Миналия месец декември Давид де Хеа беше обявен за Играч

...
Миналия месец декември Давид де Хеа беше обявен за Играч
Коментари Харесай

Защо Де Хеа е недолюбван в Испания

Миналия месец декември Давид де Хеа беше разгласен за Играч на мача от Премиър Лийг сред Арсенал и Манчестър Юнайтед, откакто собственоръчно избави успеха на своите в Лондон с 14 фамозни спасявания – връх, откогато се води статистика в британското състезание. „ Казах му го след мача: през днешния ден видях най-хубавия вратар на света. Трябва ти вратар на място, когато тимът ти е в нужда”, разяснява въодушевен тогава неговият треньор Жозе Моуриньо.

А точно това беше измежду нещата, които липсваха на Испания на отминалия Мондиал в Русия, където Де Хеа беше не просто обект на повече или по-малко обективни рецензии, а и на същинска акция по обществен подбив посредством обществените мрежи. Някои медии настояват, че след подновяването на контракта си с Юнайтед испанецът ще е най-скъпо платеният вратар в света с 21 млн. евро годишна брутна заплата за интервал от пет години. В Англия, а в действителност и във всяка друга страна като се изключи Испания, той е считан за най-хубавия вратар на планетата, както твърди и Моуриньо. Въпросът е: за какво пресата го отразява толкоз неприятно в личната му татковина? Ето пет (опита за) вероятни отговори.



1. ИГРАЕ ИЗВЪН ИСПАНИЯ

Фактът, че Давид играе в Англия, без значение от могъществото на Премиър Лийг и Манчестър Юнайтед, кара доста почитатели и медии в Испания да не са наясно с огромните му мачове на вратата на „ алените дяволи”. Всъщност предишния сезон Де Хеа завоюва „ Златната ръкавица” след 18 „ чисти мрежи” (в Англия този приз се дава не на вратаря с минимум позволени голове, а на този с най-вече непокътнати нули за своя тим). Давид също по този начин бе определен за най-хубавия вратар от Асоциацията на професионалните футболисти в Англия, както и за най-хубав състезател на Юнайтед от почитателите за четвърти път в последните пет години. Неговият авторитет там не предстои на подозрение, по тази причина и не схващат какво му се случи на Мондиала.

2. НЕ Е НИТО ОТ РЕАЛ МАДРИД, НИТО ОТ БАРСЕЛОНА

Вярно е, че да играеш в един от двата гранда в Ла Лига те отваря за рецензии от половин Испания, но също по този начин ти обезпечава и отбраната на другата половина. Знае се, че Де Хеа беше на ръба от сключване с Реал Мадрид и че до напълно скоро беше фигурата, която Флорентино Перес искаше да докара, с цел да помогне да бъде пропуснат Икер Касийяс. Изоставен от Юлен Лопетеги и психолога в щаба му Хуан Кампийо на Мондиала, Давид обаче не съумя да се отърси от грешката в контролата с Швейцария и в Русия му липсваше някой, който да му помогне да си върне увереността. Медийният напън, на който бе подложен Де Хеа след новия му гаф против Португалия, беше голям и той не съумя да го надмогне, даже и при дузпите против Русия, където при други условия можеше да преобърне обстановката в своя изгода.



3. НЕ СИ ТРЪГНА С ДОБРО ОТ АТЛЕТИКО

Друг непомагащ на Де Хеа фактор за положителното му медийно отразяване в Испания е методът на раздялата му с родния Атлетико Мадрид през юни 2011 година, с цел да замине за Манчестър. „ Тежко е, само че съм горделив, че принадлежах на този клуб и ще го нося постоянно в сърцето си”, сподели тогава младокът, въпреки че не остави усещане за откровеност като други напуснали преди него, които бяха посрещани след това задушевно. Близостта до трансфер в Реал Мадрид също не му оказа помощ да си върне обичта на „ лос рохибланкос”. Макар и в много по-малка степен от Барса и Мадрид, Атлети също има огромно медийно въздействие, а Де Хеа не бе подсилен и от този сегмент измежду публицистите.

4. СЛУЧАЯТ „ ТОРБЕ” И МЕДИИТЕ

Това пристигна след информация, свързваща го дружно с Икер Муниаин в следствие по случай за проституция и полово принуждение тъкмо преди Евро 2016. Де Хеа излезе чист от така наречен Случай „ Торбе”, въпреки че имиджът му пострада и че реши да смъкна доверието си от медиите и се отдръпна от тях, а това му се отразява отрицателно, когато е с националния тим. Настоящият министър-председател Педро Санчес си разреши тогава да каже, че се усеща неловко да гледа Де Хеа с Ла Роха във Франция, оттова и студения привет на Давид при срещата сред двамата въз основата в Лас Росас преди Мондиала в Русия. Отказът от изявленията, основно поради отвращение да приказва по неуместни за него тематики, отдалечи (още повече) вратаря от медиите, оттова и самотата му в сложните моменти като през това лято.



5. СКЪСВАНЕТО С ДВЕ АГЕНЦИИ

Накрая, само че не и по значение, би трябвало да напомним и това, че Де Хеа два пъти смени мениджърската си организация, което му сътвори не един и два казуса за имиджа. Първо скъса с Bahía Internacional и по-късно с YouFirst, откъдето го съдиха, задето ги държа настрани от прехвърлянето си в Манчестър Юнайтед. Този февруари Върховният цивилен съд оправда вратаря и го избави от заплащане на 1,7 млн. евро на YouFirst. В Англия го заведе и още следи за ползите му Жорже Мендеш, който точно бе на прага да го закара и в Реал Мадрид, в случай че не беше оня негоден факс. Може би това и беше най-критичният миг в кариерата на Де Хеа, защото в случай че беше осъществил този си трансфер, отношението на пресата в Испания към него би било напълно друго.
Кике Марин, „ Ел Конфиденсиал”
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР