Миналата седмица генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изпрати писмо

...
Миналата седмица генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изпрати писмо
Коментари Харесай

Столтенберг с писмо до страните в НАТО за членството на Швеция, очаква съгласие от Унгария

Миналата седмица генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изпрати писмо до всички страни от алианса, в което се споделя, че Швеция би трябвало да стане член на алианса не по-късно от срещата на външните министри на блока, която ще се организира на 28-29 ноември. Това заяви осведомителна организация " Блумбърг ", базирайки се на неназован шведски държавен чиновник.

На 23 октомври турският президент Реджеп Тайип Ердоган внeсе в Народното събрание протокол за присъединението на Швеция към НАТО. Съгласно процедурата документът в началото ще бъде прегледан в Комисията по външни работи. Ако бъде утвърден, протоколът ще бъде гласуван от целия парламент.

Сега, след формалното единодушие на Турция, съответното решение би трябвало да бъде взето от Унгария. Шведският министър по въпросите на Европейски Съюз Джесика Росвал съобщи пред кореспонденти в Люксембург, че има намерение да разиска въпроса с унгарския си сътрудник.

" Очакваме Унгария също да вземе бързо решение, а ние желаеме да станем членове на алианса допустимо най-скоро ", сподели тя.

Протоколът за приемането на Швеция в НАТО до момента е утвърден от 31 страни от алианса, като единствено Турция и Унгария не са го одобрили. Споразумение за предварително одобрение на документа от Анкара беше реализирано сред НАТО, Турция и Швеция преди срещата на върха на алианса във Вилнюс през юли. След това обаче турската страна сложи няколко условия за утвърждение на заявката, в това число съдействие в битката с тероризма и ускорена икономическа и визова интеграция с Европейски Съюз. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР