Миналата седмица се разбра, че номиналният (председател) на Върховния касационен

...
Миналата седмица се разбра, че номиналният (председател) на Върховния касационен
Коментари Харесай

Как Лозан Панов се опитва да заобиколи Антикорупционния закон

Миналата седмица се разбра, че номиналният (председател) на Върховния касационен съд Лозан Панов е санкциониран с 1000 лева от Сметната палата поради отхвърли му да подаде имуществена декларация за 2016 година С това си деяние Панов e нарушил наредбите от Закона за гласност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности (ЗПИЛЗВДДД).

И това надалеч не е всичко!

Парадоксално е, само че така наречен „ арбитър № 1 ” е решил да апелира наказателното разпореждане пред… Софийския областен съд. Делото към този момент е разпределено на арбитър. Той е подложен в обстановка да взема решение проблем, по който страна се явява не просто арбитър от по-горна правосъдна инстанция, само че и член по право на кадровия орган на правосъдната власт – Висшия правосъден съвет. Като председателстващ Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет, Лозан Панов може да има решаваща роля за бъдещото кариерно израстване на съдията, който би трябвало да преглежда делото по неговата тъжба. За всеки магистрат, а и за близо 10 хиляди чиновници на правосъдната система, сходен казус, като спретнатия от „ ръководителя ” на Върховен касационен съд, до момента е бил невъобразим. Но той се случва, тук и в този момент. За следващ път Панов злоупотребява с пълномощията си. Решението му да не заплати 1000-та лв. санкция и да я апелира по правосъден ред, в действителност би трябвало да докара до отказ на над 2000 съдии у нас, тъй като те, в една или друга степен, могат да се окажат според от така наречен „ арбитър № 1 ”.

Вестник „ Труд ” знае името на съдията, който би трябвало да реши разногласието сред Сметната палата и Лозан Панов. Знаем, че този магистрат е в деликатна обстановка, тъй като в случай че реши проблема в интерес на санкциониращата страна, може да бъде умишлен от компрометирани съдии, известни като „ есесовците ” на правосъдната система. Ако го реши в интерес на глобения, то ще тегне подозрението, че го е направил, с цел да си обезпечи несъмнено и бързо кариерно израстване. Този арбитър няма никаква виновност, че се намира в тази неуместна обстановка, само че виновност в тази ситуация има! И тя е на опозорилия институцията Върховен касационен съд – Лозан Панов.

Това, става известно обаче, още веднъж не е всичко.

Още когато на 16 юни 2017 година стана известно, че Лозан Панов е единственият член на тогавашния Висш правосъден съвет, който не е спазил условието и не е подал декларация пред Сметната палата, мнозина позволиха, че това е от недовиждане. После се оказа, че Панов съзнателно е отказал да съблюдава законодателната уредба, като се оправда с нововъведението от предходната година, съгласно което магистратите подават декларациите си пред Инспектората към Висш съдебен съвет. Само че за Панов, както и за основния прокурор, за ръководителя на Върховен административен съд и за членовете на Висш съдебен съвет, законодателят е планувал да подават декларациите си на две места – пред Сметната палата и пред Инспектората към Висш съдебен съвет. Цацаров, да вземем за пример, беше пропуснал периода да го стори пред ИВСС, за което беше глобен с 300 лева Главният прокурор, несъмнено, не сложи себе си над закона, той не апелира наказателното разпореждане, несъмнено тъкмо, тъй като би дал извънредно отрицателен знак към правораздаването – обвинител № 1 да употребява правосъдната система, с цел да оправдава личната си неточност. При Панов казусът е тъкмо противоположният и изниква въпросът –

за какво го прави?

Мнението на адвокати, с които вестник „ Труд ” беседва, е изрично – неподаването на декларацията, последвано от атакуване на наказателното разпореждане и възможната негова анулация по правосъден път, се прави, с цел да се избегне инспекция по реда на новия антикорупционен закон, освен това не за минал интервал, а за предстоящ. Едно от новите пълномощия на антикорупционния орган е наложителното реализиране на насрещни инспекции, т.е. определяне – дали посоченото в имуществените заявления подхожда на приходите на задълженото лице.

С влизането в действие на новия закон, дирекцията „ Публичен указател ”, която до момента беше в Сметната палата, влиза в новата Комисия за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество. Очевидно и задачата на номиналния (председател) на Върховен касационен съд е тъкмо тази – да продължи да се слага над закона, като и отсега нататък отхвърля да подава имуществена декларация, с изключение на пред ИВСС.

Там в качеството му на „ арбитър № 1 ”, безспорно Панов има опция за въздействие. Най-малкото, тъй като част от инспекторите в ИВСС са магистрати, които след края на мандата, ще се върнат в системата и вероятността да бъдат снизходителни по отношение на Панов не е за подценяване. Така се оказва, че упорството на Лозан Панов, единствен от целия състав на Висш съдебен съвет, да не подаде декларацията си пред Сметната палата, въобще не е инцидентен ход, а се касае за умишлени дейности, за заобикаляне на опцията от инспекция от новата антикорупционна комисия.
И все пак, Панов не е калкулирал всичко до край. Първо – съгласно новото антикорупционно законодателство, ИВСС и КПКОНПИ (абревиатурата на новата комисия) могат да си взаимодействат, като обменят информация за проверяваните лица. Второ – КПКОНПИ може да бъде сезирана за дейностите на Панов, с които съзнателно и целеустремено се пречи на самостоятелна инспекция на парцелите и приходите, неговите и на брачната половинка му, от държавен орган, който е отвън правосъдната система и върху който той не би могъл да окаже давление. Трето – с изключение на санкцията, която към този момент Сметната палата му е наложила, още предходната година, би трябвало да е стартирала и цялостна данъчна проверка на „ ръководителя ” на Върховен касационен съд от Националната организация за приходите и даже от финансовото разузнаване към Държавна организация „ Национална сигурност ”.

Дори това не е всичко…

Вероятно, с цел да не остави никакво подозрение за зависимостта си от олигархични кръгове и тяхната роля в правосъдната система, Панов се е обърнал към един избран юрист, който да го съставлява по делото против Сметната палата пред Софийския областен съд. Става въпрос за юриста, получил най-вече грантове у нас, за обвързвания с олигархичния кръг „ Капитал ” Александър Кашъмов. За обвързаността на юриста с подсъдимия олигарх Иво Прокопиев приказва фактът, че това е юристът, който бива издирван за мнение съвсем всекидневно от поръчковите издания „ Капитал ” и „ Дневник ”. Адвокатът, който участва на всевъзможни сбирки, проведени от Прокопиев и/или от хибридната мрежа на грантовите НПО-та.

По всичко наподобява, Панов самичък е решил да удостовери написаното в стенограмите от тайните сбирки на задкулисието ”Арго ”, когато Прокопиев и провалените политици Радан Кънев, Христо Иванов, грантови публицисти, щатни протестъри и други добре известни муцуни, са обсъждали издигането на така наречен „ ръководител ” на Върховен касационен съд за президент на задкулисието на изборите за държавен глава в края на 2016 година С темпото, с което Панов е тръгнал да смъква всички маски, идната стъпка остава да бъде и тази, обвързвана с биографията на брачната половинка му Елизабет и най-много тайнствената причина, поради която провалилият се като правосъден министър Христо Иванов я назовава „ Черен лебед ”. Факт, който се трансформира в непреодолима спънка пред номинирането на Панов за претендент на олигархичното задкулисие.

Действията на Панов към този момент не оставят никакви подозрения за задачите, които той преследва, а точно – обезпечаване на индулгенция за подсъдими олигарси, бойкот на битката с корупцията, чрез персонални дейности и посредством приложимост на Върховен касационен съд за атакуване на законодателни ремонти, ориентирани точно към противопоставяне на злоупотребите на властимащите и техните лобистки кръгове, продължение на акцията по ерозиране на доверието в правораздаването, за преодоляването на всяка допустима управителна позиция в системата.

Панов няма по какъв начин да не си дава сметка, че с държанието си, което показва във връзка с Сметната палата, а към този момент и към Софийския областен съд, а в действителност и към всички държавни институции, които са ангажирани с противодействието на корупцията и спора на ползи като ИВСС, Антикорупционна комисия, прокуратурата, той не би могъл да остане повече на поста ръководител на Върховен касационен съд и един ден, в случай че се намираше в Румъния. Лично неговата „ другарка ” Лаура Кьовеши щеше да му сложи белезниците, в случай че в Букурещ Панов разиграваше сходни позорни за правораздаването на Република България хибридни акции, които целят спасяването на „ Черния лебед ” и него самия.

Ако прибавим и общественото наименуване на тежките нарушавания, позволени от Панов, от досегашния му заместител Красимир Влахов в претекстовете към неговата оставка като началник на Гражданската гилдия на Върховен касационен съд, то няма никакво съображение, актуалният Висш правосъден съвет да продължи да бездейства, да остане въздържан наблюдаващ и да си затваря очите пред систематичното посягане над върховенството на правото, осъществявано съзнателно от номинала (председател) Лозан Панов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР