Миналата седмица нашумя новината за откраднатите спестявания от 3,8 милиона

...
Миналата седмица нашумя новината за откраднатите спестявания от 3,8 милиона
Коментари Харесай

Финансов експерт обясни как работят частните банкери и защо Мартин Петров изгоря с почти 4 милиона лева

Миналата седмица нашумя новината за откраднатите спестявания от 3,8 милиона лв. на футболиста Мартин Петров и отхвърли на " УниКредит Булбанк " да възвърне сумата. " Схемата е измислена и приложена от служителка на банката, която е била „ персонален банкер ” на някогашния ни национал. По този случай взех решение да дам малко светлина в какво се състои работата на този персонален банкер и какво да чакаме от него ", разяснява в уеб страницата си финансовият специалист Васил Кендов.

Ето какво написа още Кендов:

В някои банки те се назовават също по този начин частни банкери и бяха „ измислени ” малко преди рецесията от 2008 година. Идеята им през цялото време беше маркетингова – да се четка егото на клиента и да се внушава някакво „ персонално ” отношение към „ специфичен ” клиент.

Създадоха се цели отдели, назначиха се най-вече младежи и девойки с приятна визия и добра връзка. Приеха се критерии какви хора би трябвало да имат персонални банкери, само че пълномощията им бяха оставени на назад във времето. В множеството случаи критерий беше месечния приход. В другите банки друг, само че няма да сгрешим в случай че кажем, че всеки с чист месечен приход над 4000 BGN попада в тази таргет група.

В интерес на истината персоналните банкери в чужбина работеха добре. Ползвах един път подобен в Лондон и останах удивен. Когато не знаеше нещо и не беше сигурен, ставаше от бюрото и се извиняваше, отиваше да пита някой и се връщаше с писмени указания. Беше към 50-годишен. При него се записваше час и имаше дребен кабинет. Само в най-големите клонове имаха такива чиновници. Таргета им беше хора с бизнес.

За образец ще дам NATWEST BANK, където в централата имаше едвам един частен банкер, който беше и началник на останалите частни банкери, само че даваше съвещания. Говорим за Лондин и оня мащаб на бизнеса.

Но да се върнем в България. Частни (лични) банкери имат съвсем всички банки – " Уникредит ", " Пощенска ", ДСК… Дори бързите заеми популяризират някакъв тип „ персонален финансив съветник ” (в рекламата мисля че се споделяше Георги), който в работното си време е консултант-продавач, само че във вашия случай ще бъде новият Ви финансов гуру.

Какво би трябвало да знаете за персоналния банкер
Той е служба на заплата + % в банката. Той е млад и приветлив, минал е много образования, но… не схваща действително от нищо съответно. Ако трябваше да е способен и да предлага  „ лични решения ”, то това би следвало да бъде – потребителски заеми, бизнес заеми, жилищни и ипотечни заеми, кредитни карти, спестовни депозити, интернет банкиране, пенсионно обезпечаване, инвестицонни фондове, обезпечаване и каквото още можете да се сетите, обвързвано с предлаганите от банките услуги.

Нека не забравяме въпреки всичко, че това са младежи, а общия случай за всички тези неща в банката има цели обособени дирекции и обособени хора, които схващат единствено от едно нещо.

При персоналните банкери има текучество
Както във всяка друга дейна търговия, човек се „ изхабява ”. Ако сте се занимавали с продажби, знаете защо приказвам. Затова се сортират млади „ обещаващи ” фрагменти, които имат хъса и желанието да преобърнат света. Сега е съвременно да се споделя – „ да се потвърждават ”. Това обаче е до време. Човек се изморява и сменя работата си.

Това се е случило и с „ персоналната банкерка ” на Мартин Петров. Просто е решила да „ капитализира ” трудовия си стаж с 3.8 млн. лв.. За страдание обаче, това не е единствения сходен случай на кражба на пари от сметки на клиента, осъществени от чиновници на банката. При мен идват много сходни сигнали, само че за първи път в медиите се загатва име на банка, в тази ситуация – Булбанк. Това се е случвало и с ДСК, и с Алфабанк, и с Пощенска банка, и с Инвестбанк…

Проблемът в този случай е, че сумата е доста огромна, а притежателят и прочут футболист. Такава сума няма по какъв начин просто да бъде възобновена от банката, без решение на групов орган. А това е постепенно поради лимитите на одобрение на заплащанията на толкоз огромни суми. Най-вероятно възобновяване ще би трябвало да получи утвърждение от Италия. Виж в случай че има правосъдно решение е друго. Тогава акционерите няма да заподозрят шефовете в източване на банката.

Когато си акционер, логиката е следната:

„ Значи имаме една някогашна служителка, която ще бъде съдена за машинация в размер на 3.8 млн. лв.. Като Ви знам правосъдната система, против 500 000 лв. ще е почтена и на независимост.

От друга страна ти си изпълнителен шеф (говорим за Левон Хампарцумян) и назначаваш и контролираш всичко в банката. Изглежда ми много съмнително 3.8 млн. лв. да изоставен банката без твоето познание и единодушие. Или си ти, или някой който си назначил. 3.8 млн. са задоволително с цел да има за всеки по веригата, само че в последна сметка това са моите пари. Искам следствие на случая и мнение на прокуратурата, с цел да съм сигурен, че няма да се повтаря и че не сте забъркани. А в случай че има забъркан да е ясно кой е той! ”

Гледах напаните на Хърсев и Каролев, които се пробваха да загатнат, че Мартин Петров може да е взел участие в кражбата на личните си пари, само че да ви кажа почтено, когато става дума за банки, навръх тези двамата им нямам никакво доверие. Единия дори съм го хващал в непросветеност а не неведение, само че по този начин или другояче намесата им беше чист ПР, а медиите на драго сърце го отразиха.

Алтернативата на частния банкер

Когато желаете прясна вода, се разхождате до извора. Така е и с банките. Когато желаете обслужване, потърсете най-компетентния до който може да имате достъп. ВЪВ ВСИЧКИ БАНКИ ТОВА СА ШЕФОВЕТЕ НА КЛОН. Не че няма и по-компетентни, само че Вие нямате достъп до тях. А по-нагоре в банковата ерархия става и разделяне на отделите. Всеки е способен по своите си артикули. Единствено шефовете на клонове имат взор над всичко. Имат и пълномощията да звъннат където би трябвало и да получат каквато информация е нужна.

Хубавото е че си имат и проект. Месечен проект за продажби. Ако го изпълнят, получават бонус. Затова те ще създадат всичко с цел да Ви привлекат за клиент. За страдание от време на време вършат малко повечко от всичко. Но тук идваме ние – кредитните консултанти. Най-малко ще Ви кажем кой началник на банков клон няма да скрие информация от вас или кой е по-компетентен.

Така работят на процедура и персоналните банкери. Когато не знаят нещо звънят някъде и питат. Проблемът е, че те нямат практиката на шефовете на бакови клонове. А и както споделих множеството са млади и амбициозни, също с месечен проект за продажби. Не е добра композиция съгласно мен.

От мен триумф в банкирането и се пазете. Помнете, че не сте застраховани нито Вие, нито спестяванията Ви в банка. И в сейфовете не е по-безопасно, само че за това различен път.

Васил Кендов, DRAFTIS – кредитни консултанти

БЛИЦ напомня, че през вчерашния ден пред медията ни изпълнителният шеф на " УниКредит Булбанк " Левон Хампарцумян даде любопитен коментар за изчезналите милиони на Мартин Петров и съобщи:  " Питате ме за коментар по случая, само че ние коментар не можем да вършим. Нашата позиция към този момент излезе. Клиентите ни могат да приказват каквото си желаят за нас. Няма смисъл да се разяснява, а и има етична страна, законовите предпоставки са такива, че да не се приказва по този въпрос ", изясни още Хампарцумян.

Попитан дали Мартин Петров ще получи обезщетение, банкерът бе сбит: " Това са връзки сред нас и него. "

" И въпросът не е да се води махленска препирня. Мартин Петров е сериозен човек, ние сме сериозна банка. А и самият Мартин Петров може би не желае нещата да бъдат обществено притежание ", добави Левон Хампарцумян.

Отново през вчерашния ден се появи и пикантната версия, че персоналният банкер на Мартин Петров Ирина Аткова била негова любовницата и източила сметките му.

Припомняме, че основен комисар Христо Терзийски преди дни заяви извънредно пред БЛИЦ TV, че към този момент е формирана кореспонденция по случая, която ще се работи от чиновниците на отдел „ Икономическа полиция “ в Групово дело „ Национална полиция “.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР