Миналата година в една декемврийска вечер кран качи строителни работници

...
Миналата година в една декемврийска вечер кран качи строителни работници
Коментари Харесай

Преименуването на един пазар е символ на реформите в Узбекистан

Миналата година в една декемврийска вечер кран качи строителни служащи на върха на богато украсената арка на входа на най-големия пазар на едро в Узбекистан. През нощта те смениха големите букви на названието му, само че това бе освен това от просто смяна на името.

Превръщането на пазара от " Абу Сахий " в " Ташкентски път на коприната " е значим стадий от напъните на президента Шавкат Мирзийоев да реформира най-голямата като бройка на популацията страна в Централна Азия.

Откакто встъпи в служба на 14 декември 2016 година, Мирзийоев работи внимателно. Но промяната на " Абу Сахий " е обръщение, че в една от най-изолираните страни в света - богата на находища от злато, природен газ и петрол - са почнали промени.

След 27 години ръководство автократът Ислам Каримов остави стопанската система на Узбекистан в застоялост, а потребителския ѝ пазар от 32 милиона души - напълно недорасъл. Когато умря през септември 2016 година, фамилията му към момента контролираше доходоносни бизнес активи.

Но когато на 21 декември служащите сменяха името на " Абу Сахий ", по-малката щерка на Каримов към този момент тихомълком се е била освободила от собствеността си на тържището, споделиха двама добре осведомени източници. Лола Каримова-Тиляева и брачният партньор ѝ Тимур Тиляев в никакъв случай не са казвали обществено кой има пазара и кой управлява обвързваните с него логистични компании.

Но финансист, непосредствен до държавното управление и бизнесмен, работещ с пазара, потвърдиха пред организация " Ройтерс ", че до края на предходната година двамата съпрузи са били притежатели на " Абу Сахий ". За 40-годишната Каримова-Тиляева отводът от доходния пазар означаваше загуба на скъп актив, с помощта на който можеше да си разреши да води разхитителен метод на живот в чужбина със брачна половинка и двете си деца.

За узбекистанското стопанство със промяната на собствеността бе комплициран завършек на квазимонопола на пазара. Това отваря целия бранш на потребителските артикули в Узбекистан за конкуренция, тъй като

съвсем всички вносни потребителски артикули де факто минават през това пазарище.

" Преди беше доста мъчно да се внесе каквото и да било, всичко ставаше или през " Абу Сахий ", или посредством някакви безумни контрабандни канали ", сподели поискал анонимност предприемач, занимаващ се с интернационална търговия. " Сега нещата са по-лесни. Много хора от Ташкент и покрайнината започнаха интензивно да пътуват до Казахстан, с цел да купуват нещо - от банани до битови електроуреди, мобилни телефони и компютри. "

Шейсетгодишният Мирзийоев загатна за пръв път публично за измененията в тирада на 5 януари. Той не назова по име новите притежатели, само че сподели, че от пазара " Абу Сахий " всеки месец изтичат данъчни доходи. За 15 дни след реорганизацията тържището внесло в държавната хазна 35 милиарда сума (4.2 милиона долара). Преди това внасяло единствено по 5 милиарда на месец, сподели той.

За Мирзийоев преобразуванията имат и друго значение. Те поставят завършек на господството на семейство Каримови в Узбекистан.

Оттеглила се от този момент още повече от публичния живот, Каримова-Тиляева подаде оставка като непрекъснат представител на Узбекистан в ЮНЕСКО и като ръководител на узбекистанската федерация по художествена гимнастика.

По-голямата ѝ сестра Гулнара Каримова не се е появявала на публично място от няколко години, а прокуратурата съобщи, че тя е под стража и е разследвана за закононарушения, чийто темперамент не се прецизира. През 2015 година бизнесдамата, записвала в предишното и поп песни, беше приета за отговорна в изнудване и нелегално заграбване.

 Преименуването на един пазар е знак на промените в Узбекистан
© Handout, Reuters

Президентството и държавното управление не дадоха отговор на въпросите на организация " Ройтерс " за собствеността на тържището. Агенцията не съумя да се свърже с Каримова-Тиляева и брачна половинка ѝ за коментар. Американският юрист на съпрузите Марк Реймънд съобщи: " Доколкото ми е известно, на всички ваши въпроси към този момент е било отговорено, тъй че клиентите ми нямат какво повече да прибавят ".

Макар че държавните медии към момента заобикалят да подлагат на критика Каримов и фамилията му, в обществените мрежи към този момент се появи известно сериозно отношение от страна на хора, окуражени от очевидната загуба на въздействие на династията.

Оживеният " Ташкентски път на коприната " е фамозен с това, че по неговите гъмжащи от консуматори алеи с павилиони и сергии се продава всичко - от хранителни артикули до телефони.

" Елитни парфюми " стоят до евтини пластмасови играчки от Китай или Турция.

Някои от купувачите пазарят на дребно. Други са търговци на едро, които се пазарят за цените, купуват огромни количества и си наемат някого да им помогне с количка да ги натоварят на своите камиони извън. Тези промени, като на стоковата борса, е тъкмо това, което търсят непознатите компании, когато обмислят дали да влагат в преобладаващо мюсюлманския Узбекистан.

Той граничи с Казахстан, Туркменистан, Киргизстан, Таджикистан и Афганистан и едно от пазарните му преимущества е географското му състояние: въпреки да не граничи директно нито с Русия, нито с Китай, той е евентуален трамплин към тях.

" Правителството в действителност желае непознати компании да идват в Узбекистан, тъй като... то се отнася еднообразно към всички и тук има еднакъв старт ", сподели шефът на отдела на Международния валутен фонд за Близкия изток и Централна Азия Юха Кахконен.

 Преименуването на един пазар е знак на промените в Узбекистан
© Handout, Reuters

Мирзийоев - някогашен министър председател, който беше и краткотраен държавен глава, преди да бъде определен за президент - възхваляваше Каримов, само че не изключваше опцията, откакто му стане правоприемник, да направи промени. Той наследи стагнираща стопанска система, затворена политическа система и наказателен уред на силите за сигурност, упрекван на Запад в нарушавания на човешки права - нещо, което Узбекистан отхвърля.

Някои вложители се притесняват, че в страната може да пусне корени радикалният ислям. През 90-те години страната влезе в конфликт с въоръжени ислямисти, а бедният регион на долината Фергана продължава да е удобна среда за набиране на членове на радикални групировки.

Трудно е да бъде измерен размахът на измененията в някогашната руска република Узбекистан, тъй като страната не дава доста информация. Реформите в политическата сфера и сферата на сигурността се оказват мудни, въпреки напускането на дългогодишния началник на службите Рустам Иноятов през януари да демонстрира, че Мирзийоев укрепва властта си.

През май президентът се срещна в Белия дом с американския си сътрудник Доналд Тръмп, създавайки очаквания за възстановяване на връзките със Съединени американски щати, които имаха своя военна база чартърен в Узбекистан, до момента в който бойците им не бяха принудени да я изоставен през 2005 година

Готовността за промени в Узбекистан има своите граници.

През май почитан представител на управляващите съобщи, че Ташкент е подготвен да раздържави държавния авиопревозвач, само че ще резервира цялостен надзор над доходоносните си златни мини и нефтената си компания.

През септември обаче държавното управление либерализира валутния режим, като разреши на жители и компании да купуват и продават валута без ограничавания по пазарни цени.

През 2017 година Узбекистан е бил деветата страна в света по рандеман на злато с към 100 тона. Добити са били и 56.5 милиарда куб. м природен газ, сочат формалните данни. Нефтодобивът възлиза на 806 000 т, само че Узбекистан остава чист вносител на нефт и се нуждае от инвестиции в инфраструктурата си.

Почти половината от притока на вложения за първото тримесечие е в нефтогазовия бранш, където през април съветската компания " Лукойл " завърши огромен план, откривайки газова рафинерия на стойност 3.4 милиарда $.

Не толкоз въодушевяващ за задграничните вложители знак беше оповестената от Узбекистан вест, че американският авто производител и дълготраен сътрудник " Дженерал моторс " желае да продаде 10-процентния си дял в узбекистанския си цех.

Компанията не е давала никакво пояснение, само че по-рано тази година Мирзийоев разкритикува завода, че не основава работни места, макар че от десетилетия се е радвал на данъчни и други преимущества. Местен новинарски портал цитира изказване от май на ръководителя на държавната автомобилна компания, че узбекистанската страна има намерение да изкупи каузи на " Дженерал моторс ".

Засега пари от чужбина идват основно от институции като Световната банка и Европейската банка за възобновяване и развиване.

Но съгласно формалните данни през първото тримесечие на тази година износът се е нараснал с 59 % на годишна база, а вносът също се е повишил с 45 %.

Въпреки това директните задгранични вложения са спаднали с 29 % до нивото от 575 милиона $ за същия интервал. Причината не е ясна, само че икономисти настояват, че при Мирзийоев Узбекистандава по-вярна информация. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР