Миналата седмица, след като сайтът Бележник, списван от добричката журналистка

...
Миналата седмица, след като сайтът Бележник, списван от добричката журналистка
Коментари Харесай

След разкрития срещу местната власт в Добрич разследват журналистка по фалшив сигнал

Миналата седмица, откакто уеб сайтът " Бележник ", списван от добричката журналистка Юлияна Велчева, разкри странни практики от работата на общината в града, са я посетили трима чиновници на локалната Инспекция по труда. Това заяви Велчева на уеб страницата си и пред " Сега ". Разследват сигнал против нея, пратен от жена, която е показала, че живее във Варна, само че на адреса няма подобен човек. Сигналът е пратен до шефа на организация " Митници ", до Районна прокуратура Добрич, до ТДД на НАП- Варна, до Инспекцията на труда в Добрич, до Комисията за нелегално лишаване на имуществото - Търговско дружество Варна. http://belejnik.bg/news/igrata-zagrubya-trima-inspektori-proveryavat-belezhnik-po-klevetnicheski-signal
Тримата инспектори желали да видят какъв брой души работят за компанията на Юлияна Велчева, издател на " Бележник ", и имат ли трудови контракти. Юлияна е самонаета. Няма чиновници и до тази информация инспекцията би могла да стигне по формален път. " Какво ли чакаха да открият?! Че имам незаконен завод в гарсониерата си?! ". Велчева разяснява пред " Сега ", че във подправения сигнал на 5 страници има измислици къде е следвала, както и фантасмагории с какво се занимава. На места в сигнала вместо Юлияна написа Мария. Но даже тези официални несъответствия не смущават държавните органи. Отговорът им е: ние сме длъжни да ревизираме всичко.
" Бележник " направи серия от следствия по какъв начин се ръководи община Добрич. На 1 октомври беше оповестен текстът " Пиарка, секретарка и общински консултант в управата на водния цикъл на Добрич ". Разследването провокира голям публичен интерес и обявата е на два пъти изтривана от администраторите на най-голямата фейсбук група в Добрич. Секретарката на кмета, пиарката му, общинска съветничка от ГЕРБ, някогашен зам. кмет на Балчик и прочие са включени в звеното за осъществяване на плана на водния цикъл. Те няма да работят на терен, единствено ще управляват и ще получават солидни хонорари. Общата заделена сума единствено за заплати на назначените в админстративното ръководство на водния цикъл е 455 хиляди лв.. Общината е оповестила 5 публични церемонии - " първи копки и рязане на ленти ", свързани с водния цикъл. Но подробна информация какво планува цикълът, къде ще се подменят водопроводите и канализацията, липсва. За рязане на лентички, кафе паузи и сходни са заделени над 200 хиляди лв.. Кметът Йордан Йорданов от Република България реагира в профила си във Facebook, че ще сезира способените органи и институции поради разкритията, без значение че те почиват на публични данни.
Велчева в продължение на 17 години беше сътрудник на " 24 часа ". Пред " Дневник " тя дефинира " Бележник " като единствената опозиционна медия в Добрич. " Само в този уебсайт има рецензии към локалната власт и се разгласяват следствия за порочни практики. Текстовете се базират на доказателства и публични документи, а изложените обстоятелства се ревизират от най-малко два самостоятелни един от различен източника. Публикуваната информация за възнагражденията на общинските чиновници е въз основа на получена информация по Закона за достъп до социална информация и е предоставена от самата община ", описа журналистът.
Тя заяви, че досега локалната власт не е оспорвала публично нито една обява и не е употребила правото си на отговор за нито един текст на уеб страницата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР