Миналия месец Джером Пауъл, управител на Федералния резерв, идентифицира най-неудобния

...
Миналия месец Джером Пауъл, управител на Федералния резерв, идентифицира най-неудобния
Коментари Харесай

Твърде затегнати ли са пазарите на труда в богатия свят

Миналия месец Джером Пауъл, шеф на Федералния запас, разпознава най-неудобния стопански компромис. " Днешният пазар на труда, сподели той по време на конференция, е нездравословно затегнат. " На множеството места и през множеството време спад в безработицата и растеж на броя на заетите са добре пристигнали. Но пазарите на труда могат да се окажат прекомерно обтегнати, създавайки дефицит на служащи, който да ограничи производството и да вкара заплатите в инфлационна серпантина.

Пауъл се притеснява, че Съединени американски щати са прекрачила прага от положително равнище на затегнатост към неприятно, което е една от аргументите, заради които Фед даде знак, че следва повишение на лихвените проценти. Все по-често обаче пазарите на труда в други богати страни също се напрягат до лимита на силите си.
Рекордната претовареност
Почти никой не е очаквал това. Когато пандемията удари през 2020 година, множеството икономисти имаха вяра, че богатият свят навлиза в дълъг интервал на висока безработица, както след финансовата рецесия от 2007 - 2009 година През април 2020 година безработицата в Съединени американски щати доближи 14.7%. Ако тя намаляваше със същите темпове както след финансовата рецесия, през март тази година равнището ѝ щеше да бъде над 13%.

В реалност то е 3.6%. А Съединени американски щати по редица критерии изостават. Поради по-високия брой американци, които са решили, че въобще не желаят да работят, и затова не се смятат за безработни, делът на работещите от 15 до 64 години е малко под равнището си от края на 2019 година В една трета от богатите страни обаче този дял е най-голям за всички времена. Дори измежду останалите две трети, които включват Съединени американски щати, той е единствено 1 процентен пункт под най-високите равнища. Това способства за най-бързия и най-широкoобхватен взрив на пазара на труда в историята.
Автор: Капитал Реклама
Канада и Германия са измежду страните с рекордни равнища на претовареност. Същото важи и за Франция, известна с високата си безработица. Коефициентът на претовареност в трудоспособна възраст в Гърция е с 3 процентни пункта над равнището си от 2019 година В групата на най-вече богатите страни от Организацията за икономическо сътрудничество и раз има към 20 млн. повече работни места, в сравнение с се предвиждаше през юни 2020 година Броят на безработните, състезаващи се за една свободна позиция, е най-нисък от десетилетия. Дори когато скъпата сила и покачващите се лихвени проценти провокират безпокойствие за стопанската система, знаците в " действително време " дават малко признаци, че търсенето на работна ръка спада.
Реални шокове и държавни тласъци
Защо пазарът на труда се възвръща толкоз бързо? Една от аргументите е естеството на шока, който удари стопанската система през 2020 година Историята демонстрира, че финансовите шокове - стягане на паричната политика, банкови произшествия и така нататък - имат продължителни последици. Но стопанските системи нормално се възвръщат бързо от " действителни " разстройства като естествени бедствия, войни, а в тази ситуация - от пандемия. През 2005 година равнището на безработица в Луизиана скочи след урагана Катрина, само че бързо спадна още веднъж (въпреки че част от корекцията се дължи на хора, които са се преместили). След Втората международна война европейските пазари на труда бързо одобряват бойците, завръщащи се от фронтовата линия.

Политиката на държавните управления също подтиква заетостта. През 2020 година страни като Австралия, Англия, Франция и Германия започнаха схеми за опазване на работните места или разшириха съществуващи такива. В пика над една пета от европейските служащи механически останаха заети, даже до момента в който стояха без работа. Когато локдауните завършиха, те бързо съумяха да се върнат на позициите си - вместо да се постанова да търсят и аплайват за работа, което лишава време и задържа безработицата висока. Започналата от Съединени американски щати скица за отбрана на работните места беше скромна, само че напъните там значително бяха ориентирани към поддържане равнището на приходите на хората посредством стимулиращи чекове и по-високи компенсации за безработица.

Схемите за стимулиране поддържаха фамилните бюджети. Освен това доста семейства ограничиха разноските си през 2020 година, което им разреши да натрупат големи спестявания. Сега тези ресурси се изразходват за всичко - от потребителски артикули до жилища, което покачва търсенето на служащи в сфери като онлайн търговия на дребно и услуги за недвижими парцели (включително спомагателни 200 хиляди сътрудници по недвижими парцели в САЩ).
Реклама Добри служащи, в случай че можете да ги привлечете
При толкоз огромно търсене на трудова мощ работодателите би трябвало освен да усилват броя на работните места, само че и да усъвършенстват тяхното качество. Amazon преувеличи предходната година, като сподели, че ще се опита да бъде " най-хубавият шеф на света ". Но доста други компании излизат с сходни обещания, било то като оферират на чиновниците по-добри облаги в офиса (например по-вкусна храна) или по-добри пакети за обезщетения (като гратис образование в колеж). През 2021 година рисковите вложители са вложили над 12 милиарда $ в световни HR софтуерни стартъпи, почти 3.6 пъти повече от вложените през 2020 година съгласно доставчика на данни PitchBook.
Автор: Капитал
За неприятните работодатели времената са сложни. Делът на американците, които се тормозят от несигурността на работните си места, е покрай историческо дъно. Във Англия делът на работещите на цялостен работен ден на " контракт за нулеви часове ", при който няма обезпечени часове работа, набъбна след финансовата рецесия, само че в този момент понижава. Много от компаниите за споделена стопанска система, които се разраснаха при започване на първото десетилетие на XXI век, разчитайки на войска от ненапълно заети служащи, се затрудняват да намерят личен състав. Да си осигурите транспорт в Лондон, Париж или Сан Франциско в този момент е по-трудно, в сравнение с преди.
Какво се случва със заплатите
Най-добрата мярка за затегнатост на пазара на труда е заплащането, което свежда относителната преговорна мощ на служащите и компаниите до едно число. На места обстановката очевидно излиза отвън надзор. Окръг Уилър, Небраска, разчита мощно на земеделие и е далечен от други обитаеми места. През декември безработицата там спадна до към 0.5%. Работата в близкия Chipotle Mexican Grill обезпечава 15-16.50 $ на час, най-малко двойно на федералния най-малко. Някои компании настояват, че покачват заплатите с 30% или повече.

Някои страни изрично не наподобяват на Небраска. Ръстът на заплатите в Япония се забавя, вместо да се форсира. " Специалната заплата " през декември, която включва зимни бонуси и нормално съставлява към половината от общото парично заплащане през този месец, е с 1% надолу на годишна база. В Германия растежът на заплатите не е незабравим, а Канада се оправя добре, само че е мъчно да се каже, че нещата са отвън надзор.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Технологии 2 Войната в Украйна 3 Свят 1 Технологии 2 Войната в Украйна 3 Икономика 1 Технологии 2 Технологии 3 Свят Реклама
Средно за богатия свят обаче пазарите на труда явно стават по-затегнати. В Съединени американски щати очевидно прегряват. През март междинната почасова заплата съгласно водещия знак е била с 5.6% по-висока спрямо година по-рано. Според друго премерване най-голямото нарастване е при най-нископлатените. Банката Goldman Sachs основава знак за следене на заплатите, който е поправен за разнообразни изкривявания, свързани с пандемията. Той е с над 5% по-висок от преди година, което е най-бързият ритъм на повишаване от 80-те години, след като има и данни. Почти всички измервания на заплатите в Съединени американски щати демонстрират извънредно бързо нарастване (за съпоставяне - заплатите в производството са растели приблизително с 4.1% на година през интервала 1960 - 2019 г.).

Преди пандемията главният растеж на заплатите във Франция беше в порядъка на 1-2% годишно. Сега е близо 3%. Подобна е обстановката в Италия. На 23 март централната банка на Норвегия означи, че " инфлацията на заплатите е по-висока от плануваната и упованията за заплатите са се повишили ". Особено впечатляваща е Англия. Основното възнаграждение там нараства с годишен ритъм към 5% съгласно измерването на Goldman. Проучванията измежду бизнеса не изключват даже по-бърз напредък през идната година. В огромните стопански системи на Г-10 като цяло заплатите се покачват с най-малко 4% годишно.
Производителността изостава
Устойчиво ли е това? За множеството хора растеж на заплатите от 4% надали звучи като нещо неприятно. Но аритметиката е неизбежна. При 4% растеж на заплатите продуктивността на труда (т.е. цената на това, което служащите създават на час) би трябвало да нараства с най-малко 2% годишно, с цел да бъде в сходство с задачата за инфлация от 2%. Бизнесите биха трансферирали половината от спомагателните си разноски за почасово възнаграждение към клиентите под формата на по-високи цени, само че биха поели другата половина, като продават повече артикули и услуги или като ги създават по-ефективно.
Автор: Капитал
Ръст на продуктивността от 2% годишно не е неосъществим, само че би бил доста по-висок, в сравнение с преди пандемията. Въпреки че растежът на продуктивността наподобява по-бърз от естественото, анализът на The Economist с данни от страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз демонстрира, че не доближава 2%. Той към момента може да се увеличи, когато фирмите приберат плодовете от огромните си вложения в технологии за отдалечена работа и цифровизация. Надеждите за по-висока продуктивност обаче би трябвало да се съпоставят със страховете от още по-висок растеж на заплатите.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Охлаждане
Ако стремителният растеж на заплатите не може да се поддържа, по какъв начин би понижен? Една дългогодишна опция в страните с изоставащи общи равнища на претовареност е хората, които са напуснали работната мощ, да се завърнат, което би увеличало предлагането на работна ръка. Страхът от ковид-19 може в последна сметка да отшуми и грижите за деца да станат по-лесни за намиране, което ще облекчи дефицита на служащи и ще провокира закъснение на растежа на заплатите.

Тази очаквания обаче избледняват. Макар доста американци да се върнаха в работната мощ през последните шест месеца, растежът на заплатите не се забави, а в действителност се форсира. Основавайки се на равнищата на присъединяване през януари 2020 година и коригирайки по отношение на растежа на популацията, The Economist пресмята, че през септември е имало близо 1.9 млн. " изчезнали " служащи на възраст сред 25 и 54 години. До март 2022 година броят е понижен с над 50% до към 750 хиляди - или с по-малко от повишаването на заетостта за два месеца при настоящите темпове. Има още 1.3 млн. " изчезнали " по-възрастни служащи, само че множеството са над 65 години и евентуално са се пенсионирали за непрекъснато (а броят на изчезналите на над 65-годишна възраст расте).

Следователно в Съединени американски щати, а и на други места пазарите на труда евентуално ще би трябвало да бъдат охладени по старомодния метод: посредством повишение на лихвените проценти от страна на централните банки, което да направи спестяването на пари малко по-привлекателно от харченето и да задуши търсенето на трудова мощ. Фед към този момент усили лихвите с 0.25 процентни пункта и се чака да добави още 2.5 пункта тази година. Съединени американски щати може да покажат образно какво се случва, когато управляващите вземат ограничения в отговор на рисково парещ пазар на труда.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР