Миналата седмица Скопие напразно очакваше посещението на гръцкия външен министър

...
Миналата седмица Скопие напразно очакваше посещението на гръцкия външен министър
Коментари Харесай

С първия директен полет от 12 г. Атина и Скопие започват дипломатически маратон

Миналата седмица Скопие на вятъра очакваше визитата на гръцкия външен министър Никос Коциас, който трябваше да дойде с проектодоговор, уреждащ разногласието за името на Македония. Дни по-късно обаче търпението ще бъде възнаградено.

Коциас ще дойде в четвъртък, на двудневно посещаване, и то за пръв път с пряк полет от Атина (първият сред двете столици от 12 г.), със съветници и публицисти. Пет дни по-късно по неофициална гръцка информация той още веднъж ще е във Виена - за повторно от февруари насам - за нова среща с македонския си сътрудник Никола Димитров и пратеника на Организация на обединените нации по въпросите на името, Матю Нимиц.

" Совалката " в договарянията за името идва след засилена интензивност през февруари, когато ръководещи в Скопие и Атина дадоха сигнал, че са създали прочут пробив по въпроса за името. След триумфа обаче имаше и застой, когато македонският министър председател Зоран Заев разгласи, че Македония е подготвена за промяна на името и прибавяне на " географски маркер " към него според настояванията на Гърция, само че не и на смяна в конституцията, за която кабинетът на Алексис Ципрас също упорства. Мярката съгласно държавното управление в Атина ще подсигурява, че Македония няма да има териториални искания към Гърция и ще ограничи деянията на иредентизъм.

За Коциас двата дни в Скопие ще са изпълнени със срещи - с изключение на с македонския сътрудник Никола Димитров, който видя няколко пъти за последните два и половина месеца, той може да беседва с президента Георге Иванов, със Заев, с водача на съдружния сътрудник на Заев Демократичен съюз за интеграция (Али Ахмети) и с водача на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, Християн Мицкоски.

Министърът ще има опцията да кацне на летището в Скопие, откакто македонският министър председател Зоран Заев се съгласи то към този момент да не носи името " Александър Велики ", а промяната на надписите стартира в края на февруари.

Преди тези срещи на " балканска обиколка ", в това число в Скопие, беше и американският помощник-държавен секретар Уес Мичъл, който дава отговор за Европа и Евразия и който пожела разногласието да бъде позволен и изрази поддръжката на Съединените щати за разговора.

За македонските управляващи, съгласно публични източници, представени в македонски медии, е значимо разногласието за името да бъде в най-общи линии решен до края на май, а дефинитивно изчистен до юни, с цел да може Скопие да получи покана за участие в НАТО.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4705)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР