Миналата седмица, в събота, получих информация от мои източници от

...
Миналата седмица, в събота, получих информация от мои източници от
Коментари Харесай

Стоян Тончев пред Фрог: В Саудитска Арабия е арестуван човек от фирмата, която изгражда българската част на „Турски поток“

Миналата седмица, в събота, получих информация от мои източници от Съединени американски щати, че в Саудитска Арабия е задържан член на управлението на „ Аркад “, саудитската компания, която построява българската част по „ Турски поток “. От сметката й били „ изчезнали “ 125 милиона $.
Това ракри сензационно пред Фрог журналистът и притежател на уеб страницата ”Либерта. бг” Стоян Тончев . Ето какво още сподели той:

Стоян, през днешния ден стана известно, че Конгресът на Съединени американски щати е приел наказания против построяването на „ Турски поток “, какво очакваш да се случи?
Настроен съм скептично, че този газов план през България ще бъде осъществен. Договорът сред България и Русия е с пусков период, който е неосъществим за нашата страна. Отделно, не съм сигурен, че държавното управление на Борисов разполага с нужните средства за застраховане на трасето през България. Не инцидентно съветският президент Путин съобщи в прав текст, че България, да разбираме премиера Борисов, съзнателно бави градежа. Това ще докара до съществени наказания за страната ни, само че може би пък те са съзнателно заложени, с цел да бъдат върнати по този метод на Русия част от откраднатите пари по „ Южен поток “ от български политически лица и олигарси. Има нещо още по-интересно! Миналата седмица, в събота, получих информация от мои източници от Съединени американски щати, че в Саудитска Арабия е задържан член на управлението на „ Аркад “, саудитската компания, която построява българската част по „ Турски поток “. От сметката й били „ изчезнали “ 125 милиона $. До този миг на никое място няма публична информация по този проблем, само че източниците ми са високопоставени и ми подсигуряват достоверността на изнесеното от тях.

Смяташ ли, че Борисов получи интернационална индулгенция и признание поради срещата с американския президент Тръмп?
Прокарват се такива версии у нас, само че това е неуместно и извънредно несериозно. Ако някой си го фантазира, е в огромна илюзия. В Съединени американски щати Борисов беше притиснат от събитията да признае и разпише в общо изявление с Доналд Тръмп, че България има сериозен проблем с корупцията, спазването на върховенството на закона и свободата на медиите. Станало е въпрос и за газовата диверсификация. В Съединени американски щати не е като в България – управляващите и институциите да се командват от „ сараи “. Там има действително разделяне на управляващите. Виждате, даже против президента Тръмп тече ипмийчмънт.
Доналд Тръмп и посланикът на Съединени американски щати в България е обикновено да се срещат с формалните лица на нашата страна, само че стане ли някой от тях обект на американското правосъдие, политическата линия незабавно се трансформира.
След американската държавна аудиенция, у нас посланикът на Съединени американски щати Н. Пр. Херо Мустафа съобщи публично, че страната й ще постанова като ответна мярка наказания на политически лица и техните фамилии, когато има задоволително данни за корупция и други закононарушения. Нима някой се съмнява, че това е някаква случайност и нейната позиция не излиза от Държавния Департамент на Съединени американски щати?!

Смяташ, че не е инцидентно това нейно изказване?
Разбира се, че не е инцидентно. И съгласно мен към този момент има направен лист с имена.
До края на месец декември излиза правосъдното решение на Нюйоркския съд по делото RICO, което е против български политически фигури, публични лица, олигарси, банкери… Отделно от това, в Съединени американски щати работят 15 самостоятелни една от друга проверяващи, разследващи служби. По моя информация „ извън “ има събрани задоволително данни за осъществени тежки трансгранични закононарушения – пране на пари, корупция, трафик на опиати, цигари, оръжия, нарушение на човешките права…, които са свързани с публични лица у нас, както и с предприемачи. Очаквам развиване още в първото тримесечие на новата 2020 година по някои от тези проблеми, само че към този момент – толкоз.
Между другото, Съединени американски щати и Обединените арабски емирства (ОАЕ) имат подписано съглашение за предаване на управляващите на Съединени американски щати задгранични лица, намиращи се на територията на ОАЕ, когато за тях има данни за осъществени закононарушения.

Има ли всичко това нещо общо с визитата в Съединени американски щати за срещата с ФБР на основния прокурор Сотир Цацаров, неговият заместител и предстоящ основен прокурор Иван Гешев и тримата ръководители на службите в България?

Между България и Съединени американски щати е подписано съглашение в региона на интернационалното правно съдействие, сигурността, което включва и обмяна на информация, обвързвана с трансгранични закононарушения. Знам, че от страна на Съединени американски щати е имало искане в тази връзка. От българска страна делегацията се е „ измъкнала “, като е декларирано, че някои отговори на поставените въпроси могат да засягат националната сигурност, заради което всичко това би трябвало да бъде съветвано с премиера Борисов, като началник на службите, и да се даде позволение от Министерски съвет за даване на добита информация. От това, което ми е препредадено, срещите в Съединени американски щати са минали в напрегната атмосфера и не са довели до нито един „ заключен въпрос “.

Да чакаме ли промени в политическия живот в България през новата година?
Не единствено в политическия, само че и в олигархо-икономическия. Прекалено огромен е мащабът на осъществените закононарушения, които засягат както непознати страни, по този начин и задгранични компании и лица. За България и нейното държавно управление се задават комплицирани времена.

Годината се изнизва, към момента ли няма планувано дело за опита да бъдеш погубен по изключително непосилен метод през 2016 година поради журналистическата си активност?
Случайност или не, след изявлението, което дадох за „ Фрог “ на 14 ноември, седмица по-късно получих призовка, че насрочват наказателно дело за 20.12.2019 година, от 09:50 часа, в Окръжен съд – Бургас.

Въпроси на Катя Илиева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР