Миналия месец регистрирането на нови автомобили в Европейския съюз (ЕС)

...
Миналия месец регистрирането на нови автомобили в Европейския съюз (ЕС)
Коментари Харесай

Ръст на продажбите на коли в ЕС, у нас - спад

Миналия месец регистрирането на нови коли в Европейския съюз (ЕС) означи много мощен напредък, само че по отношение на доста ниската база тъкмо преди година, когато влезлите в действие нови стандарти за отработени нездравословни газови излъчвания провокираха сериозна рецесия в автомобилната промишленост. В същото време данните на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA) демонстрираха понижение при продажбите на нови коли в границите на България - единственото намаляване измежду всички страни-членки на Европейския съюз.

Според ACEA само в България от целия Европейски Съюз продажбите на нови коли се намалиха през септември с 8,6% до 2522 броя по отношение на година по-рано, когато бяха продадени 2658 автомобила и след тяхно покачване с 1,5% през август 2019-а година.

В рамките на първите девет месеца на актуалната година регистрацията на нови коли в нашата страна се увеличи с 1,7% на годишна база до 26 894 броя от 26 443 броя през същия интервал на 2018-а година.

Продажбите (регистрацията) на нови пътнически коли в Европейския съюз скочиха през септември с цели 14,5% на годишна база след техен спад с 8,4% през август, като при започване на есента бяха регистрирани 1 249 403 броя нови коли по отношение на 1 091 390 година по-рано (през септември 2018-а).

От ACEA обаче отбелязваха, че солидният растеж е вследствие на доста ниската база за съпоставяне година по-рано, когато регистрацията на нови коли се срина с цели 23,5%, следвайки въвеждането тогава на нови стандарти за отработените нездравословни газови излъчвания ( WLTP).

WLTP е редуциране от Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure и значи " международно хармонизирана изпитателна процедура за леки и лекотоварни коли ", като разказва новата изпитателна процедура, съгласно която се откриват разходът на гориво и нездравословните излъчвания на новите коли, влезнал в действие от 1-ви септември 2018 година.

През предишния месец всичките членове на Европейски Съюз означиха нарастване при регистрацията на нови коли като се изключи България.  Агенцията ACEA уточни, че в четири от петте най-големи европейски автомобилни пазара беше регистриран рекорден двуцифрен скок при продажбите на нови коли, като в Германия те се покачиха с цели 22,2%, в Испания - с 18,3%, във Франция - с 16,6% и в Италия - с 13,4%. За разлика от тях автомобилният пазар в Обединеното кралство се усъвършенства през септември с едвам 1,3% на годишна база, защото несигурността към процеса на Брекзит продължава да се отразява отрицателно върху настройките на английските консуматори.

От началото на годината до месец септември в това число търсенето на нови коли в Европейски Съюз обаче се сви с 1,6% на годишна база до 11 769 175 броя от 11 955 442 броя през същия интервал на 2018-а година. Въпреки здравия растеж през септември, само в Германия беше отчетно едва нарастване на регистрацията на нови коли с 2,5% през интервала януари - септември, до момента в който при останалите четири водещи европейски пазара беше записано намаляване - със 7,4% в Испания, с 2,5% в Обединеното кралство, с 1,6% в Италия и намаляване с 1,3% във Франция.

Трябва да се има поради, че продажбите на коли са оценени като един от водещите индикатори за положението на европейската стопанска система. Силните данни за септември обаче към момента не са доказателство, че автомобилната промишленост на остарелия континент стартира да се съвзема след тежките за бранша предишни 12 месеца.

Много мощен растеж на продажбите на нови коли през септември с цели 47% на годишна база регистрира немския авто колос " Фолксваген " (Volkswagen Group), като продажбите на моделите " Фолксваген "   скочиха с 59,2%, на Seat - с 56,4%, на Porshe - с 252%, на Audi - с 40,1% и на моделите Skoda - с 18,7%.

Солидното увеличение на автомобилните продажби на Volkswagen беше съпроводено и от повишаване на общия пазарен дял на компанията през септември до 20,0% от 15,6% година по-рано, като тя резервира лидерската си позиция на автомобилния пазар в Европа.

Добро покачване с 28,1% през септември означиха и продажбите на нови коли от френската автомобилна групировка  Renault Group, произвеждаща моделите Renault и Dacia, следвана от италианската FCA Group (произвеждаща марките Fiat, Jeep, Chrysler и Alfa Romeo) с покачване от 13,6%, Ford  - с 13,6%, немския тръст Daimler (произвеждащ Mercedes и Smart) - със 7,0% и френската PSA Group (произвеждаща марките Peugeot, Opel и Citroen) - с 3,9%, до момента в който регистрацията на нови коли на немската компания BMW Group се намалиха с 0,1% след спад със 7,1% при продажбите на модела BMW и макар растеж с 25,6% на модела MINI.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР