Миналия месец първата китайска мисия на Марс пусна първите цялостни

...
Миналия месец първата китайска мисия на Марс пусна първите цялостни
Коментари Харесай

Китайските космически изследвания и откритията на Марс

Миналия месец първата китайска задача на Марс пусна първите цялостни цветни фотоси на Марс. С това в действителност се даде една усъвършенствана карта за научните и проучвателен задачи на цялото човечество на Марс, както обявиха от Китайската национална галактическа администрация. Снимките бяха пуснати взаимно и с Китайската академия на науките и включват ортографични, робинсови, меркаторски и азимутни проекции на източното и западното полукълбо на Марс. Китайската панорамна карта на Марс е една от най-модерните и напреднали и е открита за обществеността, което е доказателство, че китайците са склонни да споделят технологиите и информацията си в тези значими за цялото човечество проучвания.

" Технологията няма граници, само че Съединени американски щати непрестанно поставят щитове и бариери, с цел да блокират другите от това да придобият тяхната технология, както и се ангажират с софтуерни монополи, осведомителна надмощие и галактическа Студена война ", съобщи прочут китайски коментатор и специалист по галактическите въпроси.

Освен всичко друго, китайските проучвателен екипи откриха многочислени географски формирования покрай мястото, където кацна апарата " Тиануен-1 ", което в допълнение обогати знанията на човечеството за Червената планета. Но от всички открития, най-фрапантното и удивително е това, че може би на Марс е имало течна вода и даже античен океан. Международен екип, воден от китайски учени разгласи това, откакто проучва данните от многоспектърната камера, която е на борда на марсохода " Джужун ".

Те откриха данни за морски седиментни отлагания, което дава първото геоложко доказателство за съществуването на античен океан в северната част на Марс. Това изобретение от своя страна дава нови благоприятни условия за разбирането на предишното на Червената планета, и несъмнено, най-интересното, а точно капацитета да е имало живот на нея.

Изследването, което е озаглавено " Доказателства за океански седиментни скали в Utopia Planitia: Наблюдения от роувъра " Джужун " се управлява от Лон Сяо, професор от Училището по земни науки към Китайския университет по геологически науки.

По-рано проучванията на китайските учени, както към този момент бе казано, потвърдиха хипотезата за съществуването течна вода на Червената планета и може би евентуално за примитивен океан, въз основата на геоложки разбор и симулации. Трябва обаче да се означи, че това към момента не е на 100 % несъмнено що се отнася до океана, тъй като няма задоволително доказателства.

През 2021 година първата китайска задача за проучване на Марс Тиануен-1 сполучливо достави марсохода Джужун в южния район на Utopia Planitia, която се намира в регион, прочут като Северните равнинни формирования. Този триумф даде опция да се изследва вероятността за съществуването на антични първоначални океани.

На разстояние близо два километра китайският марсоход е употребявал разнообразни принадлежности за изображения и разбор, с цел да извърши наблюдения на редица скални формирания. Камерите за навигация и терен са снимали 106 панорамни изображения, които документират морфологията на повърхността на Марс и структурните особености на множеството скали по пътя на китайския марсоход.

При разглеждането на въпросните фотоси, изпратени от камерите на марсохода, китайските учени откриват, че тези скали демонстрират разнообразни скални наслоения, които са разнообразни от наслоенията от елементарни вулканични скали, откривани по марсианската повърхнина. С други думи, нещо, което доста евентуално да се е образувало точно от античен примитивен океан. Тези наслоения са посочили характерностите на воден поток в сходство с нискоенергийни приливни течения, които нормално се следят в крайбрежната среда на нашата планета, Земята. Въпросните скали са наречени Джужун (Zhurong)

Резултатите от скалите Джужун съставляват първото непосредствено доказателство на място, подкрепящо хипотезата съществуването на античен океан в северните равнини на Марс. От тях също по този начин може да се допуска, че следените седиментни структури може да са се образували по време на отдръпването на античния океан в региона.



Тези огромни открития идват на фона на обстоятелството, че Китай възнамерява да продължи да търси обитаеми или годни за обитаване планети и отвън Слънчевата система. Първото такова проучване ще се организира през 2030 година, както разкриха китайските учени на тазгодишния Ден на космоса в Китай. Планът има за цел да открие " друга Земя " измежду околните съседи на Слънчевата система посредством супермощен телескоп и други научни начини. Китайските учени ще извършат и снимане на избрани елементи от космоса със свръхвисока резолюция, както и спектроскопични наблюдения на разнообразни галактически обекти, с цел да отбележат местата където има вода в самата Слънечева система.

Експериментален спътник по тази стратегия ще може да прави орбитални проби още през 2024 година. До 2025 година пък, технологията за оптическа интерференция ще бъде тествана на борда на Китайската галактическа станция.

Тази научна стратегия ще помогне за разучаването на космоса и осъществяването на по-точни измервания на обекти в Слънчевата система, обогатявайки неимоверно доста човешките познания за нашия дом в космоса. Тя също по този начин ще картографира морфологията и физическите характерности на обектите в Слънчевата система, както и молекулярните съставни елементи в тях, в това число и изключително водата, разкривайки също по този начин и произхода, а също и еволюцията на химическия състав на обектите в системата. Смята се, че китайската стратегия може да помогне и за разгадаване на мистерията на живота.

Китайските галактически изследвания не престават да се развиват и да изумяват целия свят, в това число и галактическите организации на Европейски Съюз - ЕСА и Съединени американски щати - НАСА, както и съветския Роскосмос. Бившият американски астронавт Доналд Томъс съобщи пред китайско издание, че следи от дълго време китайските галактически проучвания и е учуден. Според него е голямо достижение, че Китай съумя да кацне на Луната и да вземе проби от нея назад на Земята.

" Китай го направи като че ли е елементарно, само че ние всички знаем, че е доста мъчно ", не скри възхищението си американецът.

Да се надяваме, че огромните китайски открития, които сигурно Китай ще показа с целия свят, ще провокират не злоба у други страни, а предпочитание за съдействие и развиване на галактическите проучвания, тъй като в последна сметка човечеството е една огромна общественост със споделена орис. И тази орис води човешкия поглед постоянно към космоса.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР