Миналият четвъртък британски експерти изобличиха месианските планове на британския канцлер

...
Миналият четвъртък британски експерти изобличиха месианските планове на британския канцлер
Коментари Харесай

The Times: Си Дзинпин и Путин са агресивни, защото виждат залеза на Запада

Миналият четвъртък английски специалисти изобличиха „ месианските ” проекти на английския канцлер на Министерството на финансите Риши Сунак, който преди този момент разгласи многомилиардни вливания в английската стопанска система като част от стратегия за поддръжка на стопанската система и здравната система на фона на пандемията от ковид. Според специалист от Института за бюджетни проучвания (IFS) Пол Джонсън, анализирайки плануваните разноски, забележителна част от тези инжекции не са нови пари, а просто преразпределение на разноските.
Това написа журналистът на The Times, Матю Сайед, в собствен материал, представен от организация " Фокус ". Както отбелязва Сайед, най-поразителното в тази история не е хипотетичната машинация от страна на самото държавно управление, а реакцията по отношение на нея - доста вестници и канали пренебрегнаха заключенията на Джонсън. Трудно е обаче да ги упрекваме в това - „ мошеничеството “ на управляващите стана толкоз публикувано в Обединеното кралство, че обществеността надали я вижда. 
„ Говоря за това, тъй като сме на кръстопът “, продължава създателят. „ Конфронтацията сред това, което условно може да се назова „ Западът “, и Китай към този момент разказано като студена война. Подобни формулировки не ме изкушават прекалено много, само че не мога да оспоря обстоятелството, че сред Китайската комунистическа партия под управлението на Си Дзинпин и демократичния либерален ред се води борба с исторически размери. За разлика от предходната Студена война, която се въртеше към балансирането на ръба на нуклеарната война и идеологията, сегашната ще бъде борба за квантовите компютри, изкуствения разсъдък и световното въздействие. И отрезвяващата истина тук е, че Западът може да загуби тази борба “.
Според Сайед „ корупцията “ в границите на демократичната система е придобила едно извънредно обезпокоително качество и въобще не става въпрос за Доналд Тръмп или милионите разнообразни кавги, които се случват в този момент в целия „ либерален свят “. Напротив, най-характерният симптом за упадъка на Запада не са грънките сюжети, а истории като гореспоменатата машинация от страна на Сунак - т.е. тези, които западната общност към този момент не вижда, счита колумнистът на The Times. Както акцентира журналистът, английският историк Едуард Гибън е бил безусловно прав, когато в известната си книга „ Залез и крах на Римската империя “ написа: „ Окото на един съвременник надали би могло да забележи, че във всеобщото богатство се крият зачатъците на упадъка и разложението “ - в края на краищата разложението на системата се вижда пъро не от тези, които са вътре в нея, а от тези, които са извън.
Според Сайед това изяснява все по-агресивното държание на китайската „ клептокрация “ - Политбюро на Китайската комунуистическа партия (ККП) схваща добре слабостите на Поднебесната империя, в това число корупцията, вътрешните несъгласия и спада на икономическия напредък, а желанието на Пекин да направи скок към световната агресия сега не е обвързвано с надценяване на силате, а с убедеността в слабостта на Запада. „ Подобно на Гибън, който прави оценка Рим, поглеждайки обратно към историята, Китай усеща слабостта. Пекин вижда огромното разединение в границите на нашите общества, неуместни спорове за еднаквост и възходящата злост на доста западняци към личната им история и техните властови институции. И в Китай възприемат всичко това като опция последователно да образуват международен ред, обслужващ личните им ползи, и в ущърб на нашите ползи “, установи анализаторът на The Times.
 „ Същото се отнася и за Русия на Путин, която от икономическа позиция е на ръба на срутва, само че към момента показва своите външнополитически мускули и организира хакерска интервенция против западни цели “, написа Сайед. Западните анализатори изясняват политиката на Москва с вътрешната съветска динамичност и персоналните качества на президента Путин, който от тяхна позиция „ си показва себе си като Петър Велики “, само че в действителност аргументите се крият „ не в това по какъв начин ги виждаме ние, а в това по какъв начин те ни виждат “ - и " подлият някогашен сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) ", сходно на китайския водач, също вижда упадъка на Запада, уверен е журналистът.
Според създателя главните закани за Запада се крият точно в тези неща, които западната общност към този момент не вижда - легализираната корупция, прекомерно тесните връзки сред политиците и бизнеса, както и несправедливите закони, които обслужват ползите на съответни хора. Например, американският мъдрец Франсис Фукуяма отбелязва, че в американския данъчен кодекс има 10 хиляди страници, в които са изброени всички типове изключения, преференции и обезщетения. Що се отнася до пазарната стопанска система, тя „ закостеня право под носа ни “ - разпоредбите на играта са толкоз изкривени в интерес на вътрешните хора, че новите компании просто не могат да пробият, което попречва нововъведенията, възмущава се журналистът. Например в листата със 100-те най-големи компании за капитализация в Европа няма нито една, учредена преди по-малко от 40 години, написа той. Не можем да не си спомним, че броят на лобистките организации, публично регистрирани във Вашингтон и Обединеното Кралство, се е нараснал от 175 през 1971 година до 12 хиляди през 2013 година и сходна наклонност се следи в целия западен свят, оплаква се още коментаторът на The Times.
„ Разбира се, тук не се пробвам да защитя Русия или Китай - бих могъл да напиша хиляди думи за корупция и ужасни репресии в тези страни “, споделя Сайед. „ Просто желая да кажа, че най-хубавият метод да разберем дейностите им е да ги гледаме през призмата на нашата уязвимост “. Те имат вяра, че не се захващат с непостижими задания, а единствено ревизират стабилността на западния ред, който изгнива от вътрешната страна и към този момент не може да провежда мощна интернационална поддръжка “. Но последното към този момент се е трансформирало в действителност - в Организация на обединените нации Обединеното кралство не съумя да убеди интернационалната общественост да се опълчи на закона за държавна сигурност, признат от Пекин против Хонконг: Лондон получи единствено 26 гласа, до момента в който 53 страни застанаха на страната на Китай, което явно стана резултат от самодейността „ Един пояс - веднъж “, аргументира се журналистът.
„ Все още залагам на демократичната народна власт, тъй като имаме по-просветена система “, заключава Сайед. „ Но най-хубавият метод да преодолеем гордостта за нас може да бъде единствено опит да се сложим на мястото на другите страни, които в този момент ни гледат в неразбиране - и на нашите съдружници, и на съперниците “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР