Миналата седмица Саудитска Арабия даде гражданство на робот. Близкоизточната монархия

...
Миналата седмица Саудитска Арабия даде гражданство на робот. Близкоизточната монархия
Коментари Харесай

Защо даването на гражданство на робот от Саудитска Арабия е грешка с големи последици

Миналата седмица Саудитска Арабия даде поданство на робот. Близкоизточната монархия постоянно търпи рецензия поради политиката си към дамите и половите малцинства, само че е очевидно, че тя няма проблем с машините.

Робот на име София , основан от основаната в Хонконг компания Hanson Robotics, получи публично поданство по време на гала, на която бе демонстрирана визията за основаването на суперград на бъдещето.

София има капацитет от софтуерна позиция, само че даването на права, за които хората по света не престават да се борят, и то във време, когато милиона към момента са без дом, разселени или бежанци, наподобява като демонстрация на неприятен усет.

Нещо повече, даването на формален държавен статус на робот, като че ли той е еднакъв на същински човек, е заблудена и глупава постъпка. Машините не са хора и още даже не сме близо до сходна промяна от техническа позиция, да не приказваме от политическа и социална.

Роботът няма да предстои на религиозните правила, които господстват в Саудитска Арабия. Той няма пол, няма да носи бурка или да върви на молебствия. В някои връзки той има повече независимост, в сравнение с доста жители на монархията и това не е добре.

Нито една страна не би трябвало да употребява самата концепция за поданство като маркетингов трик, с цел да притегли вложители и интерес. Изкуственият разсъдък може и да е част от бъдещето, само че това не го прави човек.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР