Миналата година свързаните с ХИВ смъртни случаи са паднали до

...
Миналата година свързаните с ХИВ смъртни случаи са паднали до
Коментари Харесай

37,9 милиона души по света живеят заразени с ХИВ

Миналата година обвързваните с ХИВ смъртни случаи са паднали до към 770 000 - с към 33% по-малко спрямо 2010 година, оповестиха от Организация на обединените нации. И предизвестиха, че световните старания за премахване на заболяването са в застой, защото финансирането пресъхва, съобщи БГНЕС.

Приблизително 37,9 милиона души живеят с ХИВ - рекордните 23,3 милиона от тях имат достъп до някои антиретровирусни лечения (АВТ), показва UNAIDS в годишния си отчет.

Подчертавайки големия прогрес от началото на епидемията от СПИН в средата на 90-те години, отчетът демонстрира, че броят на хората, умиращи от заболяването, е намалял от 800 000 през 2017 година до 770 000 предходната година.

Данните демонстрират, че този брой е с близо 1/3 по-малък от 2010 година, когато имаше 1,2 милиона смъртни случаи, свързани със СПИН. Но също има и недостатъци в международната битка против СПИН.

В Африка смъртните случаи, свързани с заболяването, спаднаха. Източна Европа обаче означи повишение на смъртност с 5%, а Близкият изток и Северна Африка - с 9%.

На годишна база същите тези райони означиха надлежно 29% и 10% нарастване на новите инфекции.

" Спешно се нуждаем от по-голямо политическо управление, с цел да се постави завършек на СПИН, " сподели Гунила Карлсон, изпълнителен шеф на UNAIDS.

Десетилетията научни проучвания към момента не са довели до лекуване или ваксина за човешкия имунодефицитен вирус (HIV), който е заразил съвсем 80 милиона души и е умъртвил повече от 35 милиона от началото на 80-те години.

Организация на обединените нации съобщи, че повече от половината от новите ХИВ инфекции в международен мащаб идват от " основни групи от популацията " - интравенозни наркомани, хомосексуални мъже, транссексуални лица, проституиращи и пандизчии.

Въпреки това в отчета се споделя, че под 50% от тези рискови групи са достигнати от услугите за предварителна защита на ХИВ допълнително от половината страни.

Миналата година бяха отпуснати 19 милиарда $ за реагиране против СПИН, което е с над 7 милиарда по-малко от предстоящите 26,2 милиарда $ за 2020 година.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР