Миналият месец е бил най-горещият септември в историята, заяви наблюдателят

...
Миналият месец е бил най-горещият септември в историята, заяви наблюдателят
Коментари Харесай

Септември 2023 е бил най-горещият в историята на човечеството

Миналият месец е бил най-горещият септември в историята, съобщи наблюдаващият на Европейски Съюз за климата.
Очаква се годината да бъде най-горещата в историята на човечеството, откакто през лятото в Северното полукълбо бяха регистрирани най-топлите температури в света. Обикновено температурните върхове се чупят с доста по-малки разлики, по-близки до една десета от градуса, написа БГНЕС.
" Преживяхме най-невероятния септември в историята от климатична позиция. Това е просто оттатък границите на вярата ", съобщи шефът на Службата за климатични промени " Коперник " Карло Буонтемпо пред Агенция Франс Прес. Според него изменението на климата е към този момент тук.
„ Безпрецедентните септемврийски температури счупиха върховете с изключителна мощ ", добави заместник-директорът службата за клиатични промени Саманта Бърджис.
Феноменът " Ел Ниньо " - който затопля водите в южната част на Тихия океан и подтиква към по-топло време оттатък - евентуално ще докара до това, че 2023 година ще се трансформира в най-топлата година в историята през идващите три месеца.
Учените чакат най-тежките последствия от настоящия „ Ел Ниньо ” да се усетят в края на 2023 година и през идната година.
Според тях по-високите температури на морската повърхнина, дължащи се на изменението на климата, вършат рисковите метеорологични феномени по-интензивни, като бурята Даниел провокира опустошителни наводнения в Либия и Гърция през септември.
Антарктическият лед остава на рекордно ниско равнище за този интервал от годината, до момента в който месечното равнище е с 18% под междинното, прибавят от службата за климатични промени.
Според учените от началото на индустриалната ера океаните са абсорбирали 90% от непотребната топлота, създадена от човешката активност. По-топлите океани също по този начин са по-малко способни да всмукват въглероден диоксид, което ускорява порочния кръг на световното стопляне и нарушава действието на нежните екосистеми.
Световните водачи ще се съберат в Дубай от 30 ноември на спешни договаряния на Организация на обединените нации за климата, известни като COP28, до момента в който последствията от световното стопляне се форсират.
Папа Франциск предизвести, че светът " се срутва " поради световното стопляне, като прикани участниците в COP28 да се спогодят за обвързващи политики за последователно отричане от изкопаемите горива.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР