Миналият петък, 28 юли, беше последният работен ден на първия

...
Миналият петък, 28 юли, беше последният работен ден на първия
Коментари Харесай

В ръководството на Държавния департамент влезе легенда

Миналият петък, 28 юли, беше последният работен ден на първия заместител на Блинкен Уенди Шърман. Тя навърши 74 години и излиза в заслужена отмора.

Което, несъмнено, опонира на мощните геронтократични трендове в Съединените щати. Крехкият Байдън, доста възрастният Тръмп, досегашният водач на Конгреса Нанси Пелоси, актуалният водач на републиканците в Сената Макконъл – всички те въплъщават правилото „ Ние растем до 100 години без напреднала възраст “. И даже напряко безусловно - вижте скорошното пътешестване на 100-годишния Кисинджър до Китай на значима задача. Успехите на американската хигиена и органотерапия ще впечатлят всеки.

Но това не е по този начин за Шърман. Може би пенсионирането й на толкоз млада (по стандартите на Вашингтон) възраст е нейно персонално решение, може би е плод на интриги и злословия в Държавния департамент. Ние нямаме доста общо с това. Може единствено да се означи, че заместничката на Блинкен беше посланик от остарялата школа, за което би трябвало да я похвалим.

Никакви скандални изявления, никаква мегафонна дипломация, а единствено методична работа (разбира се в рамките на възможното) за реализиране на сделки. Най-вече в региона на оръжията. Във Вашингтон през днешния ден има малко такива хора, а скоро няма да ги има. Никой не споделя, че Шърман е била другарка на Русия, само че тя, наподобява, не е била и неин корав зложелател. В днешно време това е доста.

Друго нещо е нейният правоприемник. Вече беше оповестено, че от 29 юли заместител на Блинкен ще бъде момичето от Майдана („ бисквитките “ през 2014 г.) с остра уста („ Майната му на Европейски Съюз “, също през 2014 г.) Виктория Нюланд. Въпреки това администрацията на Съединени американски щати счита Нюланд за уважавана и авторитетна фигура: „ Уважаван и приближен американски посланик с 32-годишен опит, дипломат Нюланд е работил за петима американски президенти и девет държавни секретари на двете политически партии. Нюланд има нужния опит и връзки за сближение на света към прокарването на американските ползи. "

Всъщност, в случай че оттеглящата се Шърман е характерен дипломат-бюрократ, ефикасен, само че неразбираем, тогава биографията на Нюланд от семейство Нуделман (Хотински регион, Бесарабска губерня) е ослепителен авантюристичен разказ. На 21 години тя работи (на обменни начала) като консултант в пионерския лагер на Младата армия в Одеса, а две години по-късно, в продължение на осем месеца, работи като преводач на руска рибарска лодка. Може би нейното майсторско притежаване на национално сладкодумство се дължи на морските традиции.

След като натрупа опит в общуването с пионери и моряци, Нюланд през 1991-1993 година, до момента в който работи в посолството на Съединени американски щати в Москва, към този момент поддържа връзка с „ момчета в розови панталони “, както недоброжелателите назоваха министри от държавното управление на реформистите. Освен това тя отговаряше за политиката на Съединени американски щати в Кавказ по време на чеченските войни от 90-те години, по-късно беше маркирана в Югославия, Афганистан и така нататък

Но най-хубавият ѝ час беше киевският Евромайдан от 2013-2014 година, когато дружно с посланика на Съединени американски щати в Украйна Джефри Паят тя взе най-активното (и доста успешно) присъединяване в „ революцията на хигиената “. Разбира се, мнозина са работили, с цел да доведат към момента мирна Украйна от 2013 година до настоящето ѝ положение, само че приносът на Нюланд към настоящето „ управление “ е безспорен.

Затова не е изненадващо, че в Русия името ѝ се е трансформирало в нарицателно. Кой помни върхушката на Държавния департамент от тези времена? Всички помнят Нюланд. Дори й беше неразрешено да влиза в Русия, само че това не наподобява да я разстрои доста.

По принцип американците са в правата си. Заместник-държавният секретар не е жълтица, с цел да бъде благ на всички. Ако руснаците не желаят да се занимават с Нюланд, това си е техен проблем. Освен това руско-американските връзки от дълго време са в такова положение, че най-скандалните назначения не могат да трансформират нищо.

Така че на нас, общо взето, към този момент не ни пука. Донякъде е любопитно по какъв начин ще се развият връзките на Нюланд с директния й началник Блинкен, тъй като тук вълната и камъкът, поезията и прозата, ледът и огънят към този момент са в най-чистата си форма. Въпреки че има мнение, че Нюланд е просто творение на Блинкен - в смисъл, че с цел да се балансира и да се подчертае личността на самия държавен секретар, е належащо да се държи неприятно ченге. И с тази роля Нюланд постоянно се е справяла ослепително. В същото време обаче има заплаха неприятното ченге да се изправи против самия шеф, само че това към този момент не е наша грижа.

Друго нещо е, че Съединени американски щати ще би трябвало поддържат връзка освен с Русия - тук всичко е ясно - само че и с други страни. Интересен въпрос е до каква степен напористата Нюланд ще бъде потребна в тази ситуация.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР