Миналата седмица правителството одобри въвеждането на електронната рецепта, но тя

...
Миналата седмица правителството одобри въвеждането на електронната рецепта, но тя
Коментари Харесай

Ето как върви въвеждането на електронната рецепта

Миналата седмица държавното управление утвърди въвеждането на електронната рецепта, само че тя в действителност е въведена единствено на доктрина, тъй като ще мине много време, до момента в който системата доближи до всички аптеки и общопрактикуващи лекари.

„ Правителството показа централната система, към която ние би трябвало да се интегрираме с нашите софтуерни стратегии, което ще отнеме време “, съобщи ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки Николай Костов в „ Тази заран “ по bTV.

По неговите думи аптеките и общопрактикуващите лекари ще се вместят в периода, даден в Наредба №4 за въвеждането на електронната рецепта, който е 1 май 2021 година

" В момента системата върви тестово в една аптечна верига и то единствено в някои от нейните обекти ", сподели Костов.

Засега тези аптеки ще бъдат обозначени със стикери.

„ Мисля, че всички аптеки ще я оферират (електронната рецепта) преди интеграцията, тъй като има метод да се откри какви медикаменти са предписани – има национални кодове, които се знаят “, сподели ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки.

Електронната рецепта ще съставлява 9-цифрен код, който лекарят го дава на пациента, а той от своя страна на фармацевта.

С кода се вижда кой е пациентът и кой е лекарят предписал медикамента.

" Системата е разрастваща се и ще има нужда от доработки от наша страна. Към нея ще се прибавят нови съставни елементи, с цел да може тя да бъде част от електронното опазване на здравето ", счита Костов.

При новите предписания няма да е допустима „ генерична подмяна “ на едно лекарство с друго от същия вид, в случай че в нея е записана търговка марка, изясни още ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки.

" Електронните предписания ще облекчат работата и ще допринесат за прозрачността. Ще се знае кой на кого какво е предписал и няма да има потребност да се водят хартиени дневници ", изясни Николай Костов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР