Миналият зимен сезон имахме над 1 600 хил. туристи, което

...
Миналият зимен сезон имахме над 1 600 хил. туристи, което
Коментари Харесай

Ангелкова: България е 10-а в ЕС по ръст на туристите

Миналият зимен сезон имахме над 1 600 хиляди туристи, което е 12% растеж в съпоставяне със сезон 2016-2017г. Сега чакаме към 5% растеж на база на нашите консервативни прогнози, като главно максимален брой туристи чакаме от нашите съседи - Гърция, Турция, Сърбия и Македония. Това сподели министърът на туризма Николина Ангелкова пред " Дарик ".
По думите ѝ е регистриран и значителен интерес от английските туристи. Има и гости от Израел, Русия, Австрия и Германия.
„ Има растеж на туристите, тъй като от една страна българския туристически артикул с всяка една година усъвършенства своето качество. От основаването на Министерството на туризма през 2014 година, когато България беше опозната като евтина туристическа дестинация, в този момент огромните тур-оператори ни показват като страна, която предлага положително качество на рационална цена “, уточни тя.
Според нея това усъвършенства рекламата за страната ни, само че в това време самият отрасъл поставя огромни старания, с цел да усъвършенства качеството на предлаганите услуги.
„ Голяма част от задграничните туристи, над 72% отсядат в четири-пет звездни хотели, до момента в който посещават България “, посочи още тя.
Според нея, с цел да бъдат изравнени туристическите визити в България сред летния и зимния сезон, би трябвало наложително да се влага в инфраструктурата на оборудванията.
„ Стартираме нова самодейност дружно с най-известните началник готвачи в България да създадем карта на най-известните фестивали, свързани с кулинарията. Допълнително дадем опция на туристите – български и задгранични, с цел да знаят в кой регион какво събитие има. Интересът към столицата през последните 3-4 години извънредно набъбна, изключително за градския туризъм през уикендите “, заяви министърът на туризма.
„ Към момента за 2018 година мога да направя резюме с данните за първите 10 месеца на годината. За тях над 8,4 млн. задгранични туристи са посетили страната, което е с към 5,6% растеж, спрямо миналата година. Очакваме и цялата година да бъде с растеж към 5%, уповавам се да достигнем до 9,1 – 9,2 млн. задгранични туристи за 2018 година “, добави тя.
По думите ѝ стоим много по-добре на пазара от Сърбия и Румъния. „ Мисля, че Румъния за първите 10 месеци на 2017 година има туристи в границите на 5 млн. Сърбия също има към 4 млн. задгранични туристи. Този растеж не е наклонност. Към момента България, за първите 10 месеца на годината, е на 10 място по растеж от всички страни членки на Европейски Съюз. Позицията е много добра, предходната година бяхме на второ място като % на растежа. Движим се сполучливо във връзка с резистентност на дестинацията. Трета поредна година сме в топ 10 “, изясни министърът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР