Миналата пролет, лидерът на демократите в Конгреса Нанси Пелоси направи

...
Миналата пролет, лидерът на демократите в Конгреса Нанси Пелоси направи
Коментари Харесай

Управлението на Тръмп имитира това на Джордж Буш

Миналата пролет, водачът на демократите в Конгреса Нанси Пелоси направи неточност на езика в телевизионно изявление и без да желае назова Тръмп „ президента Буш”. След което бързо се поправи, трагично постави длани на гърдите си и погледна нагоре:

„ Извинявайте, президент Буш, не съм вярвала, че ще пристигна ден, когато да се апелирам вие да бяхте президент”.

Фройд би споделил, че грешките на езика разкриват нещо, което индивидът си е мислил. Неговият възпитаник Карл Юнг обаче щеше да отиде по-далеч и да каже, че грешката на Пелоси разкрива нещо, което всички си мислят.

Действително, приликата сред Тръмп и Буш стартира да става все по-интересна.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА ДОНАЛД ТРЪМП В ГАЛЕРИЯТА НИ

В рамките на последните 10 дни, Доналд Тръмп размени двете най-ключови фигури във външната политика и сигурността - държавния секретар Рекс Тилърсън и съветника по националната сигурност ген. Мак Мастър – надлежно с Майк Помпео и Джон Болтън.

Тази смяна е толкоз значима, че най-вероятно след години ще се приказва за два интервала в администрацията на Тръмп – преди и след назначението на Помпео и Болтън.

Тръмп размести фигурите в Съединени американски щати, Тилърсън напуща

Знаците за уволнението на Тилърсън - Иран и Северна Корея

От войната във Виетнам насам, има три школи във външната политика на републиканците – умерени реалисти като Буш старши и неговия консултант Брент Скаукрофт, които си показват американската външна политика като комплицирана дипломатическа тактика, която се разпростира благодарение на интернационалните институции и американските сътрудници.

Неоконсерватори като Буш младши и неговия зам-секретар на защитата Пол Уолфоуиц, които желаят да популяризират американското въздействие като популяризират народна власт и когато се постанова – да употребяват мощ.

Какво научихме от следствието на Мълър

Първи „ жертви” на следствието: Тръмп-Русия

Тръмп укори основния прокурор, че не разслeдва акцията на Клинтън

Реалполитически ястреби като Хенри Кисинджър, Бари Голдуотър и Дик Чейни, за които интернационалните организации и идеологическите съображения са последна грижа, а по-важното е Америка да господства съперниците си по целия свят и по всевъзможен начин.

Майк Помпео и Джон Болтън са от третия тип. Помпео е казвал неведнъж в качеството си на конгресмен, че договорката с Иран е външнополитическа злополука, обществено е защитавал концепцията за военна намеса против режима в Северна Корея и също така е ревнив евангелист, който счита че войната с тероризма не е война на демокрацията против радикализма, а война сред християнството и исляма. Болтън също е ястреб, служил на висока служба в Държавния департамент през първия мандат на Буш и като дипломат в Организация на обединените нации през втория мандат.

Уволненият шеф на ФБР: Имаше съветска интервенция

Тръмп се съюзява с врага - три неща, които би трябвало да знаем

Той също желае събаряне на режимите в Иран и Северна Корея, само че това което блестящо го отличава от неоконсерваторите е пренебрежението му към концепцията за разпространение на народна власт.

Болтън беше за войната в Ирак, само че срещу последващото оставане на американците там и „ държавното строителство”. Той подлагаше на критика още през 2012 Барак Обама, че е съдбовно просрочен да влезе в Сирия и към този момент не се знае какво може да пристигна след Асад, което е направило диктатора по-безопасна и законна алтернатива.

Болтън няма идеологически угризения във връзка с американските съдружници – няма значение дали си демократична страна, стига да си предан сътрудник – по тази причина и поддържаше оставането на Хосни Мубарак на власт в Египет.

Тръмп няма да депортира никого

Тръмп наподобява не е слушал Сешънс

Ново уволняване при Тръмп след кавги и псувни

Случайно изпуснатата дума на Нанси Пелоси като че ли се трансформира в действителност. Администрацията на Тръмп във външната политика и сигурността стартира да наподобява на тази Буш младши – освен това на по-религиозното и по-националистическото й крило.

Това се вижда освен от назначенията на Помпео и Болтън, само че и от това на Джина Хаспел за шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ и даже от митата за импорт на китайска стомана (Буш го е правил през 2002-2003) под предлога на националната сигурност.

Новите назначения сякаш доста повече импонират на възгледите и инстинктите на самия президент. Както казахме първоначално, един ден ще приказваме за ръководството на Тръмп преди и след тези рокади. Въпросът е единствено дали ще назоваваме новия екип Тръмп-2 или Буш-3.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести и любопитно наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР