Миналата седмица бяха разкрити четири бензиностанции със 100 тона нелегално

...
Миналата седмица бяха разкрити четири бензиностанции със 100 тона нелегално
Коментари Харесай

Емил Димитров, шеф на комисията за борба със сивата икономика, пред „Труд“: Не е лесно да се изправиш срещу контрабанда за 1 млрд. лв

Миналата седмица бяха разкрити четири бензиностанции със 100 тона незаконно гориво. Резултатите от тази интервенция бяха обявени от основния прокурор Сотир Цацаров в Народното събрание пред комисията за битка с контрабандата. Операцията сподели положителното сработване на Центъра за противопоставяне на контрабандата и всички, ангажирани с активността, институции. Това бе и мотив да потърсим шефа на парламентарната комисия за битка със сивата стопанска система Емил Димитров, който разкрива схемите на контрабандни горива.

– Г-н Димитров, на последното съвещание на ръководената от вас парламентарна комисия за битка с контрабандата основният прокурор Сотир Цацаров заяви, че са хванати 100 т контрабандно гориво на четири бензиностанции. Наясно ли сте от какъв брой време работят въпросните бензиностанции и за какво едвам в този момент се разкрива, че продават контрабандно гориво?


– Права сте като питате за какво чак в този момент, само че още по-верният въпрос е за какво единствено 4 бензиностанции са разкрити, че работят с контрабандно гориво, откакто се знае, че в страната същото вършат 10 000 бензиностанции. На съвещанието на комисията основният прокурор Сотир Цацаров се произнесе за така наречен ведомствени бензиностанции, където отчетността е малко комплицирана. А какво да приказваме за тези бензиностанции, които никой в никакъв случай не ревизира. Посещението на господин Цацаров в комисията беше извънредно потребно и бе резултат на един дълъг развой, с чуване на петролната и газова асоциация, на рафинерии, на бензиностанции, на всички контролни и правоприлагащи органи и на министъра на финансите.

– Какво установихте по време на тези чувания?


– Установихме по какъв начин влизат горивата, какво става в данъчните хранилища, по какъв начин се транспортират до обектите – до легалните, полулегалните и незаконните. Акцията от предходната седмица в Пловдив и на Капитан Андреево демонстрира, че страната твърдо и безапелационно стои на пътя на контрабандата. Най-парадоксалното е, че пловдивската бензиностанция е на 50 метра от дирекцията на Митница Пловдив, тя е на тяхна територия и работи от доста години. Всички камиони, които влизат да се ревизират на митницата, минават през тази бензиностанция. Това е терминалът, те там нощуват. Митничарите там зареждат. В същата дирекция е управлението на митниците за цяла Южна България – там са началниците на акцизите на мобилните групи сървърите на митницата, митническото разузнаване и следствие. Те ревизират половин България, села и паланки, но не са разбрали, че в двора им има незаконна бензиностанция. След като шефът на пловдивската митница двора си не може да опази, по какъв начин са му дали да дава отговор за половин България? Другата бензиностанция е съвсем до Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево. Бензиностанцията е на 500 метра от автомагистралата в някогашния икономически двор на ТКЗС- то, в село Капитан Андреево.

– Възможно ли е всичко това да се случва без да има разпънат политически чадър?


– Знам единствено, че целият терминал в Пловдив беше общинска благосъстоятелност. Посредством комплицирани схеми на заменки и продажби, около митницата през годините се оформи митнически терминал в издигнатите за тролейбусно хранилище халета. Те са с обща ограда и портали и дълги години, с цел да стигнеш в митницата, влизаш през тролейбусното хранилище. Факт е, че бензиностанцията в Пловдив си е работила непрекъснато от самото начало, без никой да я ревизира обширно. Същото е и на Капитан Андреево и Харманли, където продажбите в интензивен трафик са достигали по три цистерни – 90 тона на ден. Да поясня – един интернационален тир има най-малко 900 литра контейнер, а някои са с по два, или зареждаш 50 камиона и подземната цистерна е изпразнена. Вие си го пресмятайте по дни, месеци, години и по брой бензиностанции.

– Бихте ли обяснили по какъв начин влизат незаконните горива в страната?


– Корабът с гориво, в действителност не е една цистерна, а голям брой обособени кафези вътре, които са шахматно ситуирани. Когато оповестеният товар с гориво е на половина от вместимостта на кораба, останалите празни кафези се пълнят с баласт-вода, с цел да не се преобърне. Колкото е цялостен по документи с гориво, толкоз се чака да се засклади в София. От пристанището горивото се трансферира в цистерни на брега, там престоява и след месец се транспортира с влакови композиции. Няма измерителни уреди при разтоварването, тъй като пристанището е митническо. Дали посоченото като баласт е в действителност вода или е гориво, никой не може в този момент да откри. Никой не може нищо да потвърди. Такъв е замисълът – да няма отговорни. Нямаш право да обвиняваш, откакто не можеш да го докажеш. Затова и питахме прокурора и шефа на митниците по какъв начин може да се допусне 54 пъти за една година разтоварване на такова пристанище и едно мъмрене да няма.

– Навсякъде по пристанищата ли е по този начин?


– При данъчните пристанища има уреди и това не може да се случи. Какво става по-късно с горивото, разтоварено примерно в Русе, където схемата е аналогична? Отива в данъчния склад и се завежда по документи и нивомерни системи. В отчета си до нас Министерство на вътрешните работи разказа разкрита база склад, в която има двойни резервоари. Говорим за данъчен склад не за автоцистерна, а за цистерни с размера на половин влакова комбинация примерно. Т.е. формалното гориво влиза в цистерната с нивомерни уреди, а незаконното количество в друга – без такива уреди.

– Как след това продължава пътят на двата типа гориво – легално и контрабандно?


– От склада всеки ден потеглят камиони с легално натоварено и записано гориво. То се разтоварва, където е посочено, и след това същата цистерна се връща в базата и със същите документи прави по още два-три черни курса с легалните документи, карайки контрабандното гориво. Когато и да ги спреш, са изрядни. Това са същите тези полулегални цистерни, за които всички знаем, само че никой не вижда.

– Какво вършат с незаконното гориво на бензиностанциите след това?


– Предлагам да беседваме за полулегалните бензиностанции. Принципът е следният – има примерно 3 или 4 заровени цистерни по 30 или 50 тона. Официално, като работещи са оповестени 1 или 2 цистерни, а останалите са свързани към колонки, които публично не работят, или когато работят, уредите не регистрират в Национална агенция за приходите. Най-добре въобще да не са регистрирани.

– Могат ли да се познаят незаконните колонки, тъй като заровените цистерни не се виждат?


– Всеки водач може да ви ги покаже. През деня им е изключен токът. Пише, че са „ в ремонт “ или „ не работи “, свалени са им капаците, от време на време дори шланга-маркуча с револвера на него го няма. Легалното гориво минава и се регистрира през легалните колонки. Тях митницата си ги ревизира и пломбира. Има пломби, сървъри, нивомерни сензори, доклади и информации. От незаконните закопани и скрити цистерни свързани с „ неработещите колонки “, камионите си товарят цяла нощ, а в почивните дни и на отдалечени или скрити места- непрекъснато. Никой в никакъв случай не ревизира, митницата не сверява данните, а когато нещо излезе нескрито, тежко и горко на този, който го опише. Освен в случай че не е прокурор.

– На какви цени се продава контрабандното гориво?


– Литър контрабандно гориво е с 1 лев по-евтино, тъй като няма Данък добавена стойност и данък. Като се разплатят от пристанището, базата, превоза и защита на колонката, горивото е с 30-40 ст. по-евтино от пазарната цена. Ако е със сяра, може и да е още по-евтино.

– Възможно ли е да се откри количеството незаконно гориво, което се продава от въпросните полулегални бензиностанции?


– С документите на легалния им бизнес може да се откри какво са правили. За да прикрият контрабандата си, постоянно купуват от легалните бази чисти горива. Било с цел да ги смесят с лошокачественото гориво и след това да го продадат като същинско. Било с цел да имат оправдателни документи, когато ги питат какво продават. Ако искаш да ги разкриеш, тръгваш по противоположния път. Примерно подправените горива. Когато се откри подправено гориво на бензиностанция най-често със сяра над допустимото, би трябвало да се ревизира кой го е доставил, на още какъв брой бензиностанции е доставял, от коя база го е взел. Хората на бензиностанциите не са си го произвели сами. А до момента всичко приключваше с евакуиране на въпросното подправено гориво. Миналата година по този начин са изтеглени 59 тона. Но не стигнаха нито веднъж до първоизточника. Акцията от предходната седмица на основния прокурор, на пловдивската прокуратура, ДАНС, ГДБОП е огромен триумф. Тези звена демонстрираха, че могат да работят дейно и демонстрираха какъв брой е сериозен казусът. Като споделяме, че всяка година вредите от незаконно гориво са за над 1 милиарда лева, постоянно се намираха скептици, които да питат но дали в действителност е толкоз. Сега се видя по какъв начин става с цистерните – от четири бензиностанции – 100 тона. Ако идната година институциите, подчинени на премиера, тъй като в множеството случаи става въпрос за изпълнителната власт, се провеждат добре, биха могли да вкарат в хазната 400-500 млн. лева Нека да не е този 1 милиарда лева, дано са на половина, само че тези пари има къде да отидат.

– Откъде се знае, че всеки трети литър гориво е контрабандно?


– От един отчет на министерство на финансите, който се пробваха да скрият. И след който нов по този начин и не направиха години наред. Знае се и от потреблението на гориво в страната, което е относително непрекъснато. Бизнесът като пристигна при нас, ни сподели, че не се интересува какво вършим като политически сили. Казаха ни, че желаят да работят в една естествена, законова среда. Поискаха и в България да има закон, какъвто има в белите страни, за администрирането на петрол и нефтени артикули, в който да бъде написан целият механизъм – какво вършат базите, какво вършат превозвачите, кой какви застраховки заплаща, кой какви налози заплаща. Когато всичко е на ярко, тогава нещата вървят. А когато дадеш този явен механизъм на правоприлагащите органи, те ще могат да затварят всевъзможни обекти, които нарушават закона. Редно би било да не се позволяват до този пазар, хора за които е открито, че продават незаконно гориво. В последна сметка всеки лев, който не е импортиран в бюджета, е откраднат от бюджета.

– Спомням си, че още през 2009 година Симеон Дянков се беше зарекъл, че първото нещо което ще направи, е да свърже осведомителните системи на Национална агенция за приходите и на митниците. Свързани ли са към този момент?


– Ще ви запитвам по противоположния ред. Като бяха свързани, за какво посредством тези системи не откриха тези четири бензиностанции, а трябваше ДАНС и БОП да го открият? Институциите, които са призвани да се борят с контрабандата и сенчестата стопанска система, са Национална агенция за приходите и митниците. Не са Министерство на вътрешните работи, ДАНС или прокуратурата и съда. Те подкрепят или повдигат обвинявания. След като в Пловдив Министерство на вътрешните работи, ДАНС и прокуратурата са свършили работата, а не Национална агенция за приходите и митниците, може би системата е доста добра, само че незадоволително. В нашата комисия опозицията остро сложи въпроса какъв брой пари до този миг са дадени за осведомителната система. Дадени са доста милиони и би трябвало да има такава система. Още по-важно е да се употребява. Сега като стартира следствието, ще лъсне, че с фактурите на няколко легални вносители на горива са се случвали чудеса. Ще се окаже, че примерно си получил 10 т гориво, което е записано в Национална агенция за приходите и митници, след това си оповестил, че си получил 100 т и никой не е направил засичане сред едното и другото количество. В разкритата база в Русе се оказа, че има две наличия – едната формалната, и втора – незаконна. Те са манипулирали уредите за нивомерните системи. Затова се лишава лиценз. На съвещанието на комисията стана ясно, че макар настояването на основния прокурор, лицензът не е лишен.

– За кое гориво става въпрос, за импортираното с танкера „ Кемал “ ли?


– За „ Кемалка ” се оказва, че митниците са разрешили това да се случва, а Европейски Съюз споделя, че е неприемливо и че правоприлагащите органи е трябвало да се намесят. Досега не са се намесили. Делото е разпределено във Варна, тъй като там е осъществено действието. Да кажа ли, че в същата тази митница във Варна профилираната прокуратура разкри скица за прекосяване на контейнери против възнаграждение – на месец по 400.

– С какво са били цялостни?


– Не е ясно. Плащаш и минаваш. Амбицията ни е след корабите да разберем какво се случва с транспортите. С корабите, пренасящи гориво, въпросът към този момент се реши, тъй като непознатите страни към този момент не изпращат кораби с гориво на митнически пристанища. Преди такова идваше от Румъния и Гърция. Тези, които идват на данъчни пристанища, с тях проблем няма. Сега ще забележим корабите, които идват по Дунав, казусът с русенските хранилища, които имат двойни наличия. След това би трябвало да забележим превоза до бензиностанциите. Трябва да се мине по цялата верига – импорт, бази, превоз, бензиностанции, продажби.

– Верни ли са изказванията, че някогашен финансов министър е закрилял тази контрабанда?


– Това се приказва от 7-8 години. И до мен е достигал слухът, че Русе е определен за една добра дестинация от хора, които са били по върховете на властта. Те са дали лиценз на едни мощности и надлежно години наред тези мощности не са били проверявани. Но това е единствено слух… Факт е, че една от мощностите в Русе няма приключени уреди. Палят гуми долу в пещта, с цел да има пушек в комина, горивото не се пречиства, а непосредствено отпътува на пазара. Ама кой да влезе и да ревизира. Не мога да назова имена, тъй като това е неофициална информация.

– Това с гумите не го разбрах…


– Палиш гуми, коминът пуши, значи производството работи. Горивото вместо да се преработва, отива в цистерна, смесва се с чисто гориво и се продава на конкурентна цена, печелейки търговете за публични поръчки с критерии най-ниска цена. Ако отворите регистъра на организацията, видите кой е спечелил търга и ревизирате какво е доставено, може обстановката да се окаже по друга от общоприетата. Ама няма кой да се сети и да вземе проби от горивата на спечелилите. Да напомня, че в този бизнес се въртят 1 милиарда лв.. Който ги печели, знае и на кого да даде. Да се изправиш против милиард не е елементарно, по тази причина се веселя на акцията в Пловдив. Тя е знакова, първа птичка, само че я има.

– Били ли сте на това място при въпросната мощ?


– Не, не мога да бъда на всички места. Аз и в София при тези осем незаконни бензиностанции не съм бил. Остава с металотърсача по София да потегли. Или в Столична община проектите на бензиностанциите да разпростирам.

– Знае ли се чии са те?


– Знае се. Едната компания има четири бензиностанции, а другите две имат по две.

– За колонки ли приказваме?


– Говорим за бензиностанции, които имат заровени по няколко цистерни, които не са заявили като работещи, и никой не е ревизирал има ли нещо в тях или няма. Все в миналото ще стигнат и до тях, както стигнаха при тези в Пловдив.

Нашият посетител


Емил Димитров-Ревизоро е роден в Перник през 1962 година Завършил е хореография, стопанска система и право. Специализирал е финансов, данъчен и митнически надзор, сертифициран инспектор, юрист. Има издадени три книги, занимава се с преподавателска активност. Бил е основен финансов инспектор в МФ-ГУ ДФК, шеф на Агенция „ Митници ”, Главен секретар в ОА-Плевен, шеф в МК и други. Депутат в 43-ото и 44-ото Народно събрание. Бил е зам.-председател на комисията по бюджет и финанси. В момента е член на комисията по правни въпроси и ръководител на комисията за наблюдаване на приходните организации и битка със сивата стопанска система и контрабандата. Представлява гражданската квота на Вътрешна македонска революционна организация в състава на ПГ „ Обединени патриоти ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР