Миналия четвъртък лидерите на Европейския съюз се събраха на видеоконференция,

...
Миналия четвъртък лидерите на Европейския съюз се събраха на видеоконференция,
Коментари Харесай

Ако коронавирусът потопи еврозоната, "пестеливата четворка" ще е виновна

Миналия четвъртък водачите на Европейския съюз се събраха на видеоконференция, с цел да обсъдят ескалацията на рецесията с COVID-19. В дневния ред беше предложение, подписано от девет държавни управления на страни в еврозоната - " коронаоблигациите ", нов вид общ дългов инструмент, пишат Дейвид Адлър и Жером Руус в публикация за " Гардиън ".

След дълго десетилетие на борба с рецесията в еврозоната - изправила Севера против Юга, кредитори против кредитополучатели - предлагането беляза рядка демонстрация на единение и срещата беше съвършената опция да бъде утвърдено. Коронаоблигациите биха намали разноските по заемите на някои от най-силно засегнатите страни, предотвратявайки нова суверенна дългова рецесия и освобождавайки по този начин нужните средства за вложения в публичното здраве и икономическото възобновяване.

Молбата за взаимност обаче беше бързо отхвърлена и по време на видеоконференцията се натъкна на съпротивата на т.нар, спестовна четворка - Германия, Нидерландия, Австрия и Финландия - съгласно която издаването на общ дългов инструмент ще накаже страните, спестявали за сходни черни дни и ще насърчи спомагателни неточности във фискалното ръководство измежду тези, които не са.

Нидерландия беше тази, която се нарежда като " каменното лице " на спестовната четворка. За дребна, подвластна от търговията страна, дълго време представяла се за европейски демократичен ориентир - отворена, прогресивна и интернационално насочена - това беше удивително късогледа позиция. Без групово активизиране на фискални запаси, страни като Италия и Испания ще бъдат безсилни да предотвратят спомагателна болест, и здравна, и икономическа. И до момента в който пандемията продължава да вилнее в Европа, даже и за считаните за спестовни жители на Амстердам ще има последствия.

След срещата нидерландският министър председател Марк Рюте разгласи, че не може да планува " никакви условия, при които Нидерландия да одобри еврооблигации ". А финансовият министър Вопке Хукстра прикани Брюксел да изследва за какво някои страни членки на еврозоната не са решили проблемите си преди пандемията - коментар, който португалският министър председател Антониу Коща по-късно разказа като " противоположен " и " неправилен ".

Спорът отвори остарели рани. В началото на рецесията в еврозоната холандците бяха измежду най-гласовитите съперници на първичната гръцка " избавителна помощ " и настояха за драконовски икономии в подмяна на изключителни заеми.

Европейските държавни управления обаче изчерпаха търпението си за сходен фискален морализъм. През уикенда се появи информация, че Латвия, Литва, Естония, Кипър и Словакия може да се включат в първоначалото предложение за еврооблигации. Сред тези 14 държавни управления има необятно единодушие, че в този момент не е моментът за дребнави уроци по фискално счетоводство, а е време да се мисли огромно и да се конфронтира най-голямото общо предизвикателство пред континента от Втората международна война като обединен фронт.

Освен че е ненавременна, позицията на нидерландското държавно управление е и извънредно лицемерна, тъй като Нидерландия отдавна е позната като данъчен парадайс.

Отхвърляйки апела за " коронаоблигации " Нидерландия и сътрудниците ѝ в спестовната четворка подкопаха способността на еврозоната да се бори с пандемията като цяло.

Солидарността не е благодеяние. Тя е самопризнание, че битката на един е битка на всички. В пандемия като тази с COVID-19 тази логичност е световна. Тя обаче става още по-спешна в подтекста на толкоз мощно интегриран валутен съюз като еврозоната. Ако спестовната четворка продължава да пречи на общ валутен отговор на рецесията, останалите страни в еврозоната ще бъдат прави да попитат дали не е по-добре да продължат по собствен личен път.

В Испания външният министър Аранча Гонсалес общително подсети на Хукстра след изявлението му предходната седмица: " Всички ние сме в лодката на Европейски Съюз дружно. Неочаквано се ударихме в айсберг. Всички споделяме идентичен риск. Не е време за полемики за билети първа или втора класа Историята ще ни държи виновни за това, което вършим в този момент ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1357)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР