Миналата година беше рекордна за държавните поръчки на благородни метали.

...
Миналата година беше рекордна за държавните поръчки на благородни метали.
Коментари Харесай

“Готвят се за най-лошото”: Световните централни банки изкупиха цялото злато

Миналата година беше рекордна за държавните поръчки на благородни метали. Търсенето на кюлчета доближава своя връх. Междувременно Русия е на четвърто място по ресурси. Централната банка изтласква валутите на неприятелските страни от активите, разчитайки на златото и юана.

Голяма покупка

Централните банки през 2022 година са закупили 1136 тона доблестен метал на стойност 70 милиарда $. Това е връх от 1967 година насам.

Годишното търсене - държавно и от вложители на дребно - се е нараснало с 18 % и е достигнало 4741 тона, съгласно изследване на Световния съвет по златото (ССЗ). Ситуацията е разказана като " изключителна ".

Застраховка за опасности

През 90-те и 2000-те години централните банки, изключително в Западна Европа, не обичаха благородния метал: те продаваха стотици тонове годишно. Но след международната финансова рецесия от 2008-2009 година регулаторите трансформираха политиката си.

На първо място, с цел да се отървете оптимално от съответна валута и облигации, да не зависят от техния емитент. Най-много злато купуват Турция, Китай, Русия, Индия, Египет и Катар, като не всички от тях разкриват точните данни.

" Международните връзки в този момент са най-несигурните от няколко десетилетия. Не е допустимо запасите да се обвързват прекалено много с която и да е страна ", споделя Олга Веретеникова, вицепрезидент на аналитичната компания “Борсел ”.

Правителствата очевидно чакат съществени проблеми в сегашния стопански модел и се готвят за разтърсвания, прибавя Николай Вавилов, експерт в отдела за стратегически проучвания в “Тотал Рисърч ”.

" Руски сюжет "

Сегашното геополитическо изостряне единствено ускорява златната тресчица. И това е разбираемо: Западът замрази запасите на Русия с съвсем 300 милиарда $. Ръководителят на Централната банка Елвира Набиулина няколко пъти разгласи желанието на Москва да съди за активи.

„ Повечето страни изгубиха доверие в американския $: те схванаха, че в случай че вървят срещу волята на Вашингтон, могат да изгубят спестяванията си. еквивалента на парите. Опасението от световна криза, ускоряващият се отвод от привичната международна аварийна валута, преходът към икономическите релси на многополюсния свят, тласка регулаторите да усилят запасите си от единствения корав паричен еквивалент ”, отбелязва Вавилов.

Интелигентна диверсификация

След като измести Индия, Русия заема четвърто място в света по златни и валутни запаси - 582 милиарда $. Щяха да са повече, само че глобите блокират ръководството на забележителна част от активите.

Всъщност Централната банка може да оперира единствено с юани и злато. Следователно към 20% от запасите са физически ситуирани в благородния метал.

Активите във валути на вражески страни (долар, евро, лира), в противен случай, бяха доста понижени.

Другите централни банки вършат същото.

" Делът на американската валута в международната търговия ще понижава с пет до седем % годишно. Доларовите запаси понижават последователно, без да притеглят внимание, защото Съединени американски щати могат да се намесят във всеки един миг ", показва Владислав Антонов, финансов анализатор в “БитРивър ”.

Слитъците са задоволителни

По-нататъшното струпване на слитъци в съветските златни запаси към момента не е целесъобразно. Последният път, когато Централната банка закупува през март-април, беше в извънредно нестабилна обстановка. В същото време златото беше закупено от локалните производители, които попаднаха под глобите.

" Основните международни пазари за благородния метал са Лондонската и Нюйоркската фондова борса. От лятото страните от Г-7 не разрешиха съветския импорт. Да, Западът няма да блокира кюлчетата, само че кой ще ги продаде по-късно? Имаме липсващ бюджет, Министерството на финансите и Централната банка има къде да харчат пари ”, изяснява Антонов.

Освен това, както Алексей Заботкин, заместник-председател на Централната банка, сподели през октомври, остатъкът от злато в запасите ще предизвика увеличение на паричното предложение, което ще подтиква инфлацията, която регулаторът лимитира.

Според последните прогнози на Банката на Русия инфлацията през 2023 година ще падне до пет до седем %, а задачата от четири % ще бъде достигната през идната година.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР