Миналата седмица новият трилър на Дж.К. Роулинг (под псевдонима Робърт

...
Миналата седмица новият трилър на Дж.К. Роулинг (под псевдонима Робърт
Коментари Харесай

Фенове на Хари Потър горят книги на Дж. К. Роулинг

Миналата седмица новият трилър на Дж.К. Роулинг (под псевдонима Робърт Галбрайт) „ Troubled Blood “ продаде съвсем 65 000 копия на фона на необятно публикуваната рецензия против решението на създателя да включи в романа сериен палач, който се облича в дамски облекла, оповестява „ Гардиън “  

Последният, пети роман за Корморан Страйк, в който частният детектив на Роулинг разследва изчезването на лекарка десетилетие по-рано, беше оповестен предишния вторник. В едно от първите ревюта в „ Телеграф “ Крийд, един от обвинените в ликвидиране в романа, бе наименуван „ сериен палач травестит “ и се появи въпросът „ какво ще създадат критиците на позицията на Роулинг по тематиката за транс хората срещу книга, чиято поука наподобява е: в никакъв случай не се доверявайте на мъж в рокля ”.

Това породи спомагателни обвинявания в трансфобия против авторката, след предходните й мнения за транс хора, с хаштаг #RIPJKRowling в наклонност в Twitter и подбуди за изгаряне на романа. Роулинг не разяснява разногласията към Крийд, с изключение на да каже, че се базира на двама действителни убийци.

Впоследствие книжарница в Австралия разгласи, че стопира да продава нови книги на Роулинг или Галбрайт. По сходен начин вече постъпиха още няколко книжарници по света, откакто до неотдавна обичаната писателка на дребни и огромни разгласява есе (през юни), в което излага убеждението си, че транс дамите, които не са подложени на хормонална терапия или хирургичен преход, не би трябвало да имат достъп до еднополови пространства - примерно до женски тоалетни.

„ Нюзуик “ пък заяви за нова наклонност в TikTok, при която някогашни почитатели на Хари Потър регистрират гнева си от възгледите на Роулинг към транс хората, като изгарят нейни книги.

Въпреки цялото тази омраза официалните данни на Nielsen BookScan разкриват, че Troubled Blood е попаднала преди всичко в класациите за книги на Обединеното кралство, с продадени  64 633 копия за пет дни.  Според Bookseller това е най-голямата едноседмична продажба за заглавие на Галбрайт, съвсем двойно повече от продажбите през първата седмица на предходния ѝ разказ от поредицата „ Смъртоносно бяло “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР