Миналата седмица Европейската южна обсерватория (ESO) заяви за “безпрецедентно откритие”.

...
Миналата седмица Европейската южна обсерватория (ESO) заяви за “безпрецедентно откритие”.
Коментари Харесай

Европейската южна обсерватория съобщи за безпрецедентно космическо събитие

Миналата седмица Европейската южна обсерватория (ESO) съобщи за “безпрецедентно откритие”. Днес астрономите оповестиха, че за първи път в историята са регистрирани гравитационни талази и светлина, произтекли от едно и също събитие.
Брайън Кобърлейн, астрофизик на Технологичния институт в Рочестър сподели:

“Това е доста значимо изобретение, тъй като ни дава два напълно разнообразни метод да се прегледа едно и също нещо. Представете си, че се опитате да отгатнете единствено по звука, какво е шоуто на сцената. Когато имате и тон, и облик, едвам тогава ще можете да съставите цялата картина”.



Гравитационните талази са промени в пространство-времето, предсказани от Айнщайн преди един век. Миналата година това събитие бе следено за първи път. Регистрираните гравитационни талази бяха провокирани от изключително интензивни събития – сливането на неутронни звезди. Този тип обединение се смята за най-вероятната причина за късите гама предавания, свързани с галактическите гърмежи, при които се излъчва голямо количество светлина.

На 17 август 2017 година обсерваторията LIGO за пети път записва гравитационни талази, преминаващи през Земята. Две секунди по-късно гама-телескопа Ферми на NASA и интернационалната лаборатория по гама предавания в астрофизиката ЕКА записаха пик на гама лъчение в същата област. Предположи се, че гравитационните талази и светлината са подбудени от едно и също събитие и доста обсерватории се заеха да прегледат и изследват този сектор от космоса.



Новата точка бе видяна до лещообразната вселена NGC 4993 благодарение на 1-метровия телескоп Swope в Лас Кампанас. По-късно информацията бе доказана от телескопите Pan-STARRS и Subaru в Хаваи. Сега предстоят нови наблюдения и разбори.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР