Миналата събота десетки хиляди отново излязоха по улиците на югоизточния

...
Миналата събота десетки хиляди отново излязоха по улиците на югоизточния
Коментари Харесай

Русия: Градът, който въстана срещу Путин

Миналата събота десетки хиляди още веднъж излязоха по улиците на югоизточния съветски град Хабаровск. “Фургал е нашият избор! ”, “Фургал не е палач ”, скандираха те. Никой по този начин и не препречи пътя на стачкуващите, даже водачите, които бяха блокирани в колите си поради митинга, демонстрираха схващане и показаха поддръжка за отстранения и задържан губернатор на района Сергей Фургал.
В Русия, където всички неразрешени демонстрации се унищожават на бърза ръка от силите на полицията и националната армия, Хабаровск се трансформира в самобитен политически феномен. За мнозина градът е новият знак на недоволството против Кремъл.
Протестите се организират всяка събота
Вече три седмици десетки хиляди се събират всяка събота по обяд пред постройката на регионалната администрация в града. Хабаровск има 500 000 поданици и се намира наоколо до границата с Китай. Полицията излиза да охранява постройката, а стачкуващите скандират в поддръжка на Фургал и шестват из градските улици.
Протестът няма формален уредник. Но времето и мястото е ясно: събота на обяд на площад „ Ленин ”. Руските малките екрани по този начин и още не са съумели да виждат недоволството. Информацията за митингите се популяризира единствено в обществените мрежи от участниците в тях.
" Аз съм тук всяка събота през цялото време. Живея в района от 50 години и за първи път виждам шествия в поддръжка на политик ", споделя Сергей. „ Избрали сме Фургал, по какъв начин по този начин президентът просто го уволнява? “, възмущава се той.
Закъсняло обвиняване
На 9 юли 2020 година Фургал беше задържан от Федералната работа за сигурност и закаран в Москва. Президентът Владимир Путин освободи губернатора на района Хабаровск с със собствен декрет.
Мотивът: " загуба на доверие ". Фургал е упрекнат, че е провел убийства на предприемачи през 2004 и 2005 година. Протестиращите не имат вяра на обвиняването и недоумяват за какво то се повдига цели 15 години след хипотетичното закононарушение.
" Той е заслужен човек. Познавам членове на фамилията му и нямам доверие на това, за което е упрекнат ”, споделя Алексей Хартман. Той упорства делото да се гледа в съда, само че не в далечна Москва, а в Хабаровск: " Хората с право желаят Фургал да бъде докаран тук и процесът против него да се води на локална земя, както е планувано и от Гражданско- процесуалния кодекс ”, споделя Хартман.
В интервала 2007-2018 година предприемачът Фургал е бил народен представител в Държавна дума от дяснопопулистката Либерално-демократическа партия на Русия (ЛДПР). През 2018 година е определен за губернатор на района Хабаровск с близо 70% от гласовете. Още с първите си решения Фургал бързо става известен. Той продава яхтата на районното ръководство, чиято поддръжка коствала на данъкоплатците по 600 000 рубли (около 7000 евро) годишно и редуцира пенсиите на държавните чиновници и на районните депутати, от което икономисал още 9 млн. рубли (100 000 евро).
" Когато сме единни, сме непобедими! "
Президентът Путин назначи Михаил Дегтярьов за правоприемник на Фургал. Сметката, която си прави президентът, е елементарна: Дегтярьов е също като Фургал от ЛДПР, само че е по-млад и доста упорит. Веднага след идването си в Хабаровск, Дегтярьов се дистанцира от своя предходник и отхвърли да се срещне с стачкуващите, тъй като не спазвали нужната обществена отдалеченост на площада.
Масовото неодобрение против уволнението на Фургал в това време овладя огромна част от популацията на Хабаровск. „ Ние отново ще дойдем! “, дават обещание протестиращите в края на всяко протестно шествие, което стартира и приключва на едно и също място – пред постройката на регионалната администрация. Под прозореца на ръководещите хилядите скандират: " Свобода! " и " Когато сме единни, сме непобедими! ".
Автор: Волфганг Дик, Deutsche Welle
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР