Миналия месец консорциум от астрономи съобщи, че е записал още

...
Миналия месец консорциум от астрономи съобщи, че е записал още
Коментари Харесай

Мистериозните бързи радиоимпулси от космоса скоро ще бъдат разгадани

Миналия месец консорциум от астрономи заяви, че е записал още осем нови радиоимпулса, които могат да дадат отговор какви са мистериозните бързи радиовълни, открити за първи път 2007-ма година.

Обектите са открити с помощта на Канадския опит за картографиране на интензитета на водорода или CHIME. Този извънредно изглеждащ радиотелескоп, с размерите на футболно игрище, се състои от четири железни мрежести цилиндъра,които събират и концентрират входящите радиовълни. CHIME се намира в малко обитаем, планински регион на Британска Колумбия, на към 30 благи северно от границата със Съединени американски щати.

През 2012 година радиотелескопът Arecibo в Пуерто Рико засича няколко такива бързи радиоимпулса от дълбокия космос, което в последна сметка трансформира обстановката и подвига леко завесата на мистерията. Няколко години по-късно, същият обект излъчва още импулси, които се повтарят на всеки няколко седмици.

Така учените откриват, че източникът е в незнайна до момента вселена на 3 милиарда светлинни години от нас.

Това феноменално разстояние – 5 трилиона пъти по-голямо от дистанцията до Плутон – допуска, че каквото и да издава сигналите, то има голяма сила. Освен това, фактът, че всички радиоимпулси са с къса дълготрайност, значи, че източникът им е много дребен.

Тъй като късите радиоимпулси не престават единствено една хилядна част от секундата, всеки обект, който ги създава, не може да бъде доста по-голям от 300 километра в диаметър. Това допуска, че източникът е доста по-малък от елементарна звезда: може да са компактните остатъци на звезда, която е изчерпала нуклеарното си гориво, или евентуално черна дупка, която гълтам нещо или претърпява конфликт.

Има безусловно десетки небесни обекти, които може да предизвикват мистериозните къси радиоимпулси, вариращи от прозаични обекти като течни свръхнови – огромни звезди, които се „ самоубиват “ в края на живота си – до странни неща като магнетици – звездни трупове в мощни магнитни полета. Някои от препоръчаните пояснения са в действителност странни. Сред тях и че може да става въпрос за пукнатини в галактическото време, известни като галактически струни. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР