Миналата година основателят на американската компания Make Sunsets за първи

...
Миналата година основателят на американската компания Make Sunsets за първи
Коментари Харесай

Компания започна да изпомпва сяра в атмосферата, за да затъмни Слънцето

Миналата година създателят на американската компания Make Sunsets за първи път напомпа сяра в 2-метрови балони с хелий и ги пусна в небето над Мексико. Той се надяваше, че в горните пластове на атмосферата балонът ще се спука и ще освободи частици серен диоксид, които биха могли да отразяват слънчевите лъчи и по този метод да охладят Земята. Учените споделят, че това е провокативен и необоснован способ за справяне с възходящата климатична рецесия, написа.

Процесът на изстрелване на частици серен диоксид в атмосферата се назовава един от методите на слънчевото геоинженерство. Това изстрелване на балон, макар дребния си мащаб, беше първият път в историята, когато някой фактически се е опитал да направи сходен героизъм, споделят учените. Но други учени споделиха, че това е неправилен опит да се спре световното стопляне.

Make Sunsets, ръководена от Люк Айсман, възнамерява да повтори стартирането на балони с хелий със серен диоксид този януари. Но този опит да се избави Земята от затоплящия се климат породи най-лошите страхове на някои учени, които прекараха десетилетия в опити да открият главните правила за слънчево геоинженерство. Тази технология съвсем постоянно е била обсъждана като последно средство в битката против световното стопляне.

Първо, както означават критиците на тази технология, не е известно дали този способ ще работи или може би даже ще има непредвидени последствия.

„ Мисля, че това е доста неприятна концепция. Сега науката не може нито да удостовери, нито да опровергае успеваемостта на този способ за битка с изменението на климата “, споделя Янош Пастор от института Карнеги.

Въпреки многочислените критици, концепцията за слънчево геоинженерство в последно време закупи много огромна известност. Например през 2021 година Националната академия на науките на Съединени американски щати посъветва държавното управление да бъде внимателно при насърчаването на тази концепция поради възходящата климатична рецесия.

По-голямата част от учените считат, че са нужни повече проучвания, преди да стартираме да отделяме огромни количества серен диоксид в атмосферата, с цел да отразяваме слънчевите лъчи.

Повечето учени са съгласни, че даже геоинженерните проучвания, да не приказваме за действителното освобождение на серни частици, би трябвало да включват съвещания с локалните общности и държавни управления. Въпреки че рисковете от дребните излъчвания са дребни, критиците се притесняват, че те могат да проправят пътя за по-големи излъчвания, които ще обиден селското стопанство и температурите по света по непредвидими способи.



Снимка: The Washington Post

Айсман, по личните му думи, изстреля своите балони, без да се съветва с никого от обществеността, научна група или локалните мексикански управляващи.

" Кой ще управлява сходни изстрелвания, кой знае тъкмо какъв брой серен диоксид би трябвало да се отдели, с цел да не навреди на планетата, където би трябвало да се вършат изстрелвания? Все още няма отговори на тези въпроси ", споделя Едуард Парсън от Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

Поддръжниците на климатичните интервенции като слънчевото геоинженерство настояват, че светът бързо се доближава към климатична злополука и не можем да си позволим да седим със скръстени ръце.

Глобалните температури на Земята се покачват и някои слънчеви геоинженери считат, че въвеждането на аерозоли в горните пластове на атмосферата може доста да понижи температурите.

Но други учени споделят, че отразяването на слънчевата светлина няма да отстрани огромни количества въглероден диоксид от атмосферата, което също способства за по-високи температури. Експертите считат, че излъчванията на серен диоксид могат леко да понижат световните температури, само че това няма да отстрани резултатите от високите излъчвания на въглероден диоксид, като подкисляването на океана.

Въпреки рецензиите, Iceman и неговата компания Make Sunsets възнамеряват да продължат да пускат серни топки през идващите 20 години. В същото време се възнамерява непрекъснато увеличение на броя на тези топки. Най-интересното е, че Айсман не нарушава никакви закони, тъй като няма документи, които да не разрешават на частна компания да се занимава с геоинженерство.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР