на врата му. Групата наемници е взела името си от позивната на Уткин, „ В “ за „ Вагнер “, немския композитор, любим на Уткин – и Хитлер. Музикалната нишка минава през интервенциите на групата: наемниците назовават армията си „ оркестър “, те са неговите „ музиканти “. Но осъществяването в никакъв случай не е хармонично.

Един от първите им концерти беше сюрреалистичното анексиране на Крим през 2014 година, когато Кремъл остави света да гадае дали фигурите в бойни униформи без маркировки, които се появяват по улиците на полуострова („ дребните зелени човечета “)  са съветски. Ако не, кои бяха те?

Официално „ Вагнер “ не е съществувал

Частните военни компании са неразрешени в Русия. Но това не попречи на Пригожин да изпрати бойци в региона на Източен Донбас в Украйна по-късно същата година, с цел да подклажда сепаратизма – част от проекта на Кремъл да подкопае държавното управление в Киев.

 Снимка: Twitter

Следващата задача на „ Вагнер “ беше да се откри надзор в Сирия в поддръжка на нейния оцапан с кръв деспот Башар ал-Асад. Съобщава се, че Уткин е наредил на хората си да създадат първото видео с чук, с цел да вдъхнат смут в редиците на бунтовническите врагове на Асад. Изглежда, че наемниците на „ Вагнер “ са били по-малко ефикасни в борба: оповестява се, че както те, по този начин и про-асадските сили са претърпели огромни загуби, като 300 души са били убити в четиричасова битка с американски командоси в Хашам, Източна Сирия, през февруари 2018 година Смята се, че това е бил първият конфликт сред съветски и американски сили. Американците са невредими.

Но Пригожин не се задоволява с помощта за дестабилизирането на Украйна и Сирия. Така той насочва уменията си към воденето на асиметрична война против Запада. Той сътвори интернет „ плантация за тролове “ в Санкт Петербург, която беше упрекната, че се пробва да усили политическото разделяне в Америка, насърчавайки гласоподавателите да поддържат Доналд Тръмп на президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година Това докара до налагането на наказания от страна на Съединени американски щати през 2018 година за разнообразни компании на Пригожин. Той, както и няколко други руснаци, бяха упрекнати в интервенция на изборите.

Дотогава Пригожин беше отвел армията си, и гения си за дезинформация,в Африка

В Судан организацията поучава мощния човек Омар ал-Башир, който беше получи голям брой обвинявания в геноцид, по какъв начин да организира акция в обществените медии за дискредитиране на цивилни протестиращи.

През 2019 година „ Вагнер “ се разположи в Мозамбик, с цел да помогне в борбата с бунтовниците, само че бързо се отдръпна след унизителни загуби.

„ Вагнер “ постоянно преувеличава своите благоприятни условия “, споделя западен източник от защитата. „ Репресивните режими вършат фаустовски покупко-продажби с тях, употребявайки естественото благосъстояние на своите народи, с цел да си купят сигурност, само че се оказват в клопката на безценен, обезсърчителен и обезсърчителен сътрудник. “

Кампания „ Руски сърца и мозъци “ в Централноафриканската република включва прожекции на „ Турист “ –  агитационен филм на Пригожин, прославящ „ мъжете на „ Вагнер “. В столицата Банги се появи скулптура, изобразяваща съветски бойци, защитаващи дами и деца. Това е подигравка: с изключение на многочислените изтезания на цивилни, хората от „ Вагнер “ са упрекнати в необятно публикувани злоупотреби против цивилни. През май 2022 година те нахлуха в родилен дом в Банги, изнасилвайки здравни служащи и родилки.

Подобно на други съветски олигарси, Пригожин не обича външни лица да се ровят в делата му. Трима съветски публицисти, проверяващи активността на „ Вагнер “ в Централноафриканската република, бяха убити през 2018 година Пригожин отхвърли да е забъркан.

Коротков, журналистът от „ Новая газета “, получи глава на овен и траурен венец в офиса си в Москва, откакто писа за Пригожин – от този момент вестникът му трябваше да спре активността си в Русия. Британските следователи също са били набелязани.

Елиът Хигинс, създател на уеб страницата за проверяващи вести Bellingcat, си спомня изненадата си, когато е пуличл писмо през 2021 година от английска адвокатска адвокатска фирма, представляваща Пригожин. Той беше съден за „ клюка “ поради поредност от публикации, свързващи руснака с „ Вагнер “.

„ Помислих си, че това е смешно “, споделя Хигинс по телефона пред The Times. „ Изглеждаше толкоз явно, че това не е мощен мотив. “

Оттогава стана ясно, че Министерството на финансите на Обединеното кралство е одобрило разпределяне на средства, позволяващи на глобения Пригожин да инструктира Discreet Law и да заплаща за полети в бизнес класа до Санкт Петербург, с цел да могат юристите му да се срещнат с него – глобите не разрешават той да стъпва в Обединеното кралство. Случаят ускори дебата по отношение на потреблението на по този начин наречените правила на Slapp, съгласно които олигарх, който желае да потисне дадена история, може да заплаши със скъпи правосъдни дейности, в случай че създателят не се съгласи да не разгласява.

Discreet Law в последна сметка престана да работи за Пригожин, само че не преди Хигинс да похарчи към £70 000 за отбраната му. „ Имаме потребност от без значение следствие, с цел да разберем по какъв начин се е случило това “, споделя той. „ Това е неуместна обстановка и очевидна корист с английската правна система. “

На Запад може би се набира инерция да се търси сметка на Пригожин. „ Хората тук стартират да схващат повече за фигури като Пригожин “, споделя Хигинс, добавяйки, че известията за неодобрение в редиците на „ Вагнер “ основават проблеми за него.

„ Той вижда „ Вагнер “ като своя път към властта, само че доста от хората му умират в Украйна – това е рискована тактика, която елементарно може да има противоположен резултат. Всичко е малко вид „ Игра на тронове “, споделя той по отношение на пролятата с кръв телевизионна сага.

Междувременно Путин наподобява е усетил опасността, която съставлява неговият „ готвач “
 Снимка: БТНЕС/ EPA/ANDREJ CUKIC

Наскоро той назначи Валери Герасимов, зложелател на Пригожин, за пълководец на интервенцията в Украйна. През февруари Кремъл даде зелена светлина на съветския енергиен колос „ Газпром “ да сътвори свои лични частни сили за сигурност, което коментаторите се притесняват, че може да докара до още една група, сходна на „ Вагнер “ – или друга, по-лоялна към враговете на Пригожин.

Независимо дали е прекалил с упоритостите си, Пригожин от своя страна е прегърнал чука като главен знак в борбата си за власт. Логото на наемниците е пуснато в продажба в магазини в цяла Русия, дружно с други „ сувенири “ на „ Вагнер “ от ключодържатели до стикери за коли.

Пригожин сподели, че ще изпрати един подобен сувенир Европейския парламент, откакто през ноември предходната година той гласоподава да дефинира Русия като държавен спонсор на тероризма. В различен филм той се обръща към „ предателите “ и богатите руснаци, живеещи в чужбина: „

„ Вагнерският чук ще ви чака “

 

Етикети: ВагнерЕвгений ПритожинРусия
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР