Миналата година е отбелязала значително влошаване на условията за информиране

...
Миналата година е отбелязала значително влошаване на условията за информиране
Коментари Харесай

Условията за работа на чуждестранните медии в Китай се влошават

Миналата година е отбелязала " доста утежняване " на изискванията за информиране за задграничните публицисти в Китай. Това оповестиха от Клуба на задграничните репортери в Китай, като нито един публицист не е показал в ново изследване, че изискванията са се подобрили през предходната година, оповестява " Ройтерс ".

От клуба прецизираха, че 55 % от интервюираните в изследването на изискванията за журналистическа активност през 2018 година считат, че изискванията са се влошили през предходната година, което е най-големият дял от 2011 година насам.

" Нито един сътрудник не сподели, че изискванията са се подобрили ", акцентираха от клуба, разкривайки резултатите от изследване измежду неговите 204 задгранични репортери, 109 от които са дали отговор на въпроси.

" Бързото разширение на подслушването и следенето и необятно публикуваната интервенция на държавното управление против информирането в далечната северозападна област Синцзян на страната докара до доста утежняване на работната среда за задграничните публицисти в Китай през 2018 година ", допълват от Клуба на задграничните репортери.

Говорителят на китайското външно министерство разяснява по време на постоянна конференция, че информацията " не си коства да се опровергае " и че Клубът на задграничните репортери не можел да съставлява мнението на всички задгранични публицисти в Китай.

Китайското държавно управление неведнъж е заявявало, че е ангажирано да подсигурява, че задграничните медии могат да осведомят, само че че би трябвало да съблюдават разпоредбите и наредбите.

Според разпоредбите, издадени тъкмо преди Летните олимпийски игри в Пекин през 2008 година, задграничните кореспонденти могат да интервюират всеки, откакто имат позволение.

Но държавното управление постоянно пояснява разпоредбите, както му е угодно, акцентират правозащитни организации, изключително когато става дума за чувствителни тематики. Тибет остава неразрешена зона за задгранични публицисти, като се изключи проведените от държавното управление визити.

Докато задгранични публицисти от време на време са унизени или краткотрайно арестувани, локалните медии работят под непоколебим държавен надзор. Китайски публицисти са били уволнявани или вкарвани в пандиза за писане на истории, които се отклоняват прекомерно надалеч от държавната линия.

Президентът Си Цзинпин управлява тежки репресии против инакомислието, откакто встъпи в служба преди шест години и неговата администрация стегна контрола на Комунистическата партия върху всички равнища на обществото, в това число в Синцзян.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР