Миналия месец демонстрантите на Black Lives Matter в Бристол, Великобритания,

...
Миналия месец демонстрантите на Black Lives Matter в Бристол, Великобритания,
Коментари Харесай

Статуя на черна активистка замени обезглавен роботърговец на Острова

Миналия месец стачкуващите на Black Lives Matter в Бристол, Англия, влязоха във всички международни вести, когато смъкнаха скулптура на търговеца на плебеи от XVII век Едуард Колстън и я хвърлиха в река Ейвън. Сега върху опразнения фундамент към този момент има нов монумент - на протестиращ, оповестява Си Ен Ен. 

Британският художник Марк Куин е издигнал скулптура, изобразяваща жена с вдигнат пестник на мястото, където до неотдавна стоеше Колстън. Той е употребявал за първообраз на творбата си фотография на Джен Рийд - жителка на Бристол, която един ден през юни, до момента в който се прибира от следващата протестна проява, се качва на опразнения фундамент. И подвига пестник - по нейни думи - „ в памет на починалите и продадените в иго от Колстън, както и на всички изпитали несправедливости единствено поради цвета на кожата си “.  

Куин видял фотографията на Джен Рийд върху пиедестала и си помислил че този прелестен момент може да бъде пресъздаден като скулптура и да остане там малко по-дълго. Художник удостовери, че не е получавал позволение от управляващите за слагане на временна скулптура. А кметът на града разяснява, че бъдещето на статуята би трябвало да бъде решено от жителите на града. 

Днес, 24 часа след слагането ѝ, статуята беше свалена. Тя към този момент съумя да провокира разделяне по-голямо от това, което предизвикваше статуята на роботърговеца Колстън - освен измежду обществеността, само че и в арт средите. 

Според скулптора Томас Дж. Прайс, на който е поръчан монумент на поколението “Уиндръш ” (мигрантите от страните от Общността на нациите, заселили се във Англия сред 1949-а и 1971-ва), статуята на Джен Рийд е „ опортюнистичен трик “: " Мисля, че би било доста по-полезно, в случай че белите художници се изправят пред „ белотата “, вместо да употребяват неналичието на черно посланичество в изкуството, с цел да бъдат одобрявани по-добре “. 

Други, като носителката на “Букър ” Бернардин Еваристо, приказват за „ разпоредителност “ и „ обществен активизъм “, написа " Гардиън ". Еваристо споделя, че се възхищава на Куин за това, че „ е основал тази невероятна скулптура в съдействие с Джен Рийд, финансирал я е самичък, а по-късно я е инсталирал в ранните часове, преди да може да бъде спрян “. По този метод, освен че демонстративно поема ангажимент към идеята на Black Lives Matter, той се опълчва и против неналичието на обществени скулптури на черни дами в Обединеното Кралство, счита писателката.

Кметът на Бристол Марвин Рийс написа в Туитър, че въпреки да схваща, че „ хората желаят да се изразят “, статуята е сложена без позволение и ще би трябвало да бъде отстранена.  " Тук не става въпрос за събаряне на скулптура на Джен, която е доста впечатляваща жена ", сподели той пред Би Би Си.   " Тук става въпрос за събаряне на скулптура на скулптор от Лондон, който е пристигнал тук и я е  сложил без позволение. "

Говорител на общинския съвет разяснява, че статуята на Джен Рийд е отнесена в градския музей, където ще остане, до момента в който бъде прибрана или дарена от автора - или докато жителите на Бристол решат ориста. Куин ще бъде санкциониран със сума, равна на разноските по премахвант на статуята. Междувременно Рийд и Куин обявиха, че в случай че скулптурата бъде продадена, приходите от продажба ѝ ще отидат в поддръжка на образованието по Черна история в учебните заведения. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР