Миналата година технологичната индустрия беше сериозно разклатена от съчетанието на

...
Миналата година технологичната индустрия беше сериозно разклатена от съчетанието на
Коментари Харесай

Най-масовите съкращения в технологичния сектор през 2023

Миналата година софтуерната промишленост беше съществено разтърсена от съчетанието на тежката икономическа обстановка, пандемията от COVID-19 и някои явно неверни бизнес решения. Но в случай че някой си е мислил, че всичко ще остане в границите на предходната година, то той ще бъде неприятно сюрпризиран, защото през 2023 година съкращенията на личен състав на единствено не престават, само че и се усилват.

Последният образец за тази отрицателна за бранша наклонност идва от Meta. В сряда компанията-майка на Фейсбук редуцира голям брой позиции в своите бизнес и оперативни звена, които засегнаха десетки чиновници, работещи в екипи като маркетинг, сигурност, корпоративно инженерство, ръководство на стратегии, тактика за наличие и корпоративни връзки.

Но уволненията надалеч не засягат единствено софтуерните колоси. Engadget събира на едно място най-значителните талази на съкращения в промишлеността по месеци.

Май

Shopify

Платформата за електронна търговия на Shopify изигра значима роля в разгара на пандемията, само че в този момент канадската компания понижава броя на чиновниците след отминаването на пика. През май компанията редуцира 20% от работната си мощ и продаде логистичния си бизнес на Flexport. Основателят Тоби Лютке характеризира съкращенията на работни места като нужни, с цел да се " обърне внимание " на главната задача на Shopify, и като самопризнание, че компанията би трябвало да бъде по-ефективна в този момент, когато " времената на постоянен стопански взрив " са отминали.

Polestar

През май Polestar забавя производството на своя първи електрически SUV - Polestar 3, и това се отразява на работната мощ. Марката, която се отдели от Volvo, разгласи през май, че ще редуцира 10% от работната си мощ, с цел да понижи разноските си, защото е изправена пред понижени индустриални упования и нестабилна стопанска система.

SoundCloud

SoundCloud „ надгради “ миналогодишните огромни съкращения с нови през май тази година. Услугата за аудиострийминг предизвести, че ще редуцира 8% от личния състав си в опит да стане печеливша през 2023 година Източници на Billboard настояват, че компанията се надява да излезе на облага през четвъртото тримесечие на годината.

Април

Lyft

Lyft редуцира 13% от личния състав си през ноември 2022 година, само че предприе спомагателни стъпки и през април тази година. Компанията за споделени пътувания съобщи, че редуцира 1072 служащи, или към 26% от хората си. Това се случва единствено няколко седмици след промени по върховете, при които основният изпълнителен шеф Логан Грийн е сменен от някогашния изпълнителен шеф на Amazon Дейвид Ришър.

Dropbox

Компаниите за предпазване на данни в облака също не са ваксинирани против насрещните ветрове при сегашния финансов климат. През април Dropbox съобщи, че ще редуцира 500 чиновници, или към 16% от екипа си. Съоснователят ѝ Дрю Хюстън изясни съкращенията с комбинацията от сложна стопанска система, зрял бизнес и " незабавна потребност " да се употребява възходящият интерес към изкуствения разсъдък.

Март

Roku

Roku редуцира 200 работни места в края на 2022 година, само че уволненията надалеч не завършват с това, откакто през март стрийминг платформата уволни още 200 чиновници. Както и преди, тя се аргументира с това, че би трябвало да ограничи растящите разноски и да се концентрира върху тези планове, които ще имат максимален резултат.

Lucid Motors

Ако сте си мислили, че производителите на първокласни електрически транспортни средства ще бъдат изключително податливи на стопански разтърсвания, сте се досетили вярно, показва Engadget. През март Lucid Motors съобщи, че ще редуцира 18% от работната си мощ, или към 1300 души. Брандът към момента не може да извърши индустриалните си цели, а съгласно известията тези съкращения оказват помощ за справяне с " разрастващите се бизнес потребности и подобренията в продуктивността ".

Февруари

Rivian

Rivian извърши съкращения през 2022 година, само че това не беше задоволително, с цел да помогне на крайните резултати на новосъздадения бранд за електрически транспортни средства.

През февруари тази година компанията редуцира още 6% от чиновниците си, или към 840 души. Тя към момента се бори за реализиране на доходност, а дефицитът на продукция заради проблеми във веригата за доставки не спомага за това.

Zoom

Zoom беше главен представител на културата на отдалечена работа по време на пика на пандемията, тъй че не е изненада, че в този момент, когато хората се връщат в офисите или най-малко минават на хибриден модел, компанията редуцира личен състав. През февруари платформата за видеоразговори заяви, че редуцира към 1300 чиновници, или 15% от личния състав си. По думите на основния изпълнителен шеф Ерик Юан компанията не е наемала чиновници " стабилно " по време на сполучливите си моменти. Юан понижава заплатата си с 98% за идната фискална година, а всички останали ръководители губят 20% от главните си заплати, както и бонусите си за 2023 година

Yahoo

Компанията майка на Engadget – Yahoo, също е в листата. През февруари интернет марката съобщи, че ще редуцира над 20% от работната си мощ през 2023 година, или повече от 1600 души. По-голямата част от тези съкращения, или към 1000 позиции, са затворени неотложно. Главният изпълнителен шеф Джим Ланзон обаче не стимулира решението с икономическите условия, а с „ преструктуриране на звеното за рекламни технологии, което се отхвърля от недоходоносен бизнес в интерес на сполучлив “. По този метод на процедура Yahoo се отхвърля от директната конкуренция с Гугъл и Meta на рекламния пазар.

Dell

Възстановяването от пандемията и мрачните стопански вероятности засегнаха изключително мощно производителите на лични компютри, а Dell е една от най-засегнатите компании в бранша. В началото на февруари тя редуцира 5% от работната си мощ, или към 6650 чиновници, след тежко четвърто тримесечие, когато доставките на компютри спаднаха с към 37%. Според Dell предходните старания за понижаване на разноските не са били задоволителни, а съкращенията и рационализирането на организацията са били нужни, „ с цел да се върнем към верния път “.

Януари

Гугъл (Alphabet)

Компанията майка на Гугъл - Alphabet, от известно време редуцира разноските си, в това число закривайки звеното си Stadia, само че в края на януари направи още една крачка напред в тези старания, като съобщи, че ще редуцира 12 000 чиновници.

Главният изпълнителен шеф Сундар Пичай няма съмнение за претекстовете си: Alphabet е наемала чиновници за " друга икономическа действителност " и се преструктурира, с цел да се концентрира върху най-важните си действия.

Amazon

Amazon към този момент беше обрисувала проекти за съкращения предходната есен, само че при започване на януари разшири техния брой на 18 000. Повечето от съкратените позиции се чака да бъдат в екипите за търговия на дребно и набиране на личен състав. През март компанията добави още 9000 души към съкращенията, а през април съобщи, че над 100 чиновници в областта на игрите напущат.

Coinbase

Coinbase беше една от по-големите компании, наранени от краха на криптопазара през 2022 година, и това се придвижи и в новата година. В средата на януари борсата за криптовалути уволни 950 души, единствено няколко месеца откакто редуцира 1100. Това е едно от най-стръмните пропорционални съкращения измежду по-големите софтуерни марки - Coinbase е освободила към 1/5 от личния състав си.

IBM

Уволненията от време на време произтичат повече от промени в корпоративната тактика, в сравнение с от финансови усложнения, и IBM е типичен образец за това през 2023 година В края на януари пионерът в региона на изчислителната техника закри 3900 работни места, откакто през есента се освободи от бизнеса си с изкуствен интелект Watson Health и от подразделението си за ръководство на инфраструктурата (сега Kyndryl).

Microsoft

Microsoft стартира втората по величина вълна от съкращения в историята си, когато разкри, че ще редуцира 10 000 работни места сред средата на януари и края на март. Подобно на доста други софтуерни колоси, главната цел на този метод е редуциране на разноските, защото клиентите понижават своите (особено за Windows и устройства) в постпандемичните месеци. Съкращенията са изключително мъчителни за някои отдели, сред които екипите за HoloLens и смесена действителност.

PayPal

PayPal е една от най-стабилните огромни софтуерни компании, като през третото си тримесечие на предходната година надмина упованията на анализаторите. Въпреки това тя не е ваксинирана против земетресения в стопанската система. В края на януари доставчикът на онлайн разплащания разкри проекти за редуциране на 2000 чиновници, или 7% от общия брой на работещите в нея. По думите на основния изпълнителен шеф Дан Шулман съкращаването на личния състав ще ограничи разноските и ще помогне на PayPal да се концентрира върху " главните стратегически цели ".

Salesforce

Salesforce зададе тона за 2023 година, когато единствено четири дни след началото на новата година предизвести, че ще редуцира 8000 чиновници, или към 10% от работната си мощ. Въпреки че компанията за заоблачен програмен продукт процъфтяваше по време на пандемията, тя признава, че е наемала прекомерно нападателно личен състав по време на взрива и не може да поддържа това равнище на претовареност, до момента в който стопанската система е в спад.

SAP

Мощната компания за бизнес програмен продукт SAP означи внезапен спад на облагата с 68% в края на 2022 година и стартира 2023 година с освобождение на 2800 чиновници, с цел да резервира бизнеса си в кондиция. Германският заоблачен колос дефинира уволненията като " целеустремено преструктуриране “.

Spotify

Spotify харчеше нападателно през последните години, до момента в който разширяваше портфолиото си от подкастове, само че бързо приключи тази процедура с началото на 2023 година В края на януари услугата за стрийминг на музика съобщи, че ще редуцира 6% от работната си мощ (към третото тримесечие в Spotify са работили 9800 души) дружно с напъните си за преструктуриране, които включваха напускането на ръководителя по наличието Доун Остроф.

 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР