Миналата седмица стана ясно, че правителството продължава забраната за внос

...
Миналата седмица стана ясно, че правителството продължава забраната за внос
Коментари Харесай

Слънчоглед няма, производителите на олио са на ръба

Миналата седмица стана ясно, че държавното управление продължава възбраната за импорт на на ниска цена украински слънчоглед до края на годината. Това значително затруднява родните производители. Може да се стигне до краткотрайно затваряне на някои фабрики поради липса на първични материали, сподели пред bTV Яни Янев, ръководител на Сдружение на производителите на растителни масла.

По думите му цената на суровините се дефинира от външния пазар.

" Преди 10 години България беше огромен експортьор на слънчоглед. Изнасяхме по 1,3 тона. Това накара доста хора да вложат пари в огромни мощности и да вземат участие с продажби на открито. Цените на външните пазари започнаха да падат, последваха ги и цените у нас. Съответно българските аграрни производители отхвърлят да продават слънчогледа на тези цени. В същото време не може да се внася и суровина на пазарни цени от Украйна. Така производителите на олио са в патова обстановка ", добави още той.

Въпреки всичко по думите му цената на олиото за крайния консуматор за момента няма да пораства.

До въвеждането на възбраната за импорт на украински слънчоглед у нас са влезнали към 460 хиляди тона при годишна продукция от 2 милиона тона, а предходната година размерът е бил още по-голям – към 800 хиляди тона. На страната ни е нужен импорт на слънчоглед от порядъка на най-малко 1.5 млн. тона годишно, споделя още специалистът.

По думите му за страната ни е от основно значение да усили износа на крайни артикули - слънчогледово олио, и да завоюва нови пазари.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР