Миналата седмица американски стратегически бомбардировач B-52H Stratofortress маневрира над Балтийско

...
Миналата седмица американски стратегически бомбардировач B-52H Stratofortress маневрира над Балтийско
Коментари Харесай

Какво значение има полета на стратегически бомбардировач на САЩ близо до Петербург?

Миналата седмица американски стратегически бомбардировач B-52H Stratofortress маневрира над Балтийско море. Това се случи на разстояние към 200 км от Санкт Петербург. Самолетът е изхвърчал от Полша, прелетял е над балтийските страни, след което се е обърнал в региона на остров Готланд и се е насочил към Испания.

Полетът беше съпроводен от изтребители F-16 на полските военновъздушни сили. Носеше ли военна опасност и в действителност ли " стратегът " на Военновъздушни сили на Съединени американски щати може да бъде рисков за Русия?

От военна позиция подобен полет не значи безусловно нищо. Военно-стратегическото му значение е безусловно незначително. И от позиция на пилотирането над някакъв район: в случай че екипажите са съумели да излетят от Съединени американски щати или, да речем, от Гуам и да прелетят толкоз огромни дистанции, значи е ясно, че са готови.

Може би това беше демонстрационен полет, който имаше за цел да подсети на руснаците, че американците имат B-52. Но най-вероятно това е развиване на вътрешноевропейски дневен ред, пропагандно обръщение, че Америка е с тях.

Сам по себе си B-52, който се озова в този регион, е безусловно беззащитна цел. Още при започване на 80-те години беше ясно, че времето на такива бомбардировачи като ударна мощ сами по себе си е отминало. И те от дълго време са минали в положение на носители на крилати ракети с огромен обхват. Това стана главното им оръжие.

В този случай не е належащо да влизат на територията на Европа. Обикновено изстрелването се прави на една и половина или даже две и половина хиляди километра от задачата.

Според проектите за офанзива против Съюз на съветските социалистически републики - имаше подобен проект, наименуван " Голямото копие " - главната задача на тези бомбардировачи беше да доближат региона на Северния полюс и от тези линии да изстрелят огромен брой крилати ракети през територията на Съветския съюз. Изобщо не е имало проекти да летят в Европа, тъй като, явно, те просто биха били унищожени там.

Освен това, като се има поради гамата от модерни средства за заличаване на въздушни цели в Русия и нейните благоприятни условия във връзка с противовъздушната защита. Затова, допускам, с изключение на агитация, тук нямаше безусловно нищо.

Може ли американският бомбардировач да съставлява някаква опасност за Русия? Само при положение, че той внезапно, без забележима причина, от момента на най-близкото доближаване до нас, пусне всичките си муниции от крилати ракети и всички те преминат през нашата територия.

Но даже и в този случай обсегът на изстрелване на ракети би бил подобен, че да можем да стартираме да ги прихващаме решително - да не приказваме за обстоятелството, че това незабавно ще стане предлог за война.

Следователно няма сериозна опасност от този аероплан. Напротив, това беше отлична подготовка за нашата Противовъздушна отбрана. Спомнихме си по какъв начин B-52 наподобява на индикаторните екрани, работихме с него. Нашите зенитчици и нашите водачи, които най-вероятно са били повдигнати от бойно дежурство, следиха и упражняваха.

Колко сложна цел е B-52? Ако е бил в зоната на нашата Противовъздушна отбрана, за нея той не е цел, а фантазия. Такава голяма колиба, която наподобява като огромен блок на индикаторния екран, престана да бъде сериозна цел още през 60-те години. Само във Виетнам доста самолети от този вид бяха свалени.

Бойното потребление на такива самолети има смисъл единствено когато те водят война против нискотехнологични страни или против страни, чиято Противовъздушна отбрана е унищожена. Когато американците в Ирак отстраниха цялата Противовъздушна отбрана, B-52 летяха там и даже хвърляха свободно падащи бомби. Но Русия очевидно не е Ирак.

Този бомбардировач се смъква от целия набор на нашите сили за Противовъздушна отбрана, като се изключи ПЗРК, тъй като височината му е такава, че те просто не доближават. Бавно се движи, не е маневрен, няма никаква стелт система. В този смисъл той не се разграничава доста от всеки постоянен аероплан със същия размер, който се движи по маршрута.

Трудно е да се каже от какво са се управлявали американците, избирайки този аероплан за своята проява. Може би са го избрали като един от знаците на Студената война, прочут на всички. Но регионът на Санкт Петербург несъмнено не е определен инцидентно: главният им маршрут минава през Северния полюс, след което се обръщат и се връщат назад.

Какъв политически жест направиха американците с подобен полет? Явно са решили да дадат на съдружниците си да схванат, че цялата мощност на Америка, изразена в аероплан, създаден в края на 50-те години, към момента е в Европа.

А за вътрешноевропейския дневен ред сходна стъпка би могла да бъде много сполучлива - малко са хората там, които могат да оценят съответно военните страни. За всички останали това беше значим информативен мотив. В Украйна като цяло има тържествуване и благополучие: „ Вижте, Америка даже изпрати своя стратегически бомбардировач, с цел да ни поддържа “. Така че задачата най-вероятно е реализирана.

Превод: СМ

Геополитически десант и в Троян с доцент Валентин Вацев, проф. Людмил Георгиев и трима Румен Петков-ци

Очакваме ви. Поканете и ваши другари и близки. Ще научите най-важните геополитически и вътрешнополитически вести от най-хубавите български анализатори.



Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР