Миналата седмица бяха направени поредица от изявления на западни политици,

...
Миналата седмица бяха направени поредица от изявления на западни политици,
Коментари Харесай

Европа узрява за преговори. На Америка това тепърва ѝ предстои

Миналата седмица бяха направени поредност от изказвания на западни политици, които трябваше да дадат доста мотив за размисъл на управляващите в Киев.

Като начало Еманюел Макрон приказва за желанието си Москва и Киев да седнат на масата за договаряния допустимо най-скоро. „ Украйна просто ще би трябвало да го направи “, сподели той.

На идващия ден той съобщи, че Франция не има намерение да употребява нуклеарно оръжие, в случай че Русия предприеме такава стъпка в Украйна, като акцентира, че това е явно. Тогава в неговия “Туитър ” се появи многозначително известие: „ Не желаеме международна война “. По-късно обаче добави, че Париж ще продължи да оказва помощ на Владимир Зеленски да се съпротивлява на своя територия. След това президентът на Франция разгласи изпращането на самоходни оръдия “Цезар ” в Киев, от които ВСУ в този момент обстрелват, да вземем за пример, съветския Донецк.

Макрон бе последван от ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел. Първо, той сподели, че съветска нуклеарна офанзива против Украйна ще бъде последвана от безапелационен боен отговор от Запада, само че не и нуклеарен. И както по-късно той самичък обясни, става дума не по-малко от цялостното заличаване на съветската войска.

След това обаче публицист от “Уолстрийт Джърнъл ” разгласява туит, в който неназован почитан европейски посланик дезавуира изявлението на своя сътрудник. " Без да има пълномощия за това, той приказва за разновидности на реакция, за които не дава отговор, благодарение на благоприятни условия, които няма. Можем единствено да се озадачим ", са думите на събеседника.

Противоречиви сигнали идват и от Съединените щати: несъмнено, Белият дом заяви, че Байдън не възнамерява да се срещне с Владимир Путин на срещата на Г-20 в Индонезия. Но в това време шефът на Пентагона Лойд Остин акцентира, че НАТО няма да бъде въвлечена в сегашния спор. А генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг акцентира, че в тази ситуация с Украйна не се ползва Пети член от Устава на организацията, който пояснява офанзива против един член като офанзива против целия Алианс. Изобщо изпратиха доста поздрави на Зеленски с молбата му за приемане в блока в интензивен режим.

Вярно е, че макар всички уверения на членовете на Алианса за неналичието на нуклеарна опасност, НАТО организира нуклеарни учения „ на 600 благи от границите на Русия “. И надали има човек, който да повярва, че те са свързани с последните изстрелвания на ракети в КНДР.

В същото време е явно, че с сходни изявления Западът не приближава дипломатическото решение на спора. Преговорите с украинските управляващи не вземат решение проблемите, които провокираха този спор. Ако кучето ви се е изскубнало от веригата, този, който е атакуван, няма да приказва с него - с огромна възможност той просто ще го простреля и ще приказва със притежателя. Така че го вържете, до момента в който можете. Че може да се наложи да го приспите сами.

Зеленски, несъмнено, има късмет да бъде на масата за договаряния, само че единствено в номинален потенциал. Но с цел да настани Запада на тази маса, Русия сериозно се нуждае от едно изискване: осъзнаването на Европа за вероятността от бърза загуба на суверенитета ѝ, в случай че спорът се проточи.

Фундаменталните промени в енергийната политика водят до смяна в салдото на силите в Стария свят. Например Германия, която в миналото дърпаше стопанската система на Европейски Съюз след себе си, е лишена от достъп до съветското гориво и вследствие на това нейната промишленост е на ръба на заличаването. При такива условия Берлин е заставен да отстъпи на назад във времето, а на напред във времето излизат тези, които имат достъп до енергийни запаси, на първо място Полша, която получава газ от Норвегия. Канцлерът Олаф Шолц, в случай че осъзнава сериозността на този сюжет, сигурно не го формулира.

Прехвърлянето на юздите на властта към Европейски Съюз е съпроводено и от обезценяване на Европейския съюз като цяло: в случай че се реализиран мечтаните резултати в украинската рецесия (тоест „ успехите на Киев на бойното поле “), Съединени американски щати ще измести главния вектор на външната си политика към Азиатско-тихоокеанския район, с цел да противодейства на Китай. За това беше основан съюзът АУКУС, който ще включва Съединени американски щати, Англия и Австралия: продължаващото битие на НАТО в настоящия му тип освен губи смисъла си, само че и коства много пари.

Победата над Украйна, несъмнено, би решила няколко казуса за Русия в такава обстановка, само че отслабването на старите европейски водачи и появяването на нови ще остане опасност. Ето за какво Кремъл търси дипломатическо решение, преди Париж и Берлин да се изправят пред следствията от студената зима: никой не може да подсигурява, че при положение на обществени безредици там на власт ще дойдат политици, подкрепящи суверенитета, а не американски марионетки.

Затова Владимир Путин се концентрира върху опцията за употреба на „ Северен поток-2 “ и основаването на нов газов хъб в Турция, който да обезпечава гориво на Европейския съюз. В същото време неотдавнашното решение на ОПЕК+ още един път показва, че Русия управлява пазарите на нефт и газ доста по-надеждно от Съединени американски щати.

Освен това предходната седмица съветският водач се срещна с водачите на страните от Близкия изток: президента на ОАЕ Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, емира на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани и турския му сътрудник Реджеп Тайип Ердоган. Изявленията, направени на тези срещи, свидетелстват освен за силата на позицията на Кремъл на енергийния пазар и тесните контакти с Близкия изток, само че и за опцията тези страни да посредничат при подготовката на възможни договаряния със Запада.

В сегашния стадий Вашингтон явно не е подготвен за това. За смяната на позициите на Белия дом са нужни две условия: провалянето на демократите на изборите през ноември и провалянето на Киев на бойното поле. И двете условия са изпълними.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР