„Миналата година, когато обсъждахме оставката на бившия шеф на НЗОК

...
„Миналата година, когато обсъждахме оставката на бившия шеф на НЗОК
Коментари Харесай

Проф. Георги Михайлов: Крайно време е да се тръгне към решаване на проблемите на здравеопазването

„ Миналата година, когато обсъждахме оставката на някогашния началник на НЗОК доктор Комитов, той отсъстваше - имаше тези за съществено негово заболяване. Сега се действа по същия метод и с проф. Плочев”. Това сподели националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България” проф. Георги Михайлов от парламентарната естрада. Той добави, че равносметката в опазването на здравето за година и два месеца е: заменени министър на опазването на здравето и двама шефове на НЗОК. „ Какъв е резултатът от промените и има ли подобен? Управляващите твърдяха, че желаят успокоение в системата. Това успокоение не дойде”, установи проф. Михайлов.

Той разяснява, че проблемите в опазването на здравето идват от запазването на статуквото и документите, предлагани от ръководещите. Народният представител даде за образец наредбата за финансовото ръководство на лечебните заведения, наредбата за подписване на контракти сред НЗОК и лечебните заведения, както и националната здравна карта, които провокираха бурни диспути и отрицателно отношение в професионалните класи и обществото. По думите му тези документи демонстрират, че НЗОК изобщо не е публичен орган, а е директно подчинена на Министерство на здравеопазването и на Министерство на финансите. „ Какво избираме ние в Народното събрание - шеф на НЗОК, който няма глас в Надзорния съвет на Касата и който ръководещите да сменят с разнообразни процедури. Крайно време е, вместо да се занимаваме с процедурните въпроси, да се тръгне към решаването на проблемите на българското здравеопазване”, прикани Георги Михайлов.

Славчо Велков: Най-големите задължения на НЗОК са насъбрани, когато Кирил Ананиев е бил ръководител на Надзорния съвет

„ Най-големите задължения на НЗОК са насъбрани, когато Кирил Ананиев е бил ръководител на Надзорния съвет на НЗОК. Сега се търси бушон посредством проф. Плочев “. Това съобщи националният представител Славчо Велков от парламентарната естрада. Той уточни, че немска здравноосигурителна каса е наела четири български адвокатски адвокатски фирми, с цел да събират по правосъден път задълженията от НЗОК. „ Този дълг не е ли насъбран изцяло умишлено и целеустремено, с цел да се стигне точно до такава процедура - посредством посреднически адвокатски фирми ще се усвоят големи хонорари и комисионни? Колко от тези комисионни ще отидат при медиатора и какъв брой ще отидат при тези, които явно, целеустремено, са натрупали този дълг- зам.-министърът на финансите “, акцентира Велков.

Депутатът от левицата напомни, че шефът на НЗОК още през 2017 година предизвестява министъра на опазването на здравето с многократни писма – 15 на брой, какво следва с насъбраните отговорностите на НЗОК към непознати обществени институции. „ Чак на 9.02.2018 година той написа писмо до Народното събрание, тъй като никой не му обръща внимание. Но по-късно стартира политически кръстоносен поход против шефа на НЗОК “, сподели още Велков. Той напомни и че министърът на опазването на здравето е декларирал, че такива задължения на НЗОК няма, само че в следствие се оказа, че проф. Плочев е бил прав.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР