Миналата седмица ви показахме новите карти на Nvidia - RTX

...
Миналата седмица ви показахме новите карти на Nvidia - RTX
Коментари Харесай

Radeon RX 5700 и RX 5700 XT - добри, но не изключителни

Миналата седмица ви показахме новите карти на Nvidia - RTX 2060 Super и RTX 2070 Super, а през днешния ден към този момент имаме с какво да ги съпоставим. Дългоочакваните графични решения от Navi семейството - или както AMD взеха решение да я прекръстят RDNA - RX 5700 и RX 5700 XT - към този момент са тук!

Тези карти употребяват последната технология за произвеждане на силициеви чипове на AMD, която видяхме и в третото потомство Ryzen процесори - 7-нанометров развой, който носи много изгоди, освен като продуктивност, само че и като енергоефективност. Освен че са първите 7nm видеокарти, RX 5000 семейството е и първата, която поддържа PCIe 4.0 интерфейс - колкото и това да не е съответстващо, когато приказваме за графични ускорители.

Nvidia опита да хвърли малко развалени яйца по дебюта на RDNA с предствянето на своите Super карти, само че ценовото позициониране на AMD предотврати икономическите вреди - RX 5700 идва за 350$, а RX 5700 XT - за 400, доста по-евтини от Super аналозите им. Дали продуктивността също е налице, следва да разберем в идващите редове.

Малко спецификации

В новата архитектура на AMD са наблъскани толкоз нови технологии и функционалности, че това ревю най-вероятно ще се получи по-дълго от нормално. Ако не ви се четат стени от текст, можете просто да скролнете до сравнителните таблици с резултати от игровите проби.

Започваме с непосредствен взор към хардуера, само че ще разгледаме и някои от новите софтуерни функционалности по-късно. В идната таблица можете да намерите спецификациите на двете карти, непосредствено от AMD, дружно с малко статистики за Vega 56 и 64, които на процедура новите ускорители заменят.

 Radeon RX 5700 и RX 5700 XT - положителни, само че не изключителни
Таблицата дава някои насочни точки, само че би трябвало да отбележим, че не можем да съпоставим директно броя изчислителни единици и поточни процесори сред Vega и Navi. В съпоставяне с много експлоатираната GCN архитектура, по която са построени Vega картите, RDNA или Navi показва някои радикални промени в дизайна - от кеша до самия процесор и схемата на поточните процесори в чипа. Казано по-просто, новите карти извършват дилемите по друга скица на доста фундаментално равнище, което прави чистото съпоставяне на хардуерно равнище не изключително съответстващо.

AMD споделят, че измененията в архитектурата на RDNA, дружно с новия 7-нанометров индустриален развой, вършат RX 5000 семейството карти доста по-мощни и в същото време енергоефективни, спрямо предшествениците си. Първоначалните слайдове в презентацията на AMD цитираха 25% повече продуктивност на мегахерц тактова периодичност и внушителните 50% скок в продуктивността за същата сила (което не е изненадващо, имайки поради какъв брой жадни за сила и горещи бяха Vega картите).

Като заговорихме за тактова периодичност - Radeon RX 5700 и RX 5700 XT доближават много по-високи честоти от Vega - става дума стотици мегахерци. AMD дава и нова терминология, която би трябвало по-добре да изясни продуктивността, обвързвана с въпросните честоти. За новите карти има три индикатора - с изключение на добре познатите " базова " и " бууст " периодичност, компанията прибавя и нещо, наречено " гейминг периодичност " - минималната периодичност, която могат да чакат потребителите, когато играят игри.

 Radeon RX 5700 и RX 5700 XT - положителни, само че не изключителни
AMD прибавят, че този индикатор не е съответна стойност, заложена в BIOS, а по-скоро приблизителна стойност, която геймърите могат да чакат и по която да се ориентират по-добре. Минималните честоти, за които компанията приказва, също по този начин са дадени с референтния дизайн на първите карти - с индивидуален вентилатор вид турбина. Скот Херкелман от AMD споделя, че когато се появят картите от сътрудници с в допълнение изстудяване и лек овърклок, тази минимална периодичност при гейминг сигурно ще скочи.

Radeon RX 5700 и 5700 XT също трансформират конфигурацията на паметта. Докато Radeon VII и Vega използваха второ потомство HBM (high bandwidth memory), новите карти минават на по-традиционната GDDR6, употребена и от Nvidia в последните GeForce карти.

 Radeon RX 5700 и RX 5700 XT - положителни, само че не изключителни
За Nvidia смяната от GDDR5 към GDDR6 донесе и доста огромен скок в пропусквателната дарба поради доста по-големите скорости на GDDR6. При AMD няма толкоз фрапантна разлика, тъй като HBM2 със своя 2048-битов интерфейс по този начин или другояче оферираше чудесна честотна лента. RX 5700 и 5700 XT имат 448GB/s пропускливост, с помощта на 256-битова шина и 8GB потенциал. Този ход съгласно Хенкеллман е подбуден основно от желанието да бъде препоръчана по-добро отношение цена/производителност.

По-високите тактови честоти и по-ефективната архитектура на паметта имат голямо значение при гейминг. Една от характерностите на новите карти обаче няма такова значение - поддръжката на PCIe 4.0 интерфейс. Днешните видеокарти просто не могат да наситят с информация PCIe 3.0 x16 интерфейса от по-стара генерация и той е изцяло задоволителен при множеството сюжети.

Когато обаче включим в уравнението стрийминг услуги - Twitch, YouTube, които са извънредно известни измежду от ден на ден и повече геймъри, PCIe 4.0 може и да предложи на практика изгоди. Не успяхме да потвърдим или отхвърлим това изказване, тъй като тестовата ни система не поддържа PCIe 4.0 все още. Всеки, който желае да се яхне на PCIe 4.0 влака, би трябвало да се достави с дъно, което го поддържа (на процедура единствено чипсета Х570 на AMD) и Ryzen 3xxx процесор. Не се тормозете обаче - PCIe 4.0 е изцяло обратносъвместим и новите карти ще работят съвършено на PCIe 3.0 слот, както ще демонстрираме по-късно.

И двете карти употребяват вентилатор вид турбина, макар че Nvidia мина към двойни аксиални перки в своите Founders Edition карти. Хенкелман изяснява това доста просто - картите със затворено изстудяване извеждат горещия въздух отвън компютърното шаси, до момента в който аксиалните вентилатори просто го нагнетяват в кутията и оставят на останлото изстудяване да се оправя с него.

Всичко това има логичност на хартия, само че всеки, които е употребил референтна Vega карта, знае какъв брой " горещо " прекарване може да носи със себе си сходен дизайн. Новите карти обаче са много по-тихи и студени, тъй че сходни терзания не са основателни.

Визуалният дизайн на двете карти също е друг - RX 5700 има по-изчистена и позната още от RX 400 сериите визия, до момента в който RX 5700 XT прибавя хоризонтални линии и забавна дисторция (която наподобява като че ли пластмасата на картата леко се е стопила в някакъв момент). Имайки поради, че малко геймъри ще предпочетат тези референтни карти, предвид на по-атрактивните RGB оферти от сътрудниците, дизайнът няма такова практическо значение за двете карти.

И двете карти изискват 6+8 пина зареждане, а на хартия енергийните условия са 185 вата за 5700 и 225 вата за 5700 XT. Последната карта има и задна планка, до момента в който по-ниския вид няма. XT също има спомагателни отвори за изстудяване в задната част на картата.

 Radeon RX 5700 и RX 5700 XT - положителни, само че не изключителни
Да споменем и няколко думи за портовете, които също ще се трансформират в брандираните карти. Референтните обаче идват с HDMI 2.0b порт и три DisplayPort 1.4. Последните поддържат оптималната компресия 4K при 240Hz, 4K HDR при 120Hz и 8К при 60Hz. Това би трябвало да е изцяло задоволително - множеството игри по този начин или другояче мъчно биха достигнали сходни стойности с продуктивността на RDNA, а останалата мултимедия надали ще насити тези честотни ленти. AMD са подобрили и хардуерното ускороение при потребление на кодеци H.264 и H.265, което на процедура в допълнение ще заглади възпроизвеждането на взискателна мултимедия.

Софтуерни усъвършенствания

AMD направи големи промени в Radeon Software през декември, само че в този момент прибавя още функционалности с стартирането на RX 5000 картите. Radeon Software Adrenalin 2019 Edition 19.7.1 към този момент е разполагаем, а в този момент ще разгледаме малко от забавните добавки в него.

Radeon Anti-Lag

Както можете да се досетите от името, Anti-Lag е очакван основно за професионалните геймъри в областта на електронните спортове и цели да понижи забавянето сред натискането на бутона на мишката или клавиатурата и това, което действително се случва в играта. AMD споделя, че CPU записва натискане на бутон най-малко един кадър преди видеокартата, след което GPU рендерира отговора на екрана, което в следствие дава два фрагмента закъснение или към 33 милисекунди при 60 фрагмента в секунда. Anti-Lag усъвършенства работата на процесора и видеокартата по този начин, че двете да не излизат от синхрон, което смъква този лаг на 16 милисекунди при 60 фрагмента за секунда.

 Radeon RX 5700 и RX 5700 XT - положителни, само че не изключителни
Разбира се, не всеки може да усети усъвършенстване от сходно естество, само че когато приказваме за професионален гейминг, всеки кадър е от голяма важност. Можете да опитате Anti-Lag като го включите от Radeon Settings. Тази функционалност работи при всички DirectX 11 игри, само че AMD поучават да го включвате съответно за дадени заглавия, тъй като световното му активиране може да докара до отрицателни резултати в фрагментите за секунда при характерни игри.

Radeon Image Sharpening

Най-вероятно сте осведомени с Ansel инструмента на Nvidia? Radeon Image Sharpening е нещо тотално друго. Докато Ansel ползва изострящ изображението филтър на цяла сцена от дадена игра, Radeon Image Sharpening употребява логаритми, с цел да изостри единствено избрани зони от изображението. Най-добрата вест е, че тази технология работи без съвсем никакъв налог върху продуктивността.

 Radeon RX 5700 и RX 5700 XT - положителни, само че не изключителни

Тестова конфигурацияСравняваме Radeon RX 5700 (350$) и Radeon RX 5700 XT (400$) основно срещи новите карти от Nvidia - GeForce RTX 2060 Super (399$) и GeForce RTX 2070 Super (499$). Включихме също по този начин истинските RTX карти от Founders Edition серията на Nvidia, както и Radeon VII и Vega вариантите от AMD. Всички игри, които тестваме, употребяват вградените бенчове и са на оптимални графични настройки с изключен VSync.

Резултати

 Radeon RX 5700 и RX 5700 XT - положителни, само че не изключителни
 Radeon RX 5700 и RX 5700 XT - положителни, само че не изключителни
 Radeon RX 5700 и RX 5700 XT - положителни, само че не изключителни
 Radeon RX 5700 и RX 5700 XT - положителни, само че не изключителни
 Radeon RX 5700 и RX 5700 XT - положителни, само че не изключителни
 Radeon RX 5700 и RX 5700 XT - положителни, само че не изключителни
 Radeon RX 5700 и RX 5700 XT - положителни, само че не изключителни

Картинката е много ясна. Radeon RX 5700 се оправя с Nvidia RTX 2060, само че губи от Super версията, до момента в който Radeon 5700 XT се оправя с чистата RTX 2070 (както AMD посочваха в предварителните слайдове), само че губи от 2070 Super. Разбира се, нито Nvidia, нито AMD би трябвало да бъдат подценявани чисто като бизнес модел. Картите на AMD са напълно малко по-евтини от техните директни противници по продуктивност и към този момент доста по-евтини от RTX Super картите, от които пък осезаемо изостават.

 Radeon RX 5700 и RX 5700 XT - положителни, само че не изключителни
 Radeon RX 5700 и RX 5700 XT - положителни, само че не изключителни

Финални думи

И още веднъж огромният въпрос - какво тъкмо да си купите? Струва ли си RDNA архитектурата без съществуването на трасиране на лъчите все още, само че с PCIe 4.0? Дали да заложите на RTX 20xx сериите вместо това, получавайки въпросния ray tracing на същата цена и със същата продуктивност? Или да предпочетете Super картите на Nvidia, които пък безапелационно побеждават RX 5000, само че цените им са с 50 и 100 $ от горната страна (в България разликата ще е по-осезаема)?

Отново елементарен отговор няма. Нито AMD, нито Nvidia би трябвало да бъдат подценявани като бизнес модел и тактика. И двата производителя ще вземат оптимално доста пари за продуктите си, без това да накара потребителите да погледнат към конкуренцията. На процедура Navi можеха да бъдат много по-евтини, както и Super на Nvidia, само че пазарната реалност е такава, че цените се дефинират от известност, търсене и предложение. В този ред на мисли, в случай че можете да си намерите Radeon Vega 64 на добра цена и не ви тормози множеството мощ, която желае тази карта и по-високите и температури, това по никакъв начин не е лишено от логичност решение.

 Radeon RX 5700 и RX 5700 XT - положителни, само че не изключителни
Естествено, RDNA е по-новата архитектура и това предлага някои
бонуси - по-малко разсейвана топлота, по-голяма енергоефективност и по-добра и дълготрайна поддръжка. Ако пък държите да имате трасиране на лъчи в този момент - то опцията за чиста RTX 2070 или 2060 Super е най-приемлива като цена/производителност. Във всеки случай RDNA са доста положителни карти, които вземат решение много проблеми на AMD от предишното. Просто не са изключителни.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР