Миналата сряда на 10 юли, над четвърти енергоблок на атомната

...
Миналата сряда на 10 юли, над четвърти енергоблок на атомната
Коментари Харесай

Над чернобилската АЕЦ изградиха нов саркофаг

Миналата сряда на 10 юли, над четвърти енергоблок на атомната електроцентрала в Чернобил, който пострада през 1986 година, завърши работата по построяването на ново защитно оборудване. Едновременно с това президентът на Украйна Владимир Зеленский подписа декрет за основаването на „зелен коридор“ за навестяване на Зоната от туристи и откриватели.

На 10 юли европейският съюз публично съобщи на Украйна и вкара в употреба новия непрекъснат саркофаг, построен над четвъртия енергоблок на чернобилската АЕЦ. Украйна би трябвало да се погрижи за демонтажа на първия саркофаг, издигнат незабавно след ужасяващата повреда през 1986 година.



Съоръжението бе проектирано 20 години, а неговият градеж лиши 9 години. Цената на плана е 1,5 милиарда евро . Саркофагът в атомната електроцентрала в Чернобил е най-голямата в света мобилна структура от метал. Нейните размери са: дължина 165 метра, ширина 260 метра и височина 110 метра. За построяването на този саркофаг са употребявани над 15 300 тона първокачествен метал. Поради прекомерно огромния размер, структурата е формирана от две елементи, които след това са съединени благодарение на 224 хидравлични крика. Според спецификациите, новата структура би трябвало да издържи най-малко 100 години.

Едновременно с това президентът на Украйна Владимир Зеленский разгласи за частичното събаряне на възбраната за посещаването на чернобилската зона. Ще бъдат прокарани нови туристически направления, в това число и по вода. Ще бъдат издигнати нови контролно пропускателни пунктове, а старите ще бъдат осъвременени.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР