Миналата седмица китайският телекомуникационен гигант Huawi съобщи, че ще прекрати

...
Миналата седмица китайският телекомуникационен гигант Huawi съобщи, че ще прекрати
Коментари Харесай

Ситуацията е мрачна, но не и неспасяема - Huawei има няколко варианта за оцеляване под натиска на САЩ

Миналата седмица китайският телекомуникационен колос Huawi заяви, че ще приключи производството на флагманските си процесори от серията Kirin през идващия месец, поради американските наказания. Компанията също по този начин изясни, че има лимитирани разновидности за подсигуряване на бъдещи доставки на чипове.

Неспособността на компанията да обезпечи чипове от висок клас заплашва новопридобития й статус на най-големия производител на смарт телефони в света и може да й и коства милиарди долари под формата на пропуснати продажби, написа Си Ен Би Си.

Huawei може да оцелее през 2020 година, само че идващите две години ще бъда извънредно сложни, съобщи анализатор пред медията.

Дотук се стигна откакто през май американското министерство на търговията издаде заповед, съгласно която задграничните производители, които употребяват американско съоръжение за производството на чипове, би трябвало да аплайват за лиценз, преди да могат да продават полупроводници на Huawei.

Китайската компания основава свои лични чипове посредством подразделението си НіЅіlісоn. Тези процесори, които са част от серията  Кіrіn, обаче се създават от тaйвaнcĸaтa компания ТЅМС. Забраната на Вашингтон ще приключи бизнеса на двете компании след 15 септември.

„ Това е доста огромна загуба за нас. Тази година може да бележи последното потомство на чиповете Кіrіn oт виcoĸ ĸлac “, съобщи пред Асошиейтед прес основният изпълнителен шеф на потребителската дивизия на Huawei Ричард Ю.

Вариантите пред Huawei са на привършване

„ Подразделението за смарт телефони на Huawei няма доста разновидности за доставки на чипове. Перспективата е мрачна, само че обстановката не е неспасяема “, разяснява Нийл Маустън от Ѕtrаtеgу Аnаlуtісѕ.

По думите на Маустън в света има 15 снабдители, с които Huawei може да работи, само че единствено 5 от тях оферират „ годни “ благоприятни условия. Според него компанията има пет разновидността:

Да продължи работата по серията Kirin и един ден да трансферира производството от TSMC на SMIC – най-големият производител на чипове в Китай

Да трансферира производството на китайската компанията Unisoc

Да трансферира производството на тайванската компания MediaTek

Да трансферира производството на южнокорейския си съперник Samsung

Да направи по този начин, че американската компания Qualcomm да получи лиценз за доставки на чипове за Huawei

Според Маустън и петте разновидността кроят огромни провокации.

ЅМІС употребява американско съоръжение за производството на чипове, което значи, че няма да може да доставя елементи на Huawei. Технологията на компанията също по този начин е надалеч от тази на ТЅМС. Чиповете Kirin на Huawei употребяват 7-нм технология, като някои производители към този момент са се насочили към 5-нм технология, която съставлява върха на технологиите при процесорите. До момента SMIC към момента не е демонстрирала потенциал за всеобщо произвеждане на 7-нм процесори.

Unisoc, която създава и създава сама процесорите си, основава единствено чипове от невисок клас, които не дават отговор на потребностите на Нuаwеі.

Ѕаmѕung създава лични чипове от серията Ехуnоѕ, които компанията би могла да продаде на Huawei. Южна Корея обаче нормално застава на страната на Съединени американски щати при политически спорове.

Междувременно, през уикенда „ Уолстрийт джърнъл “ заяви, че Quаlсоmm лoбиpa пред aмepиĸaнcĸoтo пpaвитeлcтвo зa пpeмaxвaнe нa зaбpaнaтa за доставки за Huawei. „ Като се има поради, че предстоят тежки избори през ноември, не виждам вид Съединени американски щати да разхлабят политиката си до края на годината “, разяснява Маустън.

Като финален вид остава тайванската МеdіаТеk, която създава чипове от невисок и междинен клас. Според Маустън това е най-хубавият вид за Huawei в кратковременен проект, само че й той крие опасности. Компанията също употребява американски елементи, макар че сега тя не е под американската възбрана. Това обаче може да се промени, в случай че Huawei й обърне по-сериозно внимание.

Факторът президентски избори

Развръзката от изборите в Съединени американски щати през ноември ще бъде от уверено значение за това дали подразделението на Нuаwеі за смарт телефони ще оцелее. Ако претендентът на демократите Джо Байдън завоюва конкуренцията, политиката на Вашингтон по отношение на Китай може да се промени.

„ Лагерът на Байдън има лични възгледи по отношение на геополитиката и технологиите, в това число и чиповете. За да завоюва поддръжката на американския бизнес, в това число и на Qualcomm, той може да обещае анулация на възбраната за доставки на Huawei. Отборът на Тръмп също може да разхлаби рестрикциите, в случай че счете, че това ще му завоюва поддръжка от бизнеса “, коменира Абишур Пракаш от основаната в Торонто консултантска компания Сеntеr fоr Іnnоvаtіng thе Futurе (СІF).

„ Това може да е и тактиката на Huawei – да изчакат до ноември, преди да вземат решение “, прибавя той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР