Миналата седмица беше публикуван годишният доклад на Световния икономически форум

...
Миналата седмица беше публикуван годишният доклад на Световния икономически форум
Коментари Харесай

Кибератаките са сред най-честите заплахи в света днес


 Кибератаките са измежду най-честите закани в света през днешния ден

Миналата седмица беше оповестен годишният отчет на Световния стопански конгрес в Давос – Global Risk Report 2019. За втора поредна година в него кражбата на данни и хакерските атаки са измежду петте закани за човечеството, които се чака да се случват най-често през 2019, написа онлайн изданието Freedomonline.bg. Тази година те заемат надлежно 4-то и 5-то място по отношение на 4-ти и 3-то място в миналогодишната ранглиста.

Същевременно в класацията за най-опустошителни закани хакерските атаки изпреварват инфекциозните болести и екологичните бедствия, провокирани от човешка активност. Веднага след хакерските атаки се нарежа и загубата на сериозна осведомителна инфраструктура, част от която също става цел на компютърни нарушители.

За най-опасни за живота на планетата се показват оръжията за всеобщо поразяване. С най-голяма възможност да се случват са рисковите климатични събития.

„ Успешна хакерска атака против електроразпределителна мрежа – нещо, което попада във фокуса на СИФ – може да докара до унищожителни резултати. Енергийните компании са платили 1.7 милиарда $ единствено през 2017 година, с цел да предпазят системите си от хакерски атаки “, се споделя в отчета. През 2015 година хакерска атака остави без електричество стотици хиляди поданици на Украйна.

Топ 10 на най-големите закани се дефинира посредством анкета. Участниците в нея би трябвало да посочат какъв брой евентуално е обещано събитие да се случи през 2019 година, както и в каква степен то ще докара до отрицателни последици за обществото.
Топ 10 на най-опустошителните закани за света през 2019
1.Оръжия за всеобщо поразяване

2.Неспособност за преодоляване на климатичните промени

3.Екстремни климатични събития

4.Недостиг на вода

5.Природни бедствия

6.Изчезващи типове и срив на екосистеми

7.Кибератаки

8.Загуба на сериозна осведомителна инфраструктура

9.Екокатастрофи, провокирани от човешка активност

10.Разпространение на инфекциозни болести

Източник: Global Risks Report 2019, Световен стопански конгрес

Новите рискове

„ Около две трети от респондентите чакат да се усилят рисковете от подправени вести и кражба на еднаквост. Около три пети от тях споделят същото за загубата на цялост в лицето на компании и държавни управления. През 2018 година се случиха редица пробиви на данни, бяха разкрити нови уязвимости, а изкуственият разсъдък има капацитета да сътвори доста по- опустошителни хакерски атаки “, се показва в отчета.

В Съединени американски щати и Канада киберпрестъпленията са считани за сериозна опасност за вътрешната сигурност, демонстрираха неотдавна резултатите от изследването ESET Cybercrime Barometer. Около 90% от респондентите смятат компютърните закононарушения за опасност за страната, в която живеят. В това отношение киберпрестъпността изпреварва редица други закани като тероризъм, трафик на оръжия, корупция и пране на пари.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР