Миналата седмица след Коалиционен съвет управляващите обявиха, че днес ще

...
Миналата седмица след Коалиционен съвет управляващите обявиха, че днес ще
Коментари Харесай

Бонуси за пенсионерите и ваучери за храна обмислят управляващите

Миналата седмица след Коалиционен съвет ръководещите оповестиха, че през днешния ден ще показват пакет от ограничения против икономическите последствия от ковид. Това стана по време на срещата, на която беше разискван ремонта на Кабинета " Борисов 3 ". Премиерът Бойко Борисов разгласи, че ограниченията ще са " стопански, обществени и финансови " и ще касаят най-нуждаещите се по време на пандемията. За да уточнят детайлностите от кабинета оповестиха, че ще работят и през уикенда.
Днес сутринта следва заключителен Коалиционен съвет, на който да се уточнят детайлите.
Козметични промени в кабинета " Борисов 3 " - сменят петима министри (ВИДЕО)
Какво обмислят ръководещите?
До 2 милиарда лева стига цената на обсъжданите незабавни ограничения в помощ на хората и бизнеса, написа 24 часа.
На срещите на министрите през уикенда били обсъждани 3 групи ограничения.
Краткосрочни ограничения - до края наа 2021г.
Те ще са ориентирани основно към приходите на хората, през които да бъде подкрепено потреблението и по този начин и цялата стопанска система на страната. Повечето от тях били по гледище на “Обединени патриоти ”, за които не било редно България да е единствената страна в Европейски Съюз, която не е помогнала директно на засегнатите от рецесията жители.
Бонуси към пенсиите или индексирането им през есента са два от разновидностите, които са обсъждани при премиера Борисов. Коледните бонуси може да стана октомврийски. Вместо от юли пенсиите да бъдат вдигнати още от януари и по този начин нарастването да бъде получено от възрастните хора през февруари, е друга от ограниченията за приходите на хората. Като частен вид бил най-малко да бъде увеличена минималната пенсия на 300 лева от началото на годината.
Патриотите упорствали и за отпущането на финансова помощ за всеки с приходи до размера на минималната заплата от 610 лева Трябвало да бъдат подкрепени и хора, чиито приходи са спаднали под минималната заплата за страната през второто тримесечие на тази година или се чака да намалеят в оставащото време до края на 2020 година
Сумите за тази помощ още не са конкретизирани. Предложението ще бъде за еднократна помощ, като е работено по разновидности тя да е 500 лева, 1000 лева или 1500 лева Конкретните калкулации обаче са оставени за понеделник заран, когато е последният тур от договарянията сред ГЕРБ и “Обединени патриоти ”.
Идеята е тези пари да бъдат получени към септември, с цел да оказват помощ и на родители да приготвят децата си за учебно заведение. Все още не бил решен и подоходният аршин за това подкрепяне, както и дали хората ще потвърждават “щети ” посредством документи за приходи през 2019 и 2020 година, или парите ще бъдат раздадени на “калпак ” без такива условия.
Срещу такова подкрепяне обаче имало и гласове “против ” измежду ръководещите. Според тях такава мярка не би била потребна, а единствено може да разглези хората и да ги откаже да си търсят постоянна работа. По същата причина било доста противоречиво и дали да се усилват размерът и достъпът до обществени помощи.
Постигнато е обаче единодушие ръководещите да беседват с всички вероятни институции и организации за оптимално понижаване на разнообразни такси или цени на сток и, които поради пандемията стават част от нормалните разноски на хората - да вземем за пример тестванията за ковид, имунизациите против грип, персоналните защитни средства като маските.
Поне тройно нарастване на парите за ваучери планува друга от обсъжданите ограничения. В момента бюджетът отпуска квота до 350 млн. лева за такива ваучери, против които могат да се пазарят хранителни артикули (без алкохол и цигари) . Те се раздават от компаниите на служащите им и са на стойност 60 лева на месец. Срещу това фирмите понижават облагането си.
Идеята е нарастването на ваучерите да е като добавка към възможна парична помощ, само че предоставяна в натура . Отново раздаването им ще става през работодателите, само че се разисква опция през Национален осигурителен институт пенсионери също да имат достъп до този инструмент. Допълнително се разисква ваучерите да важат единствено за артикули, създадени в България
Възможно било и ново отместване на данъчни периоди , които изтичат в края на годината, с цел да останат повече пари в популацията. Първите стъпки в тази посока към този момент били направени, към този момент единствено към компаниите, които даже получиха опрощаване на част от такса боклук, в случай че са изгубили парцели поради рецесията.
От 15 юли започва и новият дизайн на мярката 60/40 . Очакванията са, че тя ще помогне на 300 хиляди служащи до 30 септември, като за задачата са планувани 500 млн. лева Фирмите би трябвало да потвърдят спад на приходите от съвсем 20% за предишен интервал. А обезщетенията ще се изплащат въз основата на осигурителния приход на служащия за месец май. И ще важат до края на септември.
Размерът на помощта ще се резервира в съответствие 60/40, само че в бранш хотелиерство и ресторантьорство и туризъм тя може да стигне 80/20. Причината е, че за тях важи и другата стратегия, по която се отпускат спомагателни 290 лева Тя ще важи до края на годината. Като служащият получава 189 лева, а останалите пари са за осигуровките. За тази мярка са отпуснати 40 млн. лева, като те ще стигнат за 22 хиляди души.
Туроператори и туристически сътрудници излизат на митинг
Последната мярка от пакета “Заетост х 3 ” е за работодатели, които наемат безработни от бюрата по труда в страната. Нейният бюджет е 160 млн. лева, като 50 млн. лева предпочитано ще отидат към компании от секторите “Хотелиерство и ресторантьорство ” и “Туристическа агентска и операторска активност ”. Социалното министерство се надява по този начин да бъдат наети над 70 хиляди безработни. Държавата ще им заплаща по една минимална заплата, като те могат да се наемат и на ненапълно работно време. Помощта ще е до три месеца.
 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР