Миналата сряда въоръжените сили на САЩ проведоха изпитания на нова

...
Миналата сряда въоръжените сили на САЩ проведоха изпитания на нова
Коментари Харесай

Newsweek: В САЩ са провели изпитания на нова балистична ракета една година преди изтичането на START-3

Миналата сряда въоръжените сили на Съединени американски щати организираха тествания на нова междуконтинентална балистична ракета - Minuteman III, оповестява Newsweek.

Изданието акцентира, че тестванията са се провели тъкмо една година преди приключването на контракта START-3, който лимитира нуклеарния капацитет на Съединени американски щати и Русия.

Отбелязва се, че Русия неведнъж е предложила на Съединени американски щати да удължат START-3, само че Вашингтон не демонстрира огромен интерес към тези начинания, защото упорства за смяна на изискванията на контракта, написа "Поглед инфо ".

Съединените щати организираха тествания на междуконтинентална балистична ракета, написа Newsweek: удивително е, че тестванията, минали тъкмо една година преди контракта за START-3 да изтече.

Според изданието ракета Minuteman III е изстреляна предходната сряда от военновъздушната база Ваденберг в Калифорния.

Смята се, че сходни проби се възнамеряват авансово, макар че съответстват със съответните международни събития: в този случай тестванията се организираха тъкмо една година преди приключването на периода на START-3, най-важният контракт за неразпространение, регулиращ нуклеарните арсенали на Съединени американски щати и Русия.

В момента Доналд Тръмп не показва огромно предпочитание да възобнови контракта в настоящия му тип.

Владимир Путин неведнъж се е обръщал към Тръмп с предложение да стартират договаряния за удължаването на СТАРТ-3: предишния декември съветският президент съобщи, че е подготвен неотложно да възобнови съглашението, "без никакви предварителни условия ". Newsweek отбелязва, че START-3 планува опция за удължение с пет години без одобрение от парламентите на двете страни.

В опит да удължи контракта Москва изпрати Сергей Лавров във Вашингтон в края на предходната година за диалози с Майк Помпео.

Очевидно обаче, визитата на съветския министър беше несполучливо, защото Помпео упорства START-3 да се разшири - по-специално, с цел да обхване Китай и редица нови типове оръжия.

Пекин обаче неведнъж е отказвал да се причисли към контракта, аргументирайки се, че китайският нуклеарен боеприпас е доста по-малък от американския и съветския.

Изданието напомня, че договорът START лимитира броя на разгърнатите междуконтинентални балистични ракети, балистичните ракети на подводници, както и на стратегически бомбардировачи до 700, броят на бойните глави, разгърнати във всички сфери до 1550 година, а разгърнатите и неразгърнати системи за изстрелване до 800.

Ако START-3 престане да съществува, няма да има настоящи контракти за нуклеарно разоръжаване сред Съединени американски щати и Русия, отбелязва Newsweek. През 2002 година Съединените щати се отдръпнаха от Договора за ПРО, а предишния август от Договора за РСМД.

В отговор на повишаването на американска военна инфраструктура в Източна Европа, Русия създаде и внедри редица високотехнологични и свръхзвукови ракети, които могат да преодолеят даже най-модерните американски системи за противоракетна защита.

В същото време Русия отхвърля обвиняванията на Съединени американски щати, че някои типове оръжия не подхождат на нормите на Договора за РСМО.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР