Миналата седмица беше една от най-лошите за икономиката на Великобритания.

...
Миналата седмица беше една от най-лошите за икономиката на Великобритания.
Коментари Харесай

Британската икономика плаща цената за политическия хаос около Brexit

Миналата седмица беше една от най-лошите за стопанската система на Англия. Производството и строителството бележат спадове, а секторът на услугите изпитва компликации. Това ускорява опасенията, че английската стопанска система се насочва към криза, написа Bloomberg.

Пазарът на недвижими парцели е в застой, ритейл продажбите са разочароващи, до момента в който търговците чакат, че Brexit ще докара до нарастване на цените.

Тази седмица мъглата се разсея, откакто министър-председателят Борис Джонсън претърпя няколко загуби. Той загуби болшинството си в Народното събрание и не съумя да провокира предварителни избори. Но публичното внимание остава върху икономическата цена от несигурността във връзка с излизането на Англия от Европейския съюз.

„ Икономиката страда и това се вижда от последните данни “, разяснява анализаторът в Societe Generale Кит Джукс. Ситуацията се утежнява с мудни темпове, добавя той.

В понеделник ще бъде оповестен отчет, който ще покаже каква е вероятността за наближаването на криза. Британската стопанска система се сви с 0.2% през второто тримесечие на тази година, само че през юли набъбна с 0.1%.

Волатилност на паунда

Движенията на паунда през тази седмица демонстрираха, че трейдърите са подвластни от политическите, а не икономическите вести. Във вторник паундът поевтиня и цената му доближи до 1.20 за $ за първи път от 2017 година Впоследствие дребната победа на опозицията понижи риска от Brexit без договорка и се отрази позитивно на английската валута.

Общата картина демонстрира, че бъдещето на страната надалеч не е несъмнено. Очакванията са за инфлация от 3.3% през 2020 година, демонстрира изследване на Английската централна банка. Към момента инфлацията е на равнище от 2%. Над 50% от английските жители чакат, че Brexit ще докара до повишаване на цените.

Бизнесът също търпи удари. Доклад от понеделник демонстрира, че строителството и производството са се свили през август. Ако потребителите затегнат коланите, икономическите проблеми ще се задълбочат. През август ритейл продажбите са се намалили на годишна база, като регистрират третия си спад за последните 4 месеца.

*източник: https://www.bloombergtv.bg/
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР