Миналата година на 16 юли се навършиха 50 години от

...
Миналата година на 16 юли се навършиха 50 години от
Коментари Харесай

Как Бъз Олдрин си заслужава място в Аполо 11

Миналата година на 16 юли се навършиха 50 години от емблематичното кацане на Луната през 1969 година Юбилеят притегли ново внимание към астронавтите от Аполо 11, които направиха това епично и емблематично странствуване факт.

Заедно с Нийл Армстронг и Майкъл Колинс, Едвин „ Бъз “ Олдрин беше част от екипажа на Аполо 11 и е вторият човек, който върви по лунната повърхнина. Той беше водач на лунния модул за задачата, a неговите авиационни умения бяха несравними. Въпреки че Олдрин, несъмнено, е прочут с ролята си в първото кацане на Луната, той не определен да взе участие в задачата инцидентно. Освен че е първият астронавт с докторска степен, Олдрин е и доста умел водач от Военновъздушни сили на Съединени американски щати и получава отличие за службата си по време на Корейската война (1950-53).

 Aldrin Apollo 11 original

Емблематичната фотография, която Нийл Армстронг прави на Бъз Олдрин на повърхността на Луната

Студент за образец, Олдрин постъпва във Военната академия на Съединени американски щати в Уест Пойнт през 1947 година и приключва трети в курса си през юни 1951 година със степен бакалавър по машиностроене. Към този миг Корейската война е в цялостен ход и Олдрин непринудено се причислява към Военновъздушни сили на Съединени американски щати. Назначен като втори лейтенант, той се образова като водач на реактивен изтребител и се е научава да лети на F-80 Shooting Star и F-86 Sabre.

След довеждане докрай на образованието си Олдрин е назначен в 16-та ескадрила изтребители и е изпратен в авиобаза Суон южно от Сеул, Южна Корея. Суон е високомерен от Севернокорейската войска през 1950 година след което е възобновен два месеца по-късно, преди да бъде евакуиран по време на китайската акция от януари 1951 година Сградите въз основата са разрушени през този интервал и когато американските сили я завземат на 28 януари 1951 година тя към този момент е в неприятно положение. Независимо от това, Суон се употребява необятно за патрулите на F-86 по поречието на река Ялу и „ Алея МиГ “. Именно това е подтекстът, в който Олдрин стартира дейната работа в Корея от декември 1952 година

 Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International

F-86 Sabre

Олдрин лети в 66 бойни задачи с F-86 Sabre по време на войната и е виновен за свалянето на два противников самолета МиГ-15. Първата му въздушна победа е на 14 май 1953 година, когато лети на юг от река Ялу. Два самолета МиГ се появяват под самолета на Олдрин и той открива огън по един от тях. МиГ-ът е свален, а камерата на Олдрин прави фрагменти на водача, който катапултира от самолета. Драматичните фотоси са оповестени в списание Life на идващия месец.

 EJECTION OF A MIG PILOT - This unusual sequence of photos, taken by gun camera film of a U.S. Air Force F-86

Кадри от катапултирането

На 4 юни 1953 година, единствено няколко седмици след този случай, Олдрин реализира втората си въздушна победа. Докато съпровожда американски аероплан от 39-та изтребителна ескадрила по време на офанзива против севернокорейска авиобаза, F-86 на Олдрин не можеше да поддържа скорост със своите сътрудници от ескадрилата. По време на задачата МиГ се приближи до самолета на Олдрин от горната страна и те стартират битка.

С ловки бойни маневри и тактики двата самолета се пробват да се слагат зад другия. Олдрин съумява пръв да прелети зад МиГ-а, само че мерникът на оръжието на самолета му забива. Така той се прицелва на око и стреля по съперника, след което се издига, с цел да избегне конфликт на ниска височина. Изстрелите му съумяват да улучат задачата и Олдрин вижда по какъв начин водачът катапултира, макар че не е сигурен дали има задоволително време парашутът му да се отвори.

Бъз приключи службата си в Корея през декември 1953 година и е почетен с два кръста за характерен пилотаж и три медала за своята работа. Той по-късно става инструктор по въздушна пукотевица, а по-късно лети на F-100 Super Sabre, които са въоръжени с нуклеарно оръжие в Германия. Активната работа на Олдрин във Военновъздушни сили на Съединени американски щати доста способства за избирането му за астронавт на НАСА през октомври 1963 година

От претендентите се изисква да имат богат опит като тестови водачи или 1000 часа летателно време с реактивни самолети. Въпреки че не е бил тестови водач, Олдрин има повече от задоволително от нужния опит с реактивните самолети. След като се причислява към военновъздушните сили, той натрупва над 2500 часа летателно време, 2200 от които са с нужните самолети. 66-те му бойни задачи бяха съдействали доста за това. Като и при неговия сътрудник, също деец, Нийл Армстронг, Корейската война е значима първа стъпка за пътуването на Олдрин до Луната.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР