Миналата седмица цените на ориза в района на делтата на

...
Миналата седмица цените на ориза в района на делтата на
Коментари Харесай

ВНА: Цените на виетнамския ориз се увеличават след забраната за износ от Индия

Миналата седмица цените на ориза в региона на делтата на Меконг във Виетнам доближиха рекордно високи стойности за последните 12 години, откакто Индия забрани износа на бял ориз (с изключение на вид басмати), съобщи виетнамската новинарска организация ВНА. 

На 27 юли цената на виетнамския натрошен ориз се увеличи до 550-575 щатски $ (щ.д.) за звук, което е най-високата стойност от 2011 година насам. През миналата седмица тя беше едвам 515-525 щ.д. за звук.

Средната износна цена на виетнамския ориз за първите шест месеца на 2023 година доближи 539 щ.д. за звук, което съставлява нарастване с 10,2% по отношение на същия интервал на миналата година, по данни на Главната дирекция на виетнамските митници.

Търговец от град Хо Ши Мин съобщи, че експортьорите чакат цените на зърното да се покачат още повече след стъпката, подхваната от Индия, за ограничавне на износа на ориз.

Междувременно на 27 юли цените на натрошения ориз в Тайланд също се покачиха до 605-610 щ.д. за звук, което е най-високата стойност за последните 11 години.

На 20 юли Индия издаде възбрана за експорт на ориз, целяща да обезпечи задоволителна наличност на вътрешния пазар на рационални за популацията цени. Забраната докара до повишение на цените на ориза на интернационалните пазари до 445-450 щ.д. за звук - рекордно високи стойности за последните пет години и половина.

По данни на Виетнамската асоциация на производителите на храни цените на ориза на вътрешния пазар също са се нараснали внезапно.

Така да вземем за пример цената на натрошения ориз е 12 500 виетнамски донга (0,53 щ.д.) за кг, а междинната цена е 12 304 донга за кг, което е нарастване със 754 донга. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР